
Modası geçecek mi yoksa kalıcı mı olacak? Bu aralar, her tasarım toplantısının ilk sözleri “Flat tasarım istiyoruz…” ya da “Flat renkler tercih edelim…” peki neden Flat Tasarım?
Flat tasarım trendine proje sahiplerinden önce tasarımcı perspektifinden bakmak gererkir ise, arayüz tasarımcıları için oldukça geniş alanlar açtığını söylemek mümkün. Daha büyük bir kum havuzunda hayal ettiği kaleleri kim yapmak istemez ki?
Belirli kurallara bağlı kalsa da, özellikle kullanıcıya geçirmek istenen fonksiyonalitede Flat tasarım’ın etkinliği tartışılmaz. “Eski model tasarımlar hiç mi işe yaramıyordu?” diyenler için ise yanıt “Eskiden bu kadar çok ekran yoktu ki…” olabilir!
Flat tasarım artık Facebook, Nike, Adidas, Virgin gibi küresel markaların da tercih ettiği bir trend. Hepsinin ötesinde temelinde flat tasarım unsurlarının oluşturduğu materyal tasarım Google’ın tasarım kültürü haline gelmiş durumda. Bu kadar büyük markalar yeni arayüz tasarımlarını bu trend ekseninde inşa ediyorlarsa elbette bir bildikleri vardır.
Skeuomorphic Tasarım trendlerinin yok olması ile ortaya çıkan flat design daha minimalist ve kolay anlaşılır öğeler içermekte. Algı sürelerinin git gide kısaldığı, yaşadığımız bu modern teknoloji çağında derdinizi en kısa ve en basit şekilde anlatmak her şeyden daha önemli.
Hepinizin severek okuduğu Küçük Prens’in yazarı olan, aynı zamanda pilot ve şair de olan Antoine de Saint Exupery tüm konuyu neredeyse 100 yıl kadar önce açıklığa kavuşturmuş aslında. Tasarımlara bir şeyler ekleyip durmaktansa bir şeyler çıkarmak daha akılcı sonuçlar doğurabilir. Flat tasarım klişesi de tam bu kavramın üzerine oturuyor aslında.
Sadece basit ve büyük markalar kullandığı için değil, Flat tasarım’ın mobil dünyanın arayüzlerinde de esneklik sağlaması önemli bir tercih sebebi.
Kullanıcı tarafından bakıldığında net, anlaşabilir tasarımların yaşattığı konforu es geçmemek lazım. Trendin ortaya çıkardığı kendine özel renk paletlerinin de yeni nesil kaliteli ekranlarda deyim yerindeyse nefis göründüğünü kabul etmemiz gerekiyor.
Flat tasarımların daha tutarlı ve her alana uyarlanabilir çalışmalar, örneklemek gerekirse, kurumsal web siteniz, ona bağlı olan satış temalı siteniz ve tümünün responsive versiyonları ve markanıza ait bir kiosk ve akıllı telefon uygulamasını da tercih edeceğiniz Flat tasarım modeli üzerine inşa edebilirsiniz. Tümündeki basitlik ve kullandıkları aynı görsel dil sayesinde ortaya koyacağınız bütünlük, kullanıcı ve/veya müşterilerinize de yansıyacaktır.
Bir çok yazımda, konuşma, seminer ve eğitimlerde de dile getirdiğim üzere; Flat tasarım bana göre oldukça uzun bir süre daha tasarım dünyasında söz sahibi olmaya devam edecek bir trend. Üstelik Flat 2.0 gibi yeni bir yöne evrilmesi de söz konusu.
Ancak bu kadar işlevsel ve minimalist hatta estetik unsurlar sunan bu trendin her ekranda, her mecrada kullanılacak diye bir kural olmadığını da hatırlatmak lazım. Bazı özel projelerde eski model tasarımlar hatta Skeuomorphic Tasarımlar çok daha etkileyici sonuçlar ortaya çıkarabilir.
Yorumlar (4)
Furkan CANPOLATdiyor ki:
8 Aralık 2015 2:28 pmGüzel bir yazı olmuş, ellerinize sağlık. Ekranları daha kullanılabilir hale getiren tasarım trendi olur kendisi. :)
Muratdiyor ki:
23 Aralık 2015 12:06 amMerhaba Hasan Bey,
“Skeuomorphic Tasarım trendlerinin yok olması ile ortaya çıkan flat design daha minimalist ve kolay anlaşılır öğeler içermekte.”
Demişsiniz, burada aslında flat tasarım yaygınlaştığı için skemorfik tasarım anlayışı kaybolmaya başladı demek daha doğru olmaz mı? Açıklamak gerekirse bir geçiş süreci yaşanmış ve flat tasarım yaygınlaşmaya başlamış, Grafik arayüz kullanımında skemorfik anlayışın metaforlarına gerek kalmadan kullanılabilir olmuş, kendi dilini oluşturmuş. Diyebilir miyiz?
jiletli panel çitdiyor ki:
26 Aralık 2015 12:05 pmevet cok mantıklı bir konu tekrikler
pazarlama iletişimidiyor ki:
25 Ocak 2016 5:43 pmFlat tasarımların artık dijital pazarlamacılar tarafından daha çok tercih edileceğini düşünüyorum.