Kapatmak için Esc tuşuna basın

Web’de Yeni Bir Kilometre Taşı: USA Today

Bazı tasarımlar ve fikirler internet üzerindeki trendlerin yeniden belirlenmesine, bir devri kapayıp bir başkasının açılmasına sebep olur. Yıllar önce BBC’nin önce 2003’te ortaya çıkan, 2005’te geliştirdiği ve son noktayı koyduğu ve herkesi kendine hayran eden 2008’deki tasarımı ve bakış açısı gibi. Bugün açılan yeni sayfanın başrol oyuncusu ise USAToday.com

Öncelikle -muhtemelen bir çok kişinin beğenmeyeceği şekilde- kurumsal kimliğinde muazzam bir yeniliğe gitmiş. Bir logo ancak bu kadar sadeleştirilebilirdi herhalde.

Site bugüne kadar gördüğümüz neredeyse hiç bir haber portalına benzemiyor. Genel olarak oldukça mantıklı ve fonksiyonel bir tarz benimsenmiş.

Bu noktada bir parantez açmak istiyor ve bizim yerli haber portallarına buradan bir mesaj iletmek istiyorum. Habercilik belki de dünyanın en ciddiyet isteyen işlerinden biri. Yurtdışında habere bakış açısının, onların sitelerini daha değerli kıldığını düşünüyorum.

Öncelikle gündemin önemli, hatta gündemin kendisini oluşturan haberlere hikaye (Story) olarak bakılması, haberin kendisi ve etkilediği diğer gündem gelişmelerini bu habere bağlı olarak iletilmesi, ve zaman içinde yan unsurlarla gelişen haberin sonuçlanana (gündemden düşene) kadar takibi ve sunumu imrenilecek cinsten.

Oysa bizdeki habercilik bu unsurlar ile karşılaştırıldığında, tam anlamıyla çarşamba pazarına dönmekte.

Konumuza dönecek olursak, genel olarak yeni USAToday’in bir ana haberi-hikayesi ve günün geri kalan haberlerini ekrana düzenli şekilde yerleştirdiğini görüyoruz. Hemen solda bir kulakçık içerisinde yer alan canlı borsa bilgilerinin yanı sıra, en popüler haberlere tıkladığınızda karşınıza gelen ekranın sunumu ders olacak nitelikte.

Doğrusu kişisel olarak bu sitenin mock up aşamasında nasıl tasarlandığını merak etmiyor değilim.

Aşağıya doğru indikçe haberlerin sıralanışı, listeleme özellikleri ve yapışkan navigasyon nefis görünüyor.

Arama’nın şekli ve fonksiyonelliği kayda değer, gündemin akışına göre sayfanın ortasına yerleşen manşet alanının kullanımı ilgili alınacak bir çok fikir var.

Bİr çok projede karşımıza çıkan kategorileri renkler ile anlatma fikri sitede gayet iyi uygulanmış.

Diğer sayfalara geçiş efekti sanki tarayıcı değil de bir tablet kullanıyormuş hissine kapılıyorsunuz.

Tablet demişken bu tasarımın en önemli özelliğininin mobil cihazlar hatta daha çok dokunmatik tabletler ile çok uyumlu olduğu dikkatinizden kaçmamıştır. Hatta uyumludan çok sanki bu tip cihazlar için tasarlanmış gibi durmakta. Bu yeni tasarımın devrimsel özelliği de bu noktada ortaya çıkıyor.

Bu arada bu değişimin basılı klasik edisyonunda da aynı şekilde entegre edildiğinin altını çizmem gerek.

Lafı fazla uzatmadan sizi henüz beta aşamasında olan ve yeniden hayal edin sloganı ile sunulan USA Today ile baş başa bırakayım.

Yorumlar (8)

  • Yunus T.diyor ki:

    17 Eylül 2012 10:39 am

    Kesinlikle katılıyorum, web haberciliği ve portallar için yepyeni bir bakış açısı getiriyor.
    Fantasy Interactive (www.f-i.com) web dünyasında çok kalıcı izler bırakmaya devam ediyor.

