
Kullanıcı deneyimi tasarımı, web sitelerinde kullanıcıya daha çok dokunmak, onları anlamak için en önemli uzmanlıklardan biri. Peki kullanıyıcı daha çok önemsemek için ne yapmamız ya da yapmamız daha doğru olur?
Öncelikle UX tasarımını UI yani arayüz tasarımı ile karıştırmamak gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. En basit örneği ile UI bir otomobilin projesi ise UX o aracın nasıl kullanıldığı ile ilgili demek mümkün.
Modern zamanların en iyi kullanıcı deneyimini sunan servislerden biri elbette Google. Amaç internette bir şeyler aramak ise ilk adresiniz Google oluyor. Sebebi ise basit aynı hizmeti sunan diğer markaların kullanıcının asıl amacını ilk planda tutmamaları.
Karmaşıklaştırmayın!
Kullanıcının daha kolay ve anlayabileceği, çözümleyebileceği bir hikaye oluşturun. İşleri karmaşıklaştırmak yerine, daha basitleştirerek sunmak her zaman daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Akış Şeması
Tüm site ya da uygulamanın bir haritasını, nasıl çalışacağını anlatan bir akış diagramı oluşturmadan wireframe çizme aşamasına geçmeyin.
Çözünürlükler
Proje özeline göre ön çalışm aşamasında çözünürlüklere, mobil, tablet ve farklı ekran boyları için uyumlu bir iş çıkarılacağından emin olmaya çalışın.
Kullanıcıyı yalnız bırakmayın
Eğer bir yerde yükleme-bekleme süreci varsa mutlaka orada bunu kullanıcıya belirtin. Dönen küçük bir ikon bir kum saati belki de bir iki kelimelik bir uyarı.
Alışkanlıklar
Kullanıcı alışkanlıklarını göz ardı etmeyin. Bir arama sonuç sayfası için filtreleme elementleri çoğunlukla sayfanın sol tarafını kapsar. Eğer böyle bir sayfa tasarlayacaksanız farklılık yaratmak için bu alanı sağa yerleştirmeye çalışmayın. Kullanıcının hem aklını karıştırmakla kalmaz, alışageldiği kullanım biçiminde yaşayacağı sorunlardan dolayı sayfadan da kaçırabilirsiniz.
Kontrol Kullanıcıda
İster web ister mobil uygulamalar olsun, kolay kullanım kontrolleri oluşturun, basit butonlar hızlıca anlaşılacak linkler.
Beyaz Alan Tasarımı
Boşluklar, marjinler, metin boyları doğru planlandığı ve seçildiği sürece kullanıcının algısını hızlandıran, kolay kullanım sağlayan elementler. Tasarımlarınızda göz ardı edilmemesi gereken önemli ayrıntılar.
Yanlışları Anlatın
Formlarda, yanlış girilen bilgi ve basılan butonlarda kullanıcızı yalnız bırakmayın. Doğru yerlerde verilen doğru hata mesajları kullanıcı deneyimi kalitesini artıracaktır.
Bilgilendirin
Kullanıcızı her zaman bilgilendirin, anlamasını sağlayın, çeşitli tool tip’ler konuşma baloncukları, minik uyarı kutuları her zaman daha kullanılabilir sonuçlara yol açar.
Sonuçta altını çizmek lazım ki UX tasarımı da artık bir sanat olarak değerlendirilebilir. Ne kadar iyi ve fonksiyonel düşünürseniz o kadar kullanılabilir tasarımlar ortaya çıkması mümkün.
Yorumlar (8)
Furkan Açıkgözdiyor ki:
16 Haziran 2014 8:28 amOooo wireframe, alırım bi’dal.
cemdiyor ki:
18 Haziran 2014 9:44 pmGüzel yerlere değinmişsiniz, bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkür ederim
mseyitdiyor ki:
19 Haziran 2014 4:36 pmTeşekkürler hocam, son zamanlarda bir çok arkadaşımla değindiğimiz konuları sıralamışsınız.
kaderdiyor ki:
24 Haziran 2014 9:48 amdoğru yol izlenmiş, bilgiler için teşekkürler
Plastik Taburediyor ki:
25 Haziran 2014 10:44 ampaylaşım için teşekkürler
plastik rahlediyor ki:
26 Haziran 2014 8:03 amTeşekkürler güzel bir paylaşım..
Ukashdiyor ki:
27 Haziran 2014 1:52 pmBilgilendirici bir yazı yazmışsınız teşekkürler.
Hakandiyor ki:
10 Ağustos 2015 12:44 pmSade ve anlaşılabilir bilgiler sunmuşsunuz, yararlı oldu. Teşekkürler..