Kapatmak için Esc tuşuna basın

Tavsiyeler…

Son zamanlarda gelen bir çok e postada aynı soru mevcut. Nasıl arayüz tasarımcısı olabilirim? Bununla ilgili bir çok yazı yazmama ve e postaları düzenli olarak yanıtlamama rağmen yeni ve güncel bir yazı gerekliliği de ortada.

Genelde en sık sorulan sorulara verdiğim yanıtları derleyeyim dedim.

Bu işin bir okulu var mı?

Okul tabanlı öğrenme web tasarım dünyası için hala çok yabancı bir terim. Arayüz ve kullanılabilirlik üzerine kurulmuş bir Üniversite ya da Yüksek Okul hala yok. Ancak Üniversitelerin Görsel iletişim Tasarımı bölümleri mevcut, bu gibi bölümlere devam ederek, sonrasında kendinizi internet konusunda geliştirerek iyi bir arayüz tasarımcısı olmanız mümkün.

Ancak okul tarafında hal böyle olunca iş özel kurslara veya eğitim kurumlarına kalıyor.

Orada verilen eğitimler ise sadece web tasarım araçlarını kullanma konusunda donanım sahibi olmanızı sağlıyor.

Bu tip özel kurslarda internetin ruhunu öğrenmeniz çok mümkün değil.

Ancak işe sıfırdan başlıyorsanız, bu tip kurslar grafik araçlarını öğrenmeniz için iyi bir fırsat olabilir. Web’in ruhunu öğrenmek ise yine size kalıyor. Bunun için bazı özel eğitim setleri ya da etkinliklere katılarak açıklarınızı kapatabilirsiniz.

Kendimi nasıl geliştireceğim?

Bol bol egzersiz yaparak, gelen bir çok postaya da aynı yanıtı veriyorum. Çoğu zaman sıkıldığımda, tıkandığımda bol bol portföy gezip ilham almaya çalışırım. Sonrasında olmayan web siteleri tasarlarım. Bundan 17 yıl önce de ilk işimi böyle almıştım. Kendime güveniyordum ama elimde gösterecek bir site yoktu. Oturup bir site tasarladım, sundum ve işe alındım.

Web tasarımı ile ilgili güncel kaynaklara yoğunlaşarak ve takip ederek kendinizi geliştirebilirsiniz. Hangi kaynaklar diye sorarsanız cevabım google olacaktır. Google üzerinden istemediğiniz kadar portföy sitesine ve tasarımla ilgili güncel kaynakları arayarak ulaşabilirsiniz.

Yabancı dilim yok, İngilizce bilmeli miyim?

Kısa cevap evet. Herhangi bir yorumda bulunmak bile yersiz belki de. Bu işi yapmak istiyorsanız elbette istisnalar mevcuttur ama yabancı dil bilmelisiniz. Bu işi yapmasınız da bilmelisiniz aslında :)

Yetenekliyim ama keşfedilmiyorum!

Yukarda söz ettiğim şekilde yeteneklerinizi sergileyecek çalışmaları yaptıktan sonra bunları bir portföy sitesinde toparlayarak dünyaya sunabilirsiniz. Böylece hem meslekdaşlarınızla iletişim kurabilir, hem de onların fikir ve yorumlarını alaral tasarım çevresinde sosyalleşebilirsiniz.

İş bulmam lazım ama olmuyor!

Evet iş bulmak elbette kolay değil, yaratıcı ve üretkenseniz, yeteneklerinize güveniyorsanız, ve bunları topluca bir yerde sergileyebiliyorsanız mutlaka şansınız dönecek ve keşfedileceksinizdir. Bir ajansta ya da bu işlerle uğraşan bir kurumda Junior olarak başlamak, sektöre girmek ve tecrübe kazanmak açısından sizin için çok olumlu olacaktır. Bu nedenle fırsatın size gelmesinden çok biraz da siz o fırsatların peşinde koşmalısınız.

 

Yorumlar (4)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir