Kapatmak için Esc tuşuna basın

Merhaba Flat 2.0

Son günlerde tasarım çevrelerinde dillendirilen ve  yavaş yavaş hayata geçen yeni bir trend var Flat 2.o! Peki ne oldu bizim flat trendine diyorsanız korkmayın; yerli yerinde duruyor.

Nedir bu Flat 2.0, neler oluyor diyorsanız kısaca bir göz atalım.

Flat tasarım stili bildiğiniz üzere Windows’un Metro UI arayüzüne geçmesi ile hayatımıza girdi ve Google’ın Materyal Tasarım prensipleri ile birleşerek kullandığımız çoğu arayüzün değişmez stili haline geldi.

Bir çok konuşmamda ve yazımda belirttiğim üzere Flat tasarım stili daha uzun süre ekranlarımızda olmaya devam edecek. En azından kişisel öngörüm bu şekilde.

Ancak bu durum Flat tasarım’ın gelişmeden olduğu yerde emekleyeceği anlamına gelmiyor.

fl2a

Standart Flat tasarım unsurlarının tamamı yıllar içerisinde tükenince tasarımcılar biraz daha yenilik, daha yaratıcı işler çıkarmak adına arayışlara girdiler. Sonuçta flat estetiğinizi, bir çok farklı grafik unsurunu konuşturamayacağınız kadar sade ilkelere sahip bir stil.

Peki Flat 2.0 bize neler getirecek? Aslında eski Flat’ın bir yere kaybolduğu yok. Hala aynı grafik unsurları hayatımızda olmaya devam edecek.

f2d

Sadece biraz daha modifikasyonlu bir tasarım trendi Flat 2.0

Klasik Flat’ta dümdüz ve iki boyutlu olan objelere bir miktar derinlik, biraz 3 boyut hissi, basit gölgelendirmeler katmak Flat 2.0’ın temel özellikleri gibi gözüküyor. Üstelik gradient geçişlerde ufak ufak işin içine girmiş durumda.

fl2b

Bu durum için tam olarak bir skeuomorphism’e dönüş tanımı yapmamız mümkün değil. Çünkü temel flat prensipleri devam ediyor, sadece biraz daha makyajlanmış hali demek daha doğru olacaktır.

fl2c

Flat 2.0’ın ilk çıkışına örnek olarak meşhur 45 derece gölgeli (Longshadow) ikonları vermek mümkün.

Peki bunun bir kuralı var mı? Öncelikle sanatın ve estetiğin kuralları yoktur. Dolayısı ile Flat 2.0 dünyasının kendine özgü kuralları (henüz) yok. Ancak yukarıda söz ettiğim temel ilkeler üzerinden yol alan bir trend şimdilik.

Yakın zamanda bu konuda örnekler çoğaldıkça hep birlikte daha zengin bir vizyona sahip olacağımızı düşünüyorum.

Yorumlar (12)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir