Bundan tamda bir yıl kadar önce bu konu hakkında yazdığım makale hakkında olumlu bir çok yorum almıştım.
Bu konunun üzerinden bir yıl geçtikten sonra bugün gündeme düşen üzücü bir olay hakkında biraz detaylı bilgi sahibi olabilmek için yine bazı haber portallarında sörf yapmak isteyince, yine önüme multi-cover denen ve bir standardı olmayan, insanlara çok resimli haberler sunmanın ana amaç olduğu ancak bunuda, kullanılabilirlik kurallarına tamamen aykırı şekilde sunan uygulamalar çıktı.
Bir yandan bu uygulamanın niçin inatla kullanıldığının yanıtlarını ararken, bir yandan da insanlara daha çok resimli garip haberler mi yoksa gerçek haberin ta kendisini sunmanın mı daha doğru olduğunu kendi iç dünyamda sorgular oldum.
Farklı tarayıcılarda uyumsuz çalışan scriptler, çıkmayan fotoğraflar. Sekiz hatta 10 adede çıkan farklı haberlerin arasında kaybolup, istediğimi alamadan çıktım.
Yeni haberler nispeten bu alandan sunulurken, çoğunlukla haber sitelerinin kalanı magazin haberleri ile dolu olduğundan, ilişkili haberleri bulup ana habere yani kaynağın kendisine ulaşmakta mümkün olmayınca, taze bilgiye en kısa yoldan ulaşma sevdamdan vazgeçtim.
Türkiye’de bu işin öncüsü olan Habertürk sitesinde hala 10’lu bir multi-cover uygulaması kullanırken Milliyet ve Hürriyet te bu furyaya ayak uyduran başlıca haber siteleri.
Hürriyet sitesinde sürekli script hatalarından ve fare imlecini doğru habere getirip tıklamayı becerememden dolayı neredeyse hiç bir habere doğru dürüst ulaşmayı başaramazken Milliyet’te bu oran biraz daha düşük oldu.
İşin kötüsü önceki yazımızda övdüğümüz Sabah sitesininde aynı uygulamaya geçmiş olması. Tıklanamayan butonlar, ne manşeti ne de içeriği belli olan, yeni mi eski mi olduğu bilinmeyen haberler, kısaca ne ararsanız yada aramazsanız var.
Bunun amacı aynı alanda 10 farklı haberi verebilmek kaygısı ise kusura bakmayın arkadaşlar benim bünyem almıyor!
Peki burada sorgulamamız gereken nedir sizce?
Ya biz bu işi herkesten iyi biliyoruz, ya da CNN, Yahoo News, Abc News, Nbc News, Newyork Times, USA Today, Wahington post, LA Times, Fox News, CBS News, Reuters, Guardian bu işi bilmiyorlar ve haber portalı konusunda emekleme aşamasındalar!?
Ne dersiniz?
Yorumlar (10)
Cafer Alkandiyor ki:
9 Temmuz 2008 8:40 amBir de şöyle bir yanılgı var, büyük gazetelerin (satışları fazla demek istedim) siteleri veya bağımsız popüler internet gazeteciliğin sitelerindeki yöntemler hep dikkat çekmiştir. Çok resimli haberi kullanıyorlar demekki bir bildikleri var, ben yalnız kaldım acaba herkese uysam mı fikirleri öne çıkınca sizin gördüğünüz Sabah, benim de farkettiğim Zaman gazetesinin web siteleri de aynı yanlışa düştüler.
Asıl dikkat çekmek istediğim konu, yaptığı haber portallarının yaygın olarak kullanıldığı CM Bilişim (www.cmbilisim.com) şirketinin izleyeceği yol.
zonayediyor ki:
9 Temmuz 2008 10:19 amben yalnız kaldım acaba herkese uysam mı fikirleri öne çıkınca sizin gördüğünüz Sabah, benim de farkettiğim Zaman gazetesinin web siteleri de aynı yanlışa düştüler.
kesinlikle haklısınız…
ama değişen zamana ayak uydurma da söz konusu…
M. Hakan Deryaldiyor ki:
9 Temmuz 2008 11:08 amVerilen global örnekler durumu yeterince açılıyor sanırım.
Web 2.0 ile birlikte hayatımıza giren trendlere biraz göz atmak, bu konuda bir fikir sağlayabilir.
Kullanıcı odaklı olmak, kullanıcıyı boğmadan, sitede kaybolmasını önleyerek, istediğine en etkin şekilde ulaşmasını sağlamak.
Bu yazdıklarımı hedefleyen siteler, başarıya kolay yollardan ulaşabilmişlerdir.
Ama tabiki, günümüzde büyük firmaların internet yönetimlerinin nasıl bir yol izledikleri her zaman şaşırtıcı oluyor.
Yalçın Gülhandiyor ki:
11 Temmuz 2008 2:24 amBence Cm Bilişim in Reklamını yapmayı bırakın ve Yazdığı Haber sitelerinin css lerini biraz incelerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız işi bilmeyen insanlara haber sitesi satmak kolay ama mesela bir bloklta kocaman bir resmi background olarak ve koymak ve böylece ziyaretçi sayısı artıkça trafiğinde artması etik değildir sitenin sahiplerinin bundan haberi olamasa gerek yoksa bu kadar trafik neden boşa tüketilsin haber siterinde kullanılan image ların 1 kb si bile çok önemli zira günde 400.000 ziyaretçisi olan bir sitede siz bunu çok kolay farkedersiniz…
zonayediyor ki:
26 Temmuz 2008 3:42 amYalçın Gülhan, kesinlikle size katılıyorum…
Efecandiyor ki:
4 Ağustos 2008 2:32 pmBıktırdı bu multi-cover olayı. Sürekli aynı şey, sürekli yavaş sayfalar. Güzel bir konuya değişnmişsiniz. Haber portallarında önemli olan kullanılabilirliktir ve Türk internet haber camiası bunlardan bir haber!
Tuuncaydiyor ki:
3 Eylül 2008 12:53 amÇoklu manşet ülkemizde tutuyor. Tek bir doğrunun olmadığını da bilmemiz gerekir. Kitap okuma oranın neredeyse sıfıra yaklaştığı ülkemizde resimlerle eşlenmiş aynı alanda birden fazla haber sunabilme teknolojisini kullanarak haberlerin tıklanma oranının arttırıldığını söyleyebiliriz…Bu ülke gerçeği, Avrupa’da tıpa tıp model uyarlamak ülkeleri birbirinin aynsı görmek gibi bir yanılgı. O yüzden yazdığınız çoklu manşet eleştirisine katılmıyorum.
ali bakardiyor ki:
5 Eylül 2008 10:15 pmen nefret ettiğim olay bu :S sırf bu uygulama ve klonlanmışlık görünümünü hazmedemiyo olmam yüzünden elimdeki haber sitesine bir türlü başlıyamıyorum :S
ve buyazıyı okuduktan sonra işi bitirceğime olan inancımı iyice kaybettim inşallah işide kaybederim teşekkürler :D
Yalçın Gülhandiyor ki:
6 Ekim 2008 12:27 pmBence Cm Bilişim in Reklamını yapmayı bırakın ve Yazdığı Haber sitelerinin css lerini biraz incelerseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız işi bilmeyen insanlara haber sitesi satmak kolay ama mesela bir bloklta kocaman bir resmi background olarak ve koymak ve böylece ziyaretçi sayısı artıkça trafiğinde artması etik değildir sitenin sahiplerinin bundan haberi olamasa gerek yoksa bu kadar trafik neden boşa tüketilsin haber siterinde kullanılan image ların 1 kb si bile çok önemli zira günde 400.000 ziyaretçisi olan bir sitede siz bunu çok kolay farkedersiniz…
Hasan Yalçın » E-Kolay Sitesi Yenilendidiyor ki:
17 Kasım 2008 12:37 am[…] manşet alanı 10 adet değişen manşet ile şov yapıyor. Bununla ilgili fikirlerimi daha önce 2 defa […]