Vandelay’da dizayn hizmetlerini fiyatlandırmanın 12 gerçeği makalesini okuyunca, uzun zamandır derlemek istediğim freelance tasarımcılar için fiyatlandırma politikası temalı makaleyi hazırlamaya karar verdim.
Takip ettiğim bir çok forum ve sitede öncelikli konulardan biridir bu tasarımcılar için.
Bu site için ne fiyat istedin, bunun için ne ödediler. Nasıl aldın ya da fatura kestin mi gibi muhabbetlerin sonu bir türlü gelmez.
Bu yazıdan sonrada muhtemelen gelmeyecektir, ancak freelance çalışan veya boş zamanlarında başka firmalara ücreti karşılığı iş yapanların ortaya koyması gereken fiyatlandırma kriterlerine bir göz atalım!
Ancak tüm bunlardan önce tasarımcılara en çok söylenen 10 yalan’ı hatırlayarak gardımızı önceden almayı unutmayalım.
İdeallerinizi askıya alın.
Bir web tasarım projesine başlarken, ideallerinizi yapmak istediğiniz ya da hayal ettiğiniz işler ile ilgili fikirlerinizi askıya almayı unutmayın. Freelance çalışan biri olarak kafanıza uymayan yada rakamsal olarak doyurucu bulmadığınız bir iş toplantısından ceketinizi alıp çıkmanız olası. Ama bunu aç kalmak pahasına yaptığınızı unutmayın.
Bu gibi durumlarda daha yapıcı olmaya çalışın ve ücretlendirme ile ilgili kısımlarda da benzer düşünce sahip olmayı unutmayın.
Burası Türkiye buradan çıkış yok!
Sürekli sallantıda olan ekonomik yapısı ile ülkemizde yapılan işerin karşılığını almak her zaman çok zor.
Hayal ettiğiniz fiyatlar yerine cebinize girebilecek rakamlar üzerinde yoğunlaşın.
Hiç bir zaman alamayacağınız 5.000 Dolar yerine cebinize girecek 2.250 Dolar, bazen daha çok işinize yarayabilir.
Merdiven altı damgası yemeyin.
Bu hesapları yaparken ince düşünün, kurumsal bir firma olmadığınızı varsayar isek güvenilirliğinizi sorgulamak isteyen müşterilerin karşısında merdiven altı firma izlenimi vermeyin. Bu durumun size kötü bir bilinirlik sağlayacağını unutmayın ve kendinize pazarlık masasında bir stil edinin.
Kazanacağınız parayı hesaplama formülleri.
Her emeğin bir karşılığı var şüphesiz ancak bu çalışmayı yaparken mevcut şartları yerine getirerek ortaya çıkaracağınız ücretlendirme hem sizin hemde işvereninizin başını ağrıtmayacaktır.
Kendinize bir saat ücreti belirleyin.
İşleriniz karşılığında kazanacağınız parayı bulmanın en iyi ve temiz yollarından biri. Saat ücretinizi tecrübeniz, piyasadaki ününüz, projenin büyüklüğü, üreteceğiniz tasarım sayısı ve benzer kriterlere göre belirleyebilirsiniz.
Proje başına ücretlendirme yapın.
Geniş kapsamlı ucu açık projelerde zamanlama işleri nispeten karmaşıklaşacağı için, genel olarak projeye bir fiyat biçebilirsiniz. Ancak masada aklınıza gelen tüm alternatifleri değerlendirmeyi ihmal etmeyin.
Sonradan yapmak ya da üretmek istemeyeceğiniz işlevlerin önüne en baştan set çekin.
Ücreti net olarak belirleyip ödeme koşullarını garantiye alın.
Hatasız kul olmaz!
Normalde planladığınızın dışında işler çıkarsa ve bu sizin belirlediğiniz ücretlendirme politikasına uymuyorsa, durumun gereklerine göre bu konuyu deyim yerinde ise yutarak işi tamamlamanız gerekebilir.
Hatanın sizden kaynaklandığını varsayarsak, bunu kabullenip işi bitirmek üzere çözüme odaklanmak daha efektif olacaktır.