  • obiwandiyor ki:

    28 Eylül 2012 10:02 pm

    gelecek minimalizmde

    “tasarım çok basit bir iştir işte bu yüzden çok zordur.”

  • Tuncadiyor ki:

    3 Ekim 2012 11:15 pm

    Olmamış! Tek kelimeyle olmamış. Evet tasarım “basitlik”tedir ama basitlikten kasıt “bayağı” olmamalıdır. Ben garfik tasarımına 14 yılımı verdim ve evet sonuç şudur ki; basitlik en iyi ve en zor olandır. Ama Web tasarımı sunduğu “interaktivite” ve “ana sayfa” disiplinleri açısından ne bir dergiye, ne bir gazeteye, ne de bir broşüre benzer.

    O açıdan işi basit tutalım derken Web’in ilk yıllarında karşımıza çıkan template’ler gibi bir ambiyansa da razı olunması pek akla yatkın görünmüyor… Kaldı ki büyük markalar için basitliği bulmak hepten zordur… Tiraj/hit açısından bir kayıp yaşatmasa dahi bu tasarım markanın ağırlığını kaldıracak “basitlikte” değildir. Bilmem anlatabiliyormuyum…

  • Candiyor ki:

    5 Ekim 2012 8:49 pm

    @Tunca , Sizinle aynı siteyi görmüyoruz sanırım. USAToday günümüzde Trendsetter olarak anılırken ilk yıllardaki tasarıma benzetmek tamamen bilgisizlik ve gündemi takip etmemenizden kaynaklıdır. Türkiyedeki tasarımcılar halâ parlak butonlarla , beyaz alan kontrolü , tipografi , mizanpaj bilmeden göz kararı tasarım yapmaya devam etsinler. Siz ve sizin gibi düşünenler olduğu için ben kendi ülkemde tasarım yapmıyorum. Birkaç yıl sonra biz farklı bi trend’e yöneldiğimizde siz minimal yaklaşıma sıcak bakacak ve bizim yeni trendimizi beğenmeyeceksiniz. Bu iş sürekli böyle gidecek ve sürekli bir yada birkaç adım arkamızdan geleceksiniz. Dünyada bu iş nasıl yapılıyor bir göz atın.

  • Tuncadiyor ki:

    6 Ekim 2012 3:25 pm

    @Can
    Biraz sert olmadı mı? :)
    Parlak buton ve beyaz alan kontrolü gibi kreş tasarımları onayladığımı kim söyledi! Neyse…
    Umarım trendler hiç durmaz ve benim gibi işten anlamayan kişilerin yüzünü hep kara çıkarır…
    Kal sağlıcakla…

  • Candiyor ki:

    6 Ekim 2012 10:24 pm

    @Tunca
    Sanırım evet biraz sert oldu :)
    Konu ile ilgili ne kadar dolmuşsam artık , ilk muhalif görüşe karşılık tüm içimi boşalttım.
    Kusura bakma…

  • alicodiyor ki:

    23 Ekim 2012 12:14 am

    Yeni bir bakış mı https://www.pulse.me/ vb örneklemelerde daha önce gördüğümüz gibi burada yenilik getiren bir teknik yok, sadece bir tercih var, ve bence bu uygulama arayüzlü tercih hiç isabetli olmamış daha dün yerelde maksadı aşan çoklu kapakdan kullanım sıklığından şikayet eden kendi bakışını hatırlatırım.

    Olmaz diye bir şey yok bir işi uslünce yaparsan herşey kullanılır beğenilir kabul görür ama bence habercilikten bahsediyorsak temel html için http://www.bbc.co.uk/ , reuters, aol, nytimes gibi site grupları halen daha yerinde görüyorum.

    Ha birde şu var, bizim buradaki web camiası üreten bal arısından ziyade tüketen sineklerden oluştuğundan, ahanda bulduk yeni lunapark bakış açımızı edasıyla kapak konusundaki rahatsızlığınız gibi her işin tavını kaçırarak entegre olmaya çalışacaklardan şüphem yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir