Web Tasarımında Yapmamanız Gereken 8 Büyük Hata

emot124Web tasarımı ile uğraşan tasarımcılar için olmazsa olmaz ipuçları.
Bir web sitesi tasarımına başlayacaksınız, ama yapmamanız gerekenler yapmanız gerekenlerden daha önemli!

Pop up Pencereler
Site girişinde, yer alan ve site üzerine açılan pencereler kadar kullanıcıyı rahatsız eden bir öğe yoktur herhalde. Birde sitenizin kendisi yeni bir pencerede açılıyor ise bu yapabileceğiniz en büyük hatalardan biri olacaktır.
Son dönemde otomatik olarak yüklenen pop up engelliyiciler nedeni ile tasarımınızda yer vereceğiniz bu sonradan açılan pencerelerin kullanımı neredeyse sıfıra inmiştir. Siz siz olun sitenizde yeni pencere açtırmayın!

Karmaşık Navigasyon
Kullanıcılar tarfından kolayca anlaşılmayan, düzgün çalışmayan, fazla karmaşık ve fanteziye kaçmış navigasyon modelleri, sitenizde düzenden çok karmaşıklığa yer verecektir.
İyisimi siz sade rahat anlaşılabilen, kullanıcıya şov yapan değil yol gösteren basit navigasyon sistemlerini kullanmayı yeğleyin.

Arka Plan Müziği
Web sitelerinde yapılan en büyük hatalardan biri, formatı ve türü ne olursa olsun arka planda çalan bir müzik olacaktır.
Hem hoparlörün sesini açık unutanlar istenmedik durumlar ile karşı karşıya kalacaklar, hem de o an dinlediğiniz farklı bir müzik varsa ortaya çıkacak ses karmaşası kullanıcıyı sitenizden hemen kaçıracaktır.
Ayrıca kullandığınız ses formatını desteklemeyen sistem yada tarayıcılar problem çıkaracak ve sitenize erişimi engelleyecektir.
Hem bir endüstri firmasının kurumsal sitesinde ortalığı şenlendirip ambians oluşturacak bir müziğin ne işi olabilir ki ?

Hatalı Tipografi
Site içerisinde kullandığınız farklı türden fontlar, ve bunların stilleri kullanıcılar üzerinde rahatsızlık yaratan en önemli unsurlardandır.
Mümkün olduğunca bir ana font seçerek onun boy ve türevleri üzerinde yoğunluşmak, sitenizi ziyaret edenlerin içerikleri okumasına yardımcı olacak hemde görsel bütünlüğü korumanıza yarayacaktır.

Gereksiz Grafik ve Flash Öğeler
Sitenize gerektiğinden fazla grafikle yüklemek, sadece hoş görünebileceğini düşündüğünüz bazı flash uygulamaları sitenize eklemek, hem sayfaların yüklenmesinde zorluk çıkaracak, hem de sitenizi arama motorlarınca indekslenmesini zor hale getirecektir.
Ayrıca siteye yerleştirilen bazı roll over flash uygulamaların, istenmedik şekilde bazı önemli alanların üzerini kapayarak kullanılmaz hale getirebileceğinide unutmayın!

Farklı Tarayıcıları Desteklememek
Siz sadece X tarayıcıyı kullanıyorsunuz diye herkes aynı tarayıcıyı kullanmak zorunde değil!
Sitenizi farklı platform ve tarayıcılara uygun , popüler çözünürlükleri desteleyecek şekilde tasarlamalısınız.
Yoksa kullanıcılarınızın sitenizdeki sörf macerası başlamadan bitebilir.

Uygunsuz Reklam Yerleşimi
Sitenizde reklam yayınlamak elbetteki en büyük hakkınız, ya yerleştirdiğiniz reklamlar kullanıcılarınızın ulaşmaya çalıştığı içeriği engelliyorsa ?
Sitenize koyacağınız reklamların yerleri hakkında kaynaklara ulaşarak hem en efektif ve size daha fazla gelir getirecek bir yerleşim şekline ulaşabilirsiniz, hem de kullanıcılarınızı rahatsız etmemiş olursunuz.
Sitenizi tasarlarken standart reklam boyutlarından haberdar olun ve ona göre yer ayırın.

Frame Kullanımı
Artık tamamen terk edilmiş bir teknoloji olan frame kullanımı, kullanıcılarınızı rahatsız edecek bir başka unsur. Gerekmediği sürece frame kullanımından kaçının.

Son Yazılar
Yorum ( 36 )
  1. Ergün Özyurt
    16 Aralık 2007 at 6:10 pm

    bu yazının sadece başlığını ve sonrasındaki alt başlıkları okudum.

    yanlış anlaşılmasın; bugüne kadar yorum yazmamış olabilirim ama her yazınızdan sonra bir teşekkür etmişimdir içten içe.
    RSS takipçinizim.

    nedense bu sefer yazmak istedim:
    rss reader olarak kullandığım google reader’da yeni yazılanları J kısa yol tuşuyla geçerken sizin yazınızı da sıra geldi. başlıkları okuyup geçtim dediğim gibi.
    diğer takip ettiğim bloglardan bir kaç yazı okuduktan sonra yazınıza geri döndüm.
    “sadece başlıkları okudum, neden bir şey kaçırdığımı düşünmüyorum” dedim kendi kendime.. bulamadım. halen de alt başlıkların altlarını okumuş değilim. yazının konusuyla da bağdaştırınca ironik gelmedi değil.

    bir takipçinizin naçizane yorumudur.
    iyi çalışmalar.

  2. » Web Tasarımında Yapmamanız Gereken 8 Büyük Hata - Webmaster Dünyası! | Webmaster Forumları | Google Adsense ve Adwords | Seo | HTML | PHP | ASP
    16 Aralık 2007 at 7:01 pm

    […] http://www.hasanyalcin.com/?p=360 Sende Paylaş: Bu ikonlar sayfalarımızın yeni ziyaretçilere tavsiye edilmesinde yardımcı olacaktır. Beğendiklerinizi sizde paylaşın!. […]

  3. hasanyalcin
    17 Aralık 2007 at 8:08 am

    Sevgili Ergün,
    Yorumundan hiç bir şey anlamadım doğrusu, iyimi kötümü ?
    Yazılarımı sadece başlığı okunup geçilecek “içinde ne olduğunu nasılsa biliyoruz türünden” kadar gereksiz mi buluyorsunuz ?

  4. eburhan
    17 Aralık 2007 at 8:31 am

    “kullanıcıya şov yapan değil yol gösteren”

    bütün olay bu bence.

  5. Mustafa MORBEL
    17 Aralık 2007 at 1:59 pm

    Bence yazı yeni başlayanlar için ideal ama bunları artık tüm tasarımcılar biliyor. Sanırım Ergün bunun çelişkisinde kalmış. Yani tasarımla ilgilenenleri başlığa ve alt başlığa bakmaları yeterli. İhtiyaç duyanlar metnin tamamını okuyabilir. Bence güzel olmuş.

  6. BloGrafik
    17 Aralık 2007 at 4:58 pm

    @Mustafa
    Vallahi açıkçası ben bütün tasarımcıların bu işin farkında olduklarını zannetmiyorum.Hala bolca karşılaşıyorum bu tarz sitelerle.

    İşin sırrı sadelikte bence.Yazıda gayet iyi özetliyor bu durumu.

  7. Mustafa MORBEL
    17 Aralık 2007 at 5:17 pm

    haklısın hala yapanlar var ama biz onlara maalesef ki tasarımcı demiyoruz artık.

    css biliyorum diyip scrollbar değiştiren, ie üzerine kurulu siteler hazırlayan, hatta hala (!) mouse imleci yada ikonu değiştiren hatta onun arkasına takip eden bir yazı yada saat ekleyebilen siteye java yada flash saat ekleyen, kurumsal sitelere döviz kuru ekleyen kısacası yapılmaması gereken bi çok şeyi yapan insanlar var. yani 8 başlıkla sınırlı kalamaz. Bunları yapanlar maalesef ki tasarımcı değiller. Bence onların okuması daha ii bu yazıyı :) hatta biz bu konuyu genişletelim düzgün bir makale oluşturalım.
    Web Tasarımında kesinlikle yapılmaması gerekenler başlığı altında. Frontpage ile web sitesi tasarımı yapanlara ışık tutmuş oluruz. Yada internetin daha da kirlenmesini engellemiş oluruz.

  8. Ergün Özyurt
    17 Aralık 2007 at 7:12 pm

    kötü.

    şöyle açıklamaya çalışayım.