Duyduklarınıza inanmayın
Çevreden duyduğunuz rakam ve projelerin hepsine inanmayın. Göz boyayıcı fiyatlar, olağan üstü maaşlar ülkemizde zaten kafası karışık olan sektörümüzde büyük oranda geçerli değil.
Kendi işinize, kalitenize, yeteneklerinize ve bilinirliğinize odaklanın ve kendi değerinizi kendiniz biçin.
Kendinizi geliştirin, tecrübenizi artırın
Yaptığınız işte daha iyi olmak için her branşta olduğu gibi tasarımda da çok çalışmak gerektiğini unutmayın.
Piyasada iyi işler çıkarmaya bakın, daha çok ancak kalifiye işler yaparak bilinirliğinizi artırın.
Tüm bunların yapacağınız fiyatlandırmalar için birer etken olacağını unutmayın.
Bir grafik kursundan henüz mezun olup piyasaya adım atan bir junior ile yıllardır bu işlerin içinde olan senior tasarımcı arasındaki fiyat farkının özünde tecrübenin yattığını aklınızdan çıkarmayın.
Bu bilgiler ışığında katıldığınız, katılmadığınız noktaları yada yeni fikir ve yorumlarınızı bekliyorum.
Yorumlar (13)
ByDesignerdiyor ki:
3 Temmuz 2008 2:40 pmHasan yalçın,
öyle bir dert ki bu psikolojik…
Kendini bilmek, yapabileceklerinin farkında olmak. Farkının farkına varmak, yeterliliğinin, harcanan zamanın değerini bilmek. Ve bütün bunlara paha biçmek…
– Evet tamam hakkı budur. Gözümün nuru olacak. süper olacak süper…
– yaa düşününce çokmu söyledim ne.. Off! 3 kuruş aşşağı olsun ben yapim. Sanki sermayemi gerekiyor. Vermez bu adam bu parayı. hı ıh! olmicak
Çözüm psikolojik tedavi ile edinilecek özgüven…
Volkan Görgülüdiyor ki:
3 Temmuz 2008 5:04 pmHasan Bey, bu paylaşımınız için teşekkür ederim. Bu fiyatlandırma konusunda hep zorlanmışımdır ve bu sorunum devam ediyor.
Saat başı ücretlendirmek çok mantıklı evet, ama işte o saat başı ücretini nasıl hesaplamak gerekiyor, keşke somut bir formül olsa :)
Salp.net » Blog Archive » Tasarımlarınızı Fiyatlandırmadiyor ki:
3 Temmuz 2008 11:15 pm[…] Kaynak: https://www.hasanyalcin.com/?p=507 […]
HCdiyor ki:
4 Temmuz 2008 2:55 amAslında tam zamanlı bir işte çalıştığımdan freelance ten gelecek paraya çok ihtiyacım yok ama yine de ek gelir niyetine bu işe devam ediyorum. Bu yüzden müşteriyle görüşmede tam olarak ne istediğini anlamadan asla bir teklif vermiyorum.
Genelde de tekliflerim yüksek oluyor, belirli bir kaliteyi korumak adına yaptığınız işin karşılığı tam almalısınız. Yapılan itirazlara da verdiğim cevap hep aynı, “bu benim fiyatım, işi benim yapmamı istiyorsan, sorunsuz, temiz, hızlı bir şekilde çözüm istiyorsan fiyat bu.” Çünkü belirli bir çizginiz yoksa o gelişigüzel yaptığınız işler birgün size kötü süprizler olarak dönecektir.
Volkan Görgülüdiyor ki:
4 Temmuz 2008 5:17 amHakkı Beye katılıyorum, müşterinin ne istediğini anlamak çok önemli bir konu, aksi takdirde sonradan başınız çok ağrıyor.
