Daha önce Web Prodüksiyonunda görev dağılımı ve iş akışı konusunu işlemiş ve doğru bir iş yapısı içinde görev dağılımının nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler vermiştim.
Bu yapı içerisinde bulunan en önemli, belkide kilit elemanlardan html coder kimdir, ne yapar, ne yapmalı ve daha önemlisi iyi bir coder nelere dikkat etmeli gibi başlıklarda, bir tasarımın hayata geçmesi yolundaki en önemli elemanı inceleyeğiz.
HTML Coder Kimdir ? Görevi Nedir ?
Html Coder veya ofis ortamında anılan ismi ile html’ciler web tasarımcısının hazırladığı tasarım ile programcıların yazdığı kodları birleştirerek web sitelerine hayat veren kişilerdir. İş akışı içerisinde tasarımcıdan gelen tasarımları html kodlarına dönüştürüp yayına hazır hale getirmek, programcılardan gelen kodları ise mevcut sayfaların içerisine gömerek çalışır hale getirmek yine onların görevleri arasındadır.
İyi Bir Coder Olmak
Mevcut bir grafik tasarımı html haline getirmek sanıldığının aksine oldukça tecrübe ve öngörü isteyen, kendine özel kuralları olan adeta bir sanat eseri gibi satır satır işlenen önemli bir iştir.
Genelde ülkemizde web tasarımcıdan, yaptığı tasarımları koda dökmesi ve hazır html haline getirmesi, gerekiyorsa içine scriptleri eklemesi, hatta mümkünse tasarım içerisinde yer alan flash uygulamaları da hazırlaması beklenir. (Bkz: Web Tasarımcısının Kariyerinde Yeni Dönem: “All in One!”)
Oysa grafik arayüz tasarlamak haricinde, tasarımcıdan beklenen bu işlerin hiç biri, onun uzmanlık alanına girmez. Tasarımcının işi mevcut veri ve malzemeye göre en işlevsel ve grafik anlamda hoş tasarımı hazırlayıp sunmaktır, yoksa "a" tarayıcısında doğru "b" tarayıcısında yanlış gözüken bir kodlamanın inceliklerine kafa yormasını beklemek, onun yaratıcılığına hasar vermek demektir.
Bu arada iyi bir tasarımcının en azından genel HTML kurallarına hakim olması ve bilgisi olması gerekliliğininde altını çizmek gerek, html bir tablo yapısının nasıl oluştuğunu bilmeyen bir tasarımcıdan işlevsel bir web sayfası tasarlaması beklenemez.
Bu noktada doğru yapılanma ile projelerde yeralan coder’ların üzerine bir çok özellik binmektedir. Asıl işi html ve web teknolojinilerini bilmek olan coder’lar belkide web prodüksiyonunun parçaları içerisinde herşeyden biraz anlaması gereken tek elemandır.Coder’ların belli bir grafik bilgisinin yanı sıra popüler programlama dillerine aşina olması, ve yeni nesil kodlama (css, ajax vb) hakkında da en azından uygulama konusunda tecrübeli olması gerekmektedir.
Yani hem tasarımcının, hem de programcının dillerinden anlaması, gerekirse her iki uzman ile başbaşa verip sorunları çözebilecek kapasitede olması beklenir.
Tasarımcıların yoğun dönemlerinde yaptıkları küçük hataları kapamalı, örneğin her iki yandan guide çekip birini 10 diğerini 11 piksellik marj bırakmışsa, tasarımdaki eşitlik ilkesine dayanarak kendi insiyatifi ile bunları 10ar piksele çekmesi, ufak buton, ortalama tekst ve fontların yerleşimi konusunda insiyatifi ele almalıdır.
Kısaca Html Coder hem tasarımcının hem programcının, proje akışı içinde açık bıraktıkları delikleri tıkarken, bir yandan da uyumlu kodları ile web sayfasını yayına hazırlayan kilit adam rolünü üstlenir.
Bu kadar stratejik bir pozisyon olmasına rağmen, bir çok web ajansı ve şirket tarafından nasıl olsa tasarımcı idare eder mantığı ile istihdam etmemekte.
Sonuç bu olunca, ne kadar önemli marka olursa olsun veya büyük bir site olursa olsun ortaya çıkan ürünün bir yerleden arıza çıkarmasına şaşmamak gerekiyor.
Üstelik bu durumda ihalenin (!), uzmanlık alanı arayüz tasarımı yapmak olan web tasarımcısına kalması ise işleri daha karmaşıklaştıran bir durum.
Doğrusu piyasada yukarıdaki özelliklerde bir coder bulmak ne kadar kolay tartışılsa da, bu tip bir coder’ın değerinin hayli yüksek olacağı kesin.
Yorumlar (17)
Oğuzcandiyor ki:
3 Şubat 2008 2:47 pmBildiğim kadarıyla belli başlı kaliteli interaktif ajanslar Web arayüz programcısı olarak eleman alıyorlar aynen bu işleri yapanlar… Fakat yazdığınız gibi bir çok ufak ölçekli yada bilgi işlemine eleman arıyan biri hem web tasarımcısı hem web programcısı olsun diye aramakta ve Html Coderlar arada kaynamaktadırlar.
turcadiyor ki:
4 Şubat 2008 4:13 pmBahsettiğiniz şey biraz “uç” değil mi? Ülkemizde web tasarımcısı denilince akla “tasarımcı+kodlayıcı” geliyor maalesef. Biz daha tam olarak tasarımcıyı ve kodlayıcıyı birbirinden ayıramamışken bir de bunların arasına “Html Kodlayıcısı” yerleştirmek sanırım firma sahiplerine gülüç gelir.
serhatdiyor ki:
4 Şubat 2008 11:51 pmturca’ nın yorumuna kesinlikle katılmadığım gibi, Hasan abinin yazdıklarına aynen katılıyorum. Sonuçta ülkemizde web tasarımcı denince akla “tasarımcı+kodlayıcı” fikrinin oluşması, bunun bu şekilde devam edeceği anlamına gelmez.Bence gerek tasarımcılar olsun gerek html coderlar olsun kendilerine bu tarz bir yaklaşımda bulunulduğunda gerekli açıklamaları yaparak alanlarını belirtmelidirler..”eyvallah abi..onuda hallederiz” ‘i geride bırakmak gerekiyor diye düşünüyorum artık.
Dipnot : Hasan abi ellerine sağlık süper bir yazı olmuş. https://www.hasanyalcin.com/?p=218 deki yazıdan sonra gerçekten işlenmeye değer bir yazı olacağını düşünüyorum.
Fatih Hayrioğlu’nun not defteri » 07 Şubat web’den şeçme haberlerdiyor ki:
6 Şubat 2008 4:47 pm[…] Tasarımcının Sağ, Programcının Sol Eli: HTML Coder Bağlantı […]
rammadiyor ki:
6 Şubat 2008 5:01 pmWeb teknolojileri bu hızla gelişmeye devam ederse ülkemizde de bu ayrımların yapılması kaçınılmaz olacak. İnşallah o günleri görebiliriz. İdeal bir html coder olarak söyleyebilirim ki, acı çekiyorum resmen :)
tirexdiyor ki:
6 Şubat 2008 8:54 pmserhat sence insanlar bu saçmalıkları keyiflerinden mi kabul ediyor, yorum yazarken biraz mantıklı ol.
herkesin maddi yükümlülükleri var.
alkandiyor ki:
7 Şubat 2008 5:01 amTürkiye için fantastik bir yazı olmuş:)
Ben iş ilanlarına bakarken bırak css html php dreamweaver photoshop freehand aklına ne gelirse yazılan ilanları ön muhabeseben anlaması tercih sebebidir diyen ilan gördüm arkadaşlar. ne html coderı. ben html coderım desen hadi leeenn derler. Türkiye burası abi.
Hasan Bey’in yazdıkları sonuna kadar doğru orası ayrı ama ülkemiz için fantastik. diyeceğim odur
sametdiyor ki:
8 Şubat 2008 12:12 amBen hasan bey’in sölediklerine katılıyorum aynen ve burada ki birçok arkadaşın da sölediği gibi günümüz türkiyesinde bu iş alanını “html coder” ayırıpta farklı bir sektör olarak gören ve böle eleman tercihi yapan cok az firma gördüm yani hakikaten suan için bu alan türkiye için biraz fantastik yorumlarına katılıyorum.
saygılar.
BlogCinidiyor ki:
8 Şubat 2008 10:29 am@turca Yorumuna ne kadar hak versem azdır. Bizim ülkemizde nedense All in One bir yaklaşım sergilenmekte bu konuda…
efecaNdiyor ki:
9 Şubat 2008 6:54 amBenim en zorlandığım konu aynen budur. Tasarımı kodlara dökmek her zaman beni işten caydırıyor :)
Soner Ermişdiyor ki:
18 Nisan 2008 8:33 amKendimi hiç bir zaman tam bir arayüz tasarımcısı olarak görmedim.. Süper bir coder da değilim.. En iyi yaptığım şey HTML Coder’lık.. Hani şu ortada kalan.. Fakat gel görelim ki tasarımı da kodlamayı da ben yapmak “zorundayım”.. çünkü bizim ülkede Web Grafiker / HTML-CSS Ara Eleman / Web Coder gibi bi ayrım yok.. “Web Tasarımcısı” olmalı ve herşeyi o yapmalı..
İnşallah ilerleyen yıllarda mesleğimiz kabul görür ve artık zorlandığımız ve iyi yapamadığımız şeyleri yapmak zorunda kalmayız.. Çünkü benden ne harika bir arayüz tasarımcısı olur ne de aşmış bi coder..
Çok teşekkürler Hasan Bey…
Dipnot : Sizinle aynı dönemde Sabah grubunda çalıştım ve o zamanki çalışmalarınızı hep takdirle takip etmiştim… :)
Murat Kayseroğludiyor ki:
27 Haziran 2008 1:42 amEinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Her ne kadar türkiye için lükse kaçıyor densede, büyük firmalarda bu konuda bilinçlenmeye başladılar. Birçok büyük kuruluş üretimin 2 aşama (tasarım, programlama) yerine 3 aşama olması gerektiğini savunur hale gelip kaliteli eleman aramaktalar.
Kısaca insan varlığını bilmediği bir şeyin, ihtiyacınıda hisetmiyor. Ne zaman 2 günde çözülen bir problemin gerçekte uzmanı tarafından yarım saatte çözüldüğünü öğrendiklerinde, işte o zaman vazgeçilmez bir ihtiyacının farkına varıyorlar.
Gençdiyor ki:
18 Temmuz 2008 7:17 amBence bir web programcısı sadece HTML bilmemeli, HTML Coder’ı ilk defa sizden duyuyorum, bunun yanı sıra PHP veya ASP, Java, JSP, Flash Action script (görsel bilgi de gerekli olabilir) de bilmeli.
hasanyalcindiyor ki:
18 Temmuz 2008 8:17 amTam tersini düşünüyorum, PHP veya ASP, Java, JSP, Flash Action script ki (bunların hepsi ayrı uzmanlık alanları hepsini aynı anda biliyorum diyen yalan söyler) bilen biri yanında html bilmesi ballı börek olur.
HTML Coder yada css uzmanı niçin bir yada birkaç yazılım dilini bilmek zorunda olsunki..
alicodiyor ki:
22 Haziran 2009 1:30 pmbir konu alanında uzmanlaşmaya tamam, bir proje ekibi içersinde işin bir kolunda olmamız gerektiğinide anlıyorum.
ancak ne kadar olmaz desekte kendini bilen biri olarak ben html, css, tasarım ve kodlamayı hakkıyla icra ediyor olmamız kusur sayılmaz sanırım.
codersdiyor ki:
26 Haziran 2009 12:05 amcok guzel bir yazi olmus
kadirdiyor ki:
10 Kasım 2009 11:57 pmDw zaten kodları otomatik olarak oluşturuyor ozaman ne gerek var html kodere