    “Yapmamanız Gereken” başlıklı bir yazının altında

    “Karmaşık Navigasyon”
    alt başlığını okuduktan sonra, salt yazıdan olan açıklamasında, başlığın anlattığından fazla ne öğreniriz? Navigasyonu karmaşık yapmamamız gerektiğiniz.

    “Pop up Pencereler” alt başlığında bunu daha iyi görüyoruz;
    Yazının temel konusu yapmamamız gerekenler idi, alt başlık pop up pencereler. Sadece başlığı okuyarak anlayabileceğimiz şey pop up pencerelerden sakınmamız gerektiği. Nitekim açıklamanın içinde de aynı şey tekrarlanmış. Son cümle direkt olarak bunu söylemiş hatta.

    Ama hani karmaşık navigasyon başlığının altında 3 – 4 karmaşık navigasyon linki ya da görüntüsü, 1 – 2 tane de ideal navigasyon örneği olsaydı daha mı güzel olurdu? olurdu gibi..

    Umarım anlatabilmişimdir şimdi.

    Bu durum, arkadaşların bahsettiği gibi tecrübeli / tecrübesiz ayrımından kaynaklanıyor olabilir. Gerçekten ayırt edemiyorum..

  9. H-Yaman » Haftalık Haber Turu-31
    18 Aralık 2007 at 12:20 am

    […] Hasan Yalçın’dan tasarım hakkında doğru bildiğimiz yanlışlarla ilgili faydalı bir makale Işınlan […]

  10. Fatih Hayrioğlu’nun not defteri » 18 Aralık 2007 Web’den Seçme Haberler
    18 Aralık 2007 at 3:04 am

    […] Hasan Yalçın’dan “Web Tasarımında Yapmamanız Gereken 8 Büyük Hata” Bağlantı […]

  11. Harun SUV
    18 Aralık 2007 at 4:57 am

    Peki bunları müşterilere nasıl anlatabiliriz. Mesela sitesine en sevdiği sanatcının albümünü koymak isteyen bir müşteriye.

  12. Orhan
    18 Aralık 2007 at 5:03 am

    sevgili Ergün,

    Evet yazıda örnek olsa hoş olurdu ama yazarımız kendince nedenlerden dolayı örnek vermemeiş olabilir, ben kendimce sana bir kaç “iyi” ve “kötü” navigasyon örneği vereyim.

    Mesela sourceforge.net in navigasyonu her zaman bana zor gelmiştir. Özellikle alt sayfalarda ne zaman nereye tıklıayacağım ne oluyor ne bitiyor hep geç algıladığım bi site olmuştur. Diğer taraftan gazetelerin siteleri ile haber siteleri (özellikle de amatör olanlar) ana sayfadan başlayarak tam bir içerik bombardımanına tuttuklarından yine karışık sayılabilecek örnekler arasında. Bildiğin haber ve gazete sitelerini gezerek daha yakından inceleyebilirsin. Son örnek olarak http://www.tatil.com/ gösterilebilir. Sitenin FF ile gezilmesi oldukça zor sadece IE hedef alınarak tasarlanmış sanki!!!

    Gelelim iyi örneklere:
    http://www.sitepoint.com/
    http://www.456bereastreet.com/
    http://www.microsoft.com/
    http://www.google.com/ (zamanında google tam bir devrim niteliğindeydi)
    http://codeigniter.com/

    şimdi aklıma gelen güzel örnekler. Sende kendi deneyimlerine göre yenilerini keşfedebilirsin. Buradaki anahtar nokta “empati” kurabilme yeteneği. Bir arayüz tasarlarken kendimizi son kullanıcı yerine koymalı ve benzer bir sistemden beklentilerimizi açıkca gormeli ve bu doğrultuda çözümler üretmeliyiz. Hatta imkanınız varsa web ve internet teknolojilerinden pek de anlayamayan bir arkadaşınızdan yada anne babanızdan siteyi gezmesini ve düşüncelerini sizle paylaşmasını isteyebilirsiniz. Hareketlerini, ilk olarak nelere dikkat ettiklerini, nereye nasıl tıkladıklarını iyi gözlemleyerek ne demek istediğimi anlayabilirsin.

    Yazı için Hasan Yakçına çok teşekkürler.

  13. Mustafa MORBEL
    18 Aralık 2007 at 5:16 am

    Albümü koyman yasal olarak mümkün değil zaten.
    Ama eğer para kazanıcaksan müşterinin istediklerini yapıcaksın ama asla sitenin altına imza atmayacaksın :) Ve referans olarak göstermeyeceksin.
    Ama yine de ikna etmeye çalışmalısın müşteriyi. Kesinlikle istiyorum diyene kadar ısrar ediceksin. Herkes bu tarz şeylere rastlamıştır mutlaka.

  14. hasanyalcin
    18 Aralık 2007 at 8:20 am

    Bu konuda başımdan geçen ilginç bir anı var,
    Türkiye’ye otomatik çorap yapma makineleri ithal eden bir sitenin tasarımı tamamlandıktan sonra, konuyla ilgili yönetici asistanı (!) firmamızı arayarak ana sayfaya birde müzik eklemek istediklerini belirtti, hemde tempo tutarak şöyle çıstak bir şey olsun diye ekledi.
    Tabiki bu tip kurumsal bir sitenin girişinde çıstak bir parça değil herhangi bir müzik parçası kullanılmasının ne kadar yanlış olduğundan söz etsekte anlatamadık pek. En sonunda ambience tarzı bir şeyler ekleyip projeyi tamamladık, tabii ne firmanın nede kişisel portfolyomuzda bu site yer alamadı.
    Türkiyede işi uzmanına bırakıp güvenmek gibi bir kavram mevcut değil, çünkü herkes uzman, insanlar eve çağırdığı tesisatçıya contanın nasıl takılacağını, oto tamircisinde egsozun nasıl monte edileceğini, bilgisyarcıya windowsun nasıl kurulacağını tarif etmekten vazgeçip işin uzmanına güvenmeyi öğrendiği gün tasarımcılarında işi kolaylaşacaktır.
    Şu anda geçerli olan parayi verenin düdüğü çaldığı gerçeği.
    Bu gereçekliğin içinde siz uzay gemisi sitesi yapsanız bile girişine darbuka solo koydurmak isteyen bir iş sahibi veya proje yoöneticisi varsa, sizin için geriye pek seçenek kalmıyor. Ya idealist olup bu işleri almayacaksınız ki, bu aç kalmak demek olur, yada bu düzenin bir parçası olmaya devam edeceğiz.

  15. Mustafa
    18 Aralık 2007 at 7:21 pm

    yorumları okuyunca gerçekten çok güldüm :) Zira, anlatılanlar birebir başıma geldi. İnsanlarımız, veya firma sahipleri diyelim, henüz internetin ve bilincinin farkında değiller. Bir firma sahibi, internet sitesinin kullanıcılarını değil, daha çok kendisini düşünüyor. İnternet sitelerinin kendi vizyonları olduğunu unutuyorlar, kendi görmek istedikleri gibi yapmaya çalışıyorlar. Özellikle o müzik konusu gerçekten büyük bir sorun… Ben zaten bilgisayarımda müzik dinliyorum, bir de siteden neden müzik açmak için bağlantımı yavaşlatayım :)

    Gerçekten yararlı bir yazı olmuş. Umarım herkes bunu okur ve artık her frontpage açan, dreamwaver kurcalayan kişi tasarımcılığa soyunmaz…

  16. Orhan
    19 Aralık 2007 at 6:32 am

    Mehmet Doğan’ın Altı üstü tasarımı bitirdiğini duyurduunda ismi lazım değil popüler blog sitelerinde “aman iyi oldu çok konuşuyor icraat yok” diyenler vardı. İşte durumu özetleyen ironik bir örnek (!)

  17. önder
    20 Aralık 2007 at 4:37 pm

    faydalı bir yazı olmuş bunlardan bir kaç tanesini bende yapıyorum ve bazılarını yapmayıda terk ettim.

  18. Omer
    21 Aralık 2007 at 6:00 am

    Uzun süredir arka plandan blogunuzu takip ediyorum 14. yorumdaki yazdıklarınız gerçekler, insanı üzüyo.

  19. kakalak.org
    22 Aralık 2007 at 6:01 am

    Burdaki açıklamalar gerçeksen sığ ama hala bnların yapıldığını görmekte bi o kadar saçma!

    14. yorumda bahsedildiği gibi herkesin herşeyi bildiği bir ülkede yaşıyoruz kimse kusura bakmasın ama bu ülke böyle işte..
    Ben birine(şirket) bir tasarım yaptım hala bana bu siteye benzetsene diyor :o
    Özgün olmak suç mu !

  20. kakalak.org
    22 Aralık 2007 at 6:04 am

    ayrıca benim kendi nacizane fikrimde 9. madde olması gereken !

    Flash ile tasarım yapılması ve bu tasarımların seo ile ilişkilendirilmemesi bu da tasarımcı ile webmasterın farkını ortaya koyuyor sanırım !

  21. gursu
    25 Aralık 2007 at 11:36 am

    pop-up kadar lanet birsey yok yaaa.gecende ekledigim bir eklenti basima bela oldu zaten.neyseki eklentiyi kaldirdim da pop-uptan kurtuldum.demekki neymis: onumuze gelen her eklentiyi kurmayacakmisiz.diger bilgiler icin tesekkurler…

  22. 2007′de Neler Oldu? : Hasan Yalcin
    26 Aralık 2007 at 9:17 pm

    […] ..Ve yılın son ayında ise Web Tasarımında Yapmamanız Gereken 8 Büyük Hata en çok ilgi çeken yazılar […]

  23. kenan
    28 Aralık 2007 at 6:51 pm

    Webmaster değilim tasarımcı hele hiç değilim :)
    olmayada niyetim yok ta… frame kullanmayın demişsiniz. ama ben menülerimi java script veya 3 parti yazılımlar haricin de her sayfada tek kaynaktan nasıl göstereceğim. yani ben menüyü bir sayfada oluşturup frame ile index hazırlayıp tüm gidişatı buradan veriyorum, frame kullanmazsam bu sefer her sayfaya menüyü eklemem gerek. Frame yerine ne önerirsiniz?

  24. cagatay
    30 Aralık 2007 at 9:17 pm

    framesetler gerçekten iş görmeyen hatta mide bulandıran kötü şeylerdir fakat.

    iframe çok çok fayda sağlar.

    bir de iframe düşmanları varki çok fena =)

    accaba sizin framelerden kastınız nelerdi?

  25. ahmetbulent
    4 Ocak 2008 at 7:10 am

    Çok güzel olmuş.
    Bu yazıyı görünce özellikle şirketlerin kurumsal web sitelerinde yaptıkları hataları da biz ekleyeleim dedik.

  26. forum
    14 Ocak 2008 at 10:01 am

    çok iyi noktalara temas etmişsiniz. bugün hatta şu sıralar büyük haber sitesi haberturk.com bile bu yukarıda sayılan hatalardan en az birini yapıyor. Kanal1 in tanıtımının olduğu sesli banner siteye girer girmez hakkaten kabusum oldu. Hoparlörümün sesi az açık olduğu halde dehşet verici bir sesle beklenmedik bir anda insanı çok rahatsız edebiliyor.

  27. batuhan
    19 Ocak 2008 at 5:46 am

    bence harika bi yol gösterici bu açıklamalar
    saol

  28. hande
    19 Aralık 2008 at 6:00 pm

    çok haklısın arkadaş paylaşım için tşk

  29. hande
    19 Aralık 2008 at 6:02 pm

    batuhan salak bir siten var ahlak bozucu

  30. sevgili
    18 Mart 2010 at 2:38 am

    çok güzel yararlı bilgi teşekkürler. web 2.0 açıklamarınıda bekleriz.

  31. Osman
    25 Mayıs 2010 at 11:28 am

    Hocam ağznınıza sağlık, çok yararlı uyarılar, şükür ki,hiçbiriyle derdim yok, reklam konusunda biraz düzenleme yapmam lazım

  32. ucuz web tasarım
    2 Eylül 2010 at 4:26 am

    web tasarım‘nda dikkat edilmesi gereken şeyler …paylaşım için teşekkürler..

  33. akıllı evler imalatı
    20 Ocak 2011 at 8:45 pm

    paylaşım için teşekkürler

  34. Resul Kaan
    21 Mart 2011 at 3:16 pm

    Bilgilendirme için tşkler…

  35. Notebook Merkezi
    25 Mart 2011 at 3:07 pm

    tasarım zevkli bir iş ama devemlılığı olması gereiyor. teşekkürler…

  36. Düğün fotoğraf çekimi
    1 Nisan 2015 at 4:11 pm

    çok güzel yararlı bilgi teşekkürler. Teşekkürler

Bir cevap bırakın
Captcha Captcha güncellemek için resime tıkla