Hemen her gün bana elektronik posta gönderenlerden çoğunun sorusu bu yönde oluyor.
Nasıl web tasarımcısı olunabileceğini, mesleğe nereden ve nasıl başlamak gerektiğini, sektörün neresinden nasıl girilmesinin doğru olacağını soran herkes için, ufak bilgiler vermenin faydası olacağını düşündüm.
Web Tasarımcı olmak için hangi yollar takip edilmeli birlikte inceleyelim.
Öncelikle kimlerden web tasarımcısı olur sorusunun ardındaki basit yanıt ile başlamak gerek belkide : Herkes!
Bugün blog sitelerinde kendine küçük bir kişisel blog açarak yeni sayfaları için tema seçen, yada bulduğu html kodları kopyalayıp renklerini değiştirip bir sayfa üreten herkes teorik olarak bir web tasarımcısı sayılabilir.
Bu noktada ayrıştırmamız gereken nokta tabiiki profesyonel web tasarımcısı olmak için mevcut olması gereken şartlar.
Öcelikle belirtmek gerekiyor ki Web Tasarımı başlı başına bir uzmanlık dalı, gelen mesajların arasında programlama, yazılım v.b eğitimi almış kişiler web tasarımı yapmak istediklerini ve bu işe nasıl başlayacaklarını sormaktalar.
Büyük istisnalar hariç, eğer ilahi bir yeteneği yoksa, iyi bir programcı veya yazılımcıdan aynı derecede iyi bir tasarımcı olması çok mümkün değil.
Bir web tasarımcısı olmak için gereken kriterler neler inceleyelim.
Kişisel Özellikler
Yetenek ve yaratıcılık
Tasarım yapmak, dijital grafik ile uğraşmak kesinlikle özel yetenekler gerektiren bir iş. Kendinizi bu konuda yetenekli hissediyorsanız elde var bir demektir.
Ancak unutmamak lazım ki bazı yetenekleri çok çalışarak edinmek veya geliştirmek mümkün. Ancak yine de en azından grafik tasarım ve özellikle altını çizmek gerek ki; arayüz tasarımına ilgi duymanız ve bu konuda yaratıcı olmanız gerekiyor.
Web tasarımının sadece güzel grafikler ile insanların ilgisini çekmek değil, internet kullanıcılarına kullanımı kolay, işlevsel ve yönlendirici eserler sunmak olduğunu asla unutmamak lazım.
Bilgi
"Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz…" Aslında hayatın her anında geçerli bu cümlenin tasarımcılar için ayrı bir yeri var kuşkusuz.
Yaptığınız bir tasarım için "olmamış" diyen kişiye neden sorusunu sorduğunuzda yanıt alamıyorsanız, bunun, onun bilgisizliğinden kaynaklanan bir durum olduğunu hemen anlarsınız.
Ürettiğiniz yada üreteceğiniz site arayüzleri için öncelikle bilgi sahibi olmanız gerekli, tasarım araçlarını kullanma bilgisi, tipografi, renk bilgisi, web teknolojileri hakkında bilgiler, yeni ve değişen tasarım trendleri hakkında bilgi sahibi olmak bunların başlıcaları. Bu konuyu Tasarımcının bilmesi gerekenler bölümünde inceliyor olacağız.
Disiplin
Özellikle profesyonel iş hayatının en önemli gerekliliği belkide disiplin. Çalışma hayatında disiplin, bazı zamanlarda canınız hiç istemese bile yapmak zorunda olduğunuz işleri kusursuz şekilde yaptıracak, belirlenmiş tarih ve programlara uymanızı sağlayacak, verdiğiniz sözleri tutmanız ve iş yaşamınızda bir adım öne çıkmanızı sağlayabilecek en önemli itici güç olacaktır.
Eğitim
Çekirdekten Yetişme
Aslında iş yaşamında alaylı olarak nitelendirilen durum. Kariyerine küçük bir ajansta, Photoshop’ta imaj keserek başlayıp bugün ülkenin önde gelen ajanslarında tasarım yapan bir çok kişi var. Mevcut yeteneğini sıfır noktasında geliştirmeye başlayarak üst noktaya adım adım giden kişilerin orataya çıkardığı ürünler daha doyurucu olmakta.
Çünkü geçirdiği yıllar içerisinde ara yüz tasarımının her katmanında yoğrularak edindiği tecrübe, bu kişilere daha yaratıcı ve işlevsel çözümler üretme imkanı sağlıyor.
Junior Grafiker olarak mesleğe başlayıp sonrasında iyi bir noktaya gelmeyen hemen hemen kimseyi görmedim.
Önemli olan doğru yerde ve doğru kişiler ile bu adımı atmak, kendiniz için gerekli bilgi ve tecrübeyi edinebileceğiniz ve bilgi paylaşımının bol olduğu bir ortam sizinde kendinizi kolayca geliştirebilmeniz için biçilmiş kaftan olacaktır.
Özel kurslar
İncelediğim özel kurs müfredatları, hiç bilmeyen yada biraz yeteneği olan bir kişiyi iyi bir tasarımcı haline getirmek için ne kadar yeterli tartışılır.
Her programdan biraz öğrenerek iyi bir tasarımcı olmanın garantisi yok. Belki giriş seviyesinde, piyasada kullanılan genel yazılımları ve terimleri öğrenmek ve konu hakkında genel bir bilgi sahibi olmak için bu tip özel kurslar tercih edilebilir.
Ancak yinede burada öğretilen bilgilerin internet üzerinde kat kat fazlasını bulmanın mümkün olduğunu, ve azimle o bilgileri derleyip sistematik olarak öğrenmeye çalışan birinin, bu tip kurslarda edinebileceği bilgilerden çok daha fazlasını öğrenebileceğini de belirtmek gerek.
Yüksek Eğitim
Çeşitli Güzel Sanatlar Fakültelerinde yer alan Görsel İletişim Bölümleri ders programları içerisinde web tasarımına yer vermekteler ancak bu tip fakülteler genel tasarım bilgisi verdikleri için sadece web tasarımında uzmanlaşmak isteyenler için çok ideal bir seçim olurmu bilinmez.
Web tasarımının kendi içerisinde yer alan kuralları ve farklı yöntemleri, basılı iş hazırlayan yada buna alışmış kişilerce nasıl uygulanabilir sorusunun cevabını bulmak güç.
Genelde grafik tasarım mezunları veya basılı işler (poster, billboard, afiş, dergi) hazırlayan kişilerin web sitesi tasarlamaya çalıştıkları zaman ortaya çıkan sonuçlar tam bir facia oluyor.
Ancak zaten özel yetenek sınavı ile girilen bu okullardan mezuniyet sonrası web arayüzü tasarımı dalında uzmanlaşmaya karar verir ve kendinizi o yönde geliştirirseniz, elbetteki üniversitede alacağınız eğitim, tasarım hayatınızın her anında sizin için büyük bir kazanım olacaktır.
Kısaca toparlamak gerekirse bazı özel kurslar hariç hala ülkemizde web tasarımı dalında spesifik olarak eğitim veren bir kurum yok. Belkide en iyi seçenek iyi bir tasarımcının yanında pişerek piyasaya yavaş yavaş adım atmak.
Ne tür eğitim alırsanız alın, kendinizi geliştirmediğiniz ve çok çalışmadığınız sürece, hiç bir işte olmadığı gibi, bu iştede başarılı olmanız pek mümkün değil.
Tasarımcının bilmesi gerekenler
Web tasarımı yapmak daha öncede vurguladığımız gibi bazı özel bilgiler gerektirmekte.
Tasarım araçları ve grafik programlarını iyi derecede biliyor ve kullanıyor olmak, web teknolojilerinden haberdar ve takip ediyor olmak, kendine yetecek ve tasarımlarını nasıl üretebileceği konusunda çatı oluşturacak kadar html ve css bilgisine sahip olmak, renk skalaları ve kullanımı, web üzerinde renk kullanım kurallarını bilmek, navigasyon bilgisi, fontlar ile haşır neşir olmak, web sitelerinde kullanılabilecek fontları bilmek , seçmek ve arayüz üzerinde uygulayabilmek, çeşitli flash uygulamalar için layout oluşturabilmek ve uygulamada gereken grafik desteği verebilmek iyi bir tasarımcıda bulunması gereken başlıca özellikler.
Tasarımcının yapması gerekenler
Web tasarımı yapmak zannedilenin aksine oldukça komplike bir iştir, bir web sitesinin oluşturulması zaman zaman günlerce belkide haftalarca süren toplantılar, sayfalar dolusu speklerden edinilen kullanım bilgileri ve bir dolu akış şemasının tasarım içerisine gömülmesi ile ortaya çıkmakta.
Bunun için tasarımcı pratik zekaya sahip, hızlı, zaman zaman alternatif çözümler üretebilen, kendi tecrübe ve özgün fikirlerini projelere akatararak hayata geçirebilen. En azından bu konuda cesaretli biri olmalıdır.
Eleştirilere açık biri olmak, zaman zaman pekde yapıcı olmayan yergilere hazır olmak, bunlardan fazla etkilenmeden işine devam edebilen biri olmak da, bu mesleğin en önemli yanlarından birisi olsa gerek.
Belli bir disiplin içinde elindeki işler uzasa da sıkılmadan arkasında koşabilen, aradığı yaratıcı fikir ve ilhamı nerede bulacağını bilen, problem çözme ve çözümleri uygulama yetisine sahip bir tasarımcının altından kalkamayacağı bir proje olmayacaktır.
Ayrıca tabiki tek başınıza çalışmıyorsanız, ekip çalışması ve kalabalık ortamlarda verimli üretimlerde bulunabilmekte önemli bir ayrıntı.
Tecrübe
Tecrübe kazanmanın en iyi yolu tabiiki bol bol çalışmak ve egzersiz yapmak. Kendinizi geliştirmek için çalışmaktan asla kaçınmayın. Bol bol egzersiz yaparak kusursuza doğru ulaşmak tecrübenizi artıracak etkenler olacaktır. Ama en iyi tecrübenin canlı çalışan, bir projeden diğerine koşan bir ajans veya ofis içerisinde edineleceği ise aşikar.
Sonuç olarak bir yerlerden web tasarımına başlamayı ve bu işi ciddi ve profesyonel şekilde icra etmeyi düşünüyorsanız yukarıda okuduklarınız size ışık tutacaktır.
Unutmamanız gereken burada okuduklarınızın sadece başlangıç için bir kıvılcım olduğu.
Büyük ateşi yakmak her zaman sizin elinizde olacaktır.
Yorumlar (55)
h-yamandiyor ki:
7 Şubat 2008 5:21 amHasan Abi çok güzel bir konuya değinmişsin. Özellikle çekirdekten yetişme işini çok iyi özetlemişsin. Teşekkürler.
a.erdoğandiyor ki:
7 Şubat 2008 9:05 amBu özel yetenek kısmı bence çok önemli. 8 yıldır web programlama işi ile uğraşıyorum. Bu alanda başarılı olduğumu da söyleyebilirim. Her zaman profösyönel görünen tasarımlar hazırlamak istemişimdir. Ne kadar kaynaktan yararlansam, mevcut grafik kaynaklarının yeteneklerini ne kadar iyi bilsem de, boş bir sayfa açtığım zaman hayalimde hiçbir şey canlanmıyor. Bunun yanında alaylı olarak nitelendirebileceğimiz ve çoğu zaman html, css olayını fazla takmayan insanlar çok etkileyici tasarımlar ortaya koyabiliyorlar.
Deniz AKINdiyor ki:
7 Şubat 2008 9:21 amBilgilendirici yazın için teşekkürler Hasan abi ;)
Oğuzcan Şahindiyor ki:
7 Şubat 2008 2:02 pmKurslar bir yandan da kurs alan kişiye programları öğretmekten çok sektör de isim ve çevre yapmaya yarıyordur ki bu bence alanımızda çok büyük bir artıdır. Web tasarımına giriş yaptıktan sonra daha fazla geliştirmek için kurslara gidilebilir ama Yazılım için aynı şeyi söylemek zor olabilir. Yazılım için biraz kurs gerekiyor sanırım.. :)
İsmail Altuntaşdiyor ki:
7 Şubat 2008 4:22 pmNasıl güzel tasarımlar yapabilirim diyen ben için iyi bir başlangıç oldu :) …
Mehmetdiyor ki:
8 Şubat 2008 3:24 ambu bilgiler çok iyi teşekkür ederim nereden başlanılacağı çok iyi gösterilmiş tebrik ederim.
Fatihdiyor ki:
8 Şubat 2008 6:23 amCevabın güzel olmuş. Eline sağlık
pardonan » nasıl web tasarımcısı olunur?diyor ki:
8 Şubat 2008 9:15 am[…] http://www.hasanyalcin.com/?p=394 8 Şubat 2008mimlemebu yazıyı paylaşın […]
Nasıl Web Tasarımcısı Olunur? | Selçuk Hocadiyor ki:
9 Şubat 2008 4:40 am[…] El Çantası başlıklı blogu ile severek takip ettiğim Hasan Yalçın sıkça sorulan “Nasıl Web Tasarımcısı Olunur?” sorusuna son derece güzel bir yanıt […]
efecaNdiyor ki:
9 Şubat 2008 6:49 amBundan sonra bana bu soruyu soranlara direk buraya göstereceğim :)
Fatih Hayrioğlu’nun not defteri » 11 Şubat Web’den seçme haberlerdiyor ki:
11 Şubat 2008 1:42 pm[…] “Nasıl Web Tasarımcısı Olunur?” Bağlantı […]
H-Yaman » Haftalık Haber Turu-38diyor ki:
12 Şubat 2008 12:26 am[…] Hasan Yalçın’dan “Nasıl Web Tasarımcısı Olunur?” başlıklı çok güzel bir makale Işınlan […]
sinandiyor ki:
13 Şubat 2008 1:59 amÇekirdekten yetişme önemli bir konu.
Her alanda olduğu gibi kimse anasının karnında öğrenmiyor.Çalışarak,araştırıp sorarak bu işlerin
üstünden geliniyor.
Hata yapmak başlangıçta can sıkıntısı yapar; ama bu can sıkıntısı değil hataların üzerine gitmeyi
gerektirir.
Bence hocam yazınızda gördüğüm en önemli eksiklik kursların tasarım programla değil de
ingilizce kursu olmalıydı.Yani bu kurslarla bir yere kadar kendinizi geliştirebilirsiniz fakat
sağlam bir ingilizce kursuna giderek sağlam bir yabancı dil edinen kişiler ömürleri boyunca
rahat ederler.Benim imkanlarım kısıtlı.Üniversiteyi bir kazanıyım sağlam bir inglizce eğitim alacak
ilk önce.:)
Takipci.Net » Web Tasarımcısı Olmakdiyor ki:
13 Şubat 2008 6:25 am[…] http://www.hasanyalcin.com yazmış tıklayınız […]
Bir Blog Servisi Nasıl Olmalı? | Selçuk Hocadiyor ki:
11 Mart 2008 4:31 pm[…] ayrı kişiler olması büyük bir avantaj olur. Hasan Yalçın bir yazısında şöyle yazmıştı. “Büyük istisnalar hariç, eğer ilahi bir yeteneği yoksa iyi bir programcı veya […]
Web’den Kısa Kısa… : Hasan Yalcindiyor ki:
31 Mart 2008 4:06 am[…] eğitimi alanlardan bir çok mail geliyor. Nasıl web tasarımcı olunur sorusuna yanıtı burada uzun uzun aramıştık.Kimileri ise "Ben büyük bir cevherim ama keşfedilmem gerek!" şeklinde giriyor konuya, […]
ilhandiyor ki:
6 Mayıs 2008 4:28 pmya abiCim çok güseL ben daha yeni biLgeadam a yazıldım benim için son şanş olduguna inanıyorum bilgeadam ın çünkü okul okumadım içimden qelmediği için lise i bitirdim ama ünüwersite düşünmüyorum ve artık günümüzün teknoloji çağı olduguna inanıyorum bunun içinde elimden qeleni yapmaya çalışacağım haziranda kurs um başlicak web-tasarım qrafik = )
Kaandiyor ki:
29 Mayıs 2008 2:53 amMerhaba ben 17 yasındabir gencim derslerim cok kotu oldugundan liselere falan almadılar.Ben de web tasarımcılıga mrk saldım ailem den calıs die baskılar gelmeye basladı bende okuyacam dioorum dısarıdan yani.ilk okul mezunları web tasarımcı olabilirmi yani okumama gerek varmı daha dısarıdan lise okumayı dusunuyorum bolume karar vermedim.Cvb nızı en kısa surede bekliyorum.
Kaandiyor ki:
29 Mayıs 2008 2:55 amBu arada dream weawer a alıstıgım icin web tasarımcı olmak istiyorum cunku zevkli is gibi geldi bana.Ama tabi ki de asp,php… bunlarıda ogrenecegim.
Kaandiyor ki:
29 Mayıs 2008 2:56 amSimdilik sadece html temalar falan yapıyorum.Photoshopta da templateler yapmaya basladım bu ise baslamak istiyorum lutfen cvb ımı en kısa surede verirseniz sevinirim.
emrahdiyor ki:
2 Haziran 2008 1:01 amçok faydalı oldu teşekkürler
tasarımcıdiyor ki:
15 Haziran 2008 2:48 amsadece teorik bilgiler.abimiz kusura bakmasın ama realiteden uzak bir cevap vermiş..
Salp.net » Blog Archive » Tasarımcının yapması gerekenlerdiyor ki:
3 Temmuz 2008 11:10 pm[…] Kaynak: https://www.hasanyalcin.com/?p=394 […]
aynur türkeldiyor ki:
19 Temmuz 2008 5:56 amWeb tasarımına ilgi duyanlar ve başlamak isteyenler için (ki bende onlardan biriyim)yararlı bir yazı olmuş.Tavsiyeleriniz ve değerli görüşleriniz için teşekkürler…
güldanediyor ki:
2 Ağustos 2008 1:18 pmher şey güzell de ben web tasarımı okuorum yardımcı olurmusunuz
bvydiyor ki:
10 Eylül 2008 5:43 amZaman ayırıp bu acıklamayı hazırladıgınız için teşekkürler.
boşverdiyor ki:
3 Aralık 2008 11:28 amçok güzel bilgiler teşekkürler
Keremdiyor ki:
13 Ocak 2009 10:13 pmBenim sitem var bir çok güsel yapıyorum büyüyünce bir web tasarımcısı olmak istiyorum ve bunun içinde biraz yetenklerim var
NUMANdiyor ki:
10 Şubat 2009 9:23 pmben bu yazıları beğendim de hangi liseler bana uyar o konuda biraz kararsız kaldım.ama yine teşekkürler
alidiyor ki:
7 Mayıs 2009 8:29 pmben ılk defa gırdım bu sıteye konu cok guzel cunku lıse son sınıf web programcılıgı okuyorum bu meslegı yapmak ıstıyorum tasarım bende dogustan var galıba :) ama kodları beceremıyorum hoca php anlatıo sınıfta bız hocaya ole bakıyoz baska bısı olmuo :) guzel bı yazı olmus
Esmadiyor ki:
13 Mayıs 2009 4:16 pmMerhaba.Ben Bilgisayar Tekn.ve Programcılıgı okuyorum fakat program yazmayı hiç sevmiyorum. Yani bana göre değil. Ben kendimi Web Tasarımı dalında geliştirmek istiyorum.Fakat öğrenmem gereken programları tam olarak bilmiyorum. HTML,Asp,Php,Css vs. daha adını dahi bilmediğim birçok program bilmem gerektiğine eminim. Ama hangi programları hangısınden başlayarak öğrenmem gerekıyor onu bilmiyorum. Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
erhandiyor ki:
15 Mayıs 2009 9:16 pmAbi sana helal olsun valla süper yazı yazmıssın ben de ilerde web tasarımcı olucam inşallah ben şuan 16 yaşındayım 2 ay kadar dreamweaver kullandım amatör olarak öğrendim çoğu yerini şu aralar flaşh a geçtim 2 ay kadar onu kullandıktan sonra photoshop a geçmeyi düşünüyorum daha sonra farklı farklı tasarım programlarını kullanıcağım yazın ise web tasarım kursuna giderek tam olarak bir web tasarımcı olmayı düşünüyorum benim msn adresim:erhan-gazi@hotmil.com inşallah eklersin he birde ben ticaret lisesine gidiyorum muhasebeci olucam artı (+) iş olarak ta web tasarım işini yapıcağım.Abi benim merak ettiğim lise 4 ü bitirdikten sonra öss sınavına gireceğim ama ticaret lisesi mezunu olarak diyelimki web tasarım puanı nı tutturdum ben
gidebilirmiyim web tasarım bölümüne ama yani ticaret lisesi mezunuyum…msn adresim herkez ekleyebilir:
erhan-gazi@hotmail.com
erhan@gulec.com HERKEZ EKLEYEBİLİR
SAYGILARIMLA
ERHAN GÜLEÇ
dilekdiyor ki:
11 Eylül 2009 5:56 pmgerçekten çok güzel bilgi verdiginiz için tesekkürler….
COLORdiyor ki:
13 Eylül 2009 11:40 pmbir Alaylı olarak altına imzamı atarım :)
Hasan Yalçın ile Ropörtaj | QmerDesigndiyor ki:
26 Eylül 2009 8:25 am[…] Türkiye’de web tasarım ile ilgilenmek isteyen biri nereden başlamalı? Bundan blogumda da bahsetmiştim. Kısaca ya kendi kendinizi geliştirerek, okula giderek ya da özel kurslara katılarak bu işte […]
yunusdiyor ki:
21 Ekim 2009 4:19 pmöncelikle size çok tsk ederim yeni nesile yol gosterdiğiniz için ben 17 yasında lise üçe giden bir öğrenciyim orta okulu bitirdikten sonra meslek lisesi anadolu bilgisayar bolumunu kazandım okulda 2 sene bilgisayar eğitimi aldım.bu sene ise bolumumuzu web tasarımı olarak seçtik.ben bir web tasarımcısı olmak ıstıyorum okulda yaptığım uygulamalar hocalar tarafınden beğeniliyor ve onlarında goruslerı benım web tasrımcısı olabıleceğım doğrultusunda.yanlız meslek lisesi oldugumuzda dolayı üniversiteye donuk dersleri cok goremiyoruz liseden sonra nasıl bır yol ızlememi tavsıye edersınız tekrar tsk cvpınız beklıyeceğim
Leoparddiyor ki:
28 Mayıs 2010 1:28 pmAllah razı olsun. Güzel, yararlı ve kagıt üzerine yazılıp, okunması, okundukca hatırlanılması gereken her zaman gerekli olan bilgilerin bulundugu bir paylasım.
Mertdiyor ki:
31 Ekim 2010 2:33 amBende Web Tasarımcı Olmak İstiyorum
ismail büyükdiyor ki:
2 Ocak 2011 10:31 pmabi ben daha yeni başladım bana yardımcı ol ne yapmam lazım lütfen arkadaşlar sizde
web/grafikerhandiyor ki:
29 Ocak 2011 3:21 pmhocam “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz…” sözünün bu kadar derin bir manaya ulaştıran tek kelimeyle harika bir yazı olmuş.bende web tasarımda yeni sayılırım aklımda sizinde yazınızda yer verdiğiniz bazı çekincelerim vardı ve şu an onlardan kurtulmaya başladığımı düşünüyorum.teşekkürler böyle aydınlatıcı bilgiler verdiğiniz için devamını da bekleriz ;)
hypnos_diyor ki:
28 Mart 2011 4:53 pmbende blogla ugrasıyorum fikirlenizi alabilirimburadan ulaşabilirsiniz.
Web’den seçmeler » Balant, Aspnet, PhpApacheMySql, Windows, Balant1Balant2Balant3, Nasl » Kemal AKARdiyor ki:
11 Temmuz 2011 1:47 pm[…] Nasıl web tasarımcısı olunur? Bağlantı […]
hilaldiyor ki:
4 Ağustos 2011 9:33 pmBen şu anda lıseye gectım ve bilişim teknnolojı bolumunde web tasarımı okıyıcam bu lıse konusuna pek degınmedıgınız ıcın soruyorum lıse de okuak sartmı yoksa ben bu lıseyı bosunamı okurum? başka bolumler secmelımıyım tabı eger web tasarımcısı olmak kolay sa … Gelecegın meslegı dıyordu oysa cevremdekıler..
yağmurdiyor ki:
21 Aralık 2011 5:24 pmhasan abi bn acık lisede web tasarım üzerine ama fazla bilgim yok bu arda busene 3 sınıf ama ben bu işi tam anlamıyla ögrenmek istiyorum napmam lazım şimdiden teşekürler
alidiyor ki:
4 Nisan 2012 4:58 pmsayın editor hasan yalcın ben web tasarıma ilgi duyuyom amatör bloglar siteler kurup htlm ile eklentiler yapmayı biliyom ama daha fazla ilerlemek istiyom ilk seviyeden başlayanlar için önere bileceğiniz kitap veya kaynak varmı iyi günler
Portakaldiyor ki:
6 Ocak 2013 1:47 amSektörün içinden bir yorum katmak deneyimlerimi paylaşmak istiyorum yazı olması gerektiği gibi giriş aşamasında herkesin anlayacağı türden başarılı fakat konu web tasarımı olunca biraz daha titiz bir ilgi gerekiyor herkesin bildiği gibi insan sevdiği işte başarılı olur bu bir gerçek web tasarımı için 2 kat daha sevmeniz lazım bu işi bıkmamak ve yılmamak gerekir özellikle Türkiye de ne istediğini ve neden istediğini bilen insan sayısı az biraz kültür meselesi karşınız da ki müşteriniz internet olayını bilmeli ve bunun kendisine ve firmasına neler kattığı gerçeğini anlamalı (web tasarımı için söylüyorum) bu olgu büyük şehirlerden uzaklaştıkça daha da ön plana çıkıyor bir web tasarımcısı ilk başlarda mali açıdan sıkıntı çekecektir buna dayanabilmeli ve buraya dikkat müşteri seçmelidir,yoksa kapıdan dönen işler yaptığınız işteki incelikleri göremeyen bir kitle ile boğuşur ve bu meslekten soğursunuz Web tasarımcı öncelikle tasarı mı ile kendini ifade edebilmeli ve müşteri odaklı değil sektör odaklı çalışmalı uzmanlaştıkça da sektör yelpazesini büyütmeli dir. Bu işe başlayan arkadaşlara bir tavsiye hocamızın dediği gibi kötü eleştirilere kulak asmayın yolunuzdan ayrılmayın inanın başarıyı yakalayacaksınız.
volidiyor ki:
22 Nisan 2013 12:48 pmçok güzel özetlemişsiniz yararlı bilgiler.
ayşediyor ki:
25 Nisan 2013 6:07 amÜstadım, makalenizi sonuna kadar keyifle okudum. Bunca ilgiye ve yoruma karşılık neden hiç cevap yazmadınız, merak ettim.
Domain envanterimde izmirwebtasarim*org adresi de bulunmaktadır. Şuan bu alan adını projelendirmeye yetecek bütçem olmadığı için satılığa çıkardım. Okurlarınızın bilgisine sunarım.
Nuraydiyor ki:
16 Nisan 2015 3:33 pmArkadaşlar, size bir şey sormak istiyorum diye sorum olacaktı. Web tasarımı sertifikası alan nasıl bu işle çalışılır. Bana yardımcı olur musunuz. Açıklarsanız sevinirim. İyi günler.!
Nuraydiyor ki:
16 Nisan 2015 3:37 pmWeb sitesinde bloğ’unu nasıl kullanırım?
sedadiyor ki:
5 Temmuz 2015 4:04 pmbenim hiçbir bilgim yok ama wep tasarımcılığı okusam başarılık olurmuyum ??
bekirdiyor ki:
11 Mart 2016 7:55 pmOrta düzey(simdilik) html
Orta düzey(simdilik) css
Biraz(simdilik) PhP
Ve en sonunda mysql ogrenmek istiyorum sitenizi bol bol takip ediyorum hocam
özkan metediyor ki:
10 Ağustos 2016 10:54 amBENCE O KADAR YÜKSEK BİR ÖĞRENİM GÖRMESİ GEREKMEZ.
Mehtapdiyor ki:
27 Eylül 2016 1:46 pmHer meslekte olduğu gibi bu meslekte de sıkı çalışma önemli bir yer arz ediyor sanırım.
NAKLİYATdiyor ki:
18 Şubat 2021 12:58 pmgayet faydalı oldu. teşekkürler paylaşım için .