Fatih Hayrioğlu'nun not defteri » 04 Temmuz 2008 web’den seçme haberler » Firefox, Bağlantı, Alan, Adları, Değişiyor, Bırakın, yazılarınızı, okurlarınız, İnternet, Tarayıcılarıdiyor ki:
4 Temmuz 2008 9:07 am[…] Tasarımlarınızı Fiyatlandırma – hasanyalcin.com Bağlantı […]
Fatih Hayrioğlu'nun not defteri » 04 Temmuz 2008 web’den seçme haberler » Firefox, Bağlantı, Alan, Adları, Değişiyor, Bırakın, yazılarınızı, okurlarınız, İnternet, Tarayıcılarıdiyor ki:
4 Temmuz 2008 9:07 am[…] Tasarımlarınızı Fiyatlandırma – hasanyalcin.com Bağlantı […]
gfxdiyor ki:
5 Temmuz 2008 2:31 amtecrübeden kasdınız umarım “fosil” olmak değil. bir çok fosil gördüm: programlama mantığını bilen, fakat XHTML den tek bildiği şey “table” ancak bir Tablosuz CSS tasarımında kodlamasını yerleştirmekten aciz
yada tedavülden kalkmış tasarım programları, 512mb ram e sahip olan pc si ile senelerdir tasarım yaptığını sanan insanlar.
Neyazıkki türkiye web tasarım piyasası fosil ile dolu.
Veyseldiyor ki:
6 Temmuz 2008 12:18 pmBu yazılanlar sonuçta bir tecrubenin getirisidir. Dolayısıyla Kendini geliştirmek isteyenler için bir kontrol listesi olarak görülebilir.
Volkan Görgülüdiyor ki:
8 Temmuz 2008 4:15 pm@gfx, sana katılıyorum ve şunu eklemek istiyorum, web sektöründe kendini yenilemek çok önemli, devamlı sonsuz bir döngü içinde kendini yenilemelisin :)
M. Hakan Deryaldiyor ki:
9 Temmuz 2008 4:19 pmKurumsal firmaların dahi fiyatlandırma politikaları bu şekilde oluyor genelde. Emek / Zaman şeklinde formülize edebiliriz.
Ancak ne yazık ki, eğer profesyonel şirketlerden iş almıyorsanız, ve muhattabınız internet konusundaki bilgisi ” en iyi site mynet ” düzeyinde, kullandığı e-posta adresi zamanında aldığı superonlie dial-up ile gelen mailler ise, işiniz gerçekten zor. Zira siz web 2.0 ‘ dan bahsederken, o ” elli milyona bu işi yapan var seninki neden bu kadar pahalı neden bu kadar para vereyim ” diyecektir ki, ne kadar ya sabır çekseniz yetersizdir bu durumda.
Kendinizi iyi pazarlamak adına, karşınıza çıkacak her insana, yaptığınız işi en iyi ve basit şekilde anlatabilmeyi bilmelisiniz.
Özellikle piyasanın ne durumda olduğunu takip etmeniz yine faydalı olacaktır, özellikle büyük çapta işlerde.
Ve son olarak bu alanda yurt dışında yaygın olan bir site için: http://www.rentacoder.com . İngilizceniz var ise, büyük ve güzel işler yakalayıp iyi para kazanmanız olası.
Alper AYDINdiyor ki:
20 Temmuz 2008 3:05 pmHakan beye katılıyorum. Ücretlendirmede ister freelancer olsun ister kurumsal olsun bir çizginizin olması gerektiğinden yanayım. 1000 liralık birkaç iş yaptıysanız artık daha fazlasına çıkmanız çok zor. eğer 10.000 derseniz o çizgide devam ediyorsunuz. zaten işlerinizde bunu belli ediyor.
Kadir GÜNAYdiyor ki:
27 Ağustos 2008 8:30 amÜlkemizdeki merdiven altı sektörü, ekonomi ve iş ahlakı göz önünden bulundurulduğunda verilecek rakam cidden çok önemli. Bu biraz da çevre, şehir ve sektöre hitaben oluyor. Hiç bir zaman çok aza inmedim çok yükseğe de çıkmadım ama bazen öyle konuşmalar yaşıyorum ki gerçekten bilinçli müşteriyi özler oluyorum. Karşıdaki ne kadar bilinçli ise emin olun siz de o kadar net ve rahat fiyat verebiliyorsunuz.