
Son günlerde tasarım çevrelerinde dillendirilen ve yavaş yavaş hayata geçen yeni bir trend var Flat 2.o! Peki ne oldu bizim flat trendine diyorsanız korkmayın; yerli yerinde duruyor.
Nedir bu Flat 2.0, neler oluyor diyorsanız kısaca bir göz atalım.
Flat tasarım stili bildiğiniz üzere Windows’un Metro UI arayüzüne geçmesi ile hayatımıza girdi ve Google’ın Materyal Tasarım prensipleri ile birleşerek kullandığımız çoğu arayüzün değişmez stili haline geldi.
Bir çok konuşmamda ve yazımda belirttiğim üzere Flat tasarım stili daha uzun süre ekranlarımızda olmaya devam edecek. En azından kişisel öngörüm bu şekilde.
Ancak bu durum Flat tasarım’ın gelişmeden olduğu yerde emekleyeceği anlamına gelmiyor.
Standart Flat tasarım unsurlarının tamamı yıllar içerisinde tükenince tasarımcılar biraz daha yenilik, daha yaratıcı işler çıkarmak adına arayışlara girdiler. Sonuçta flat estetiğinizi, bir çok farklı grafik unsurunu konuşturamayacağınız kadar sade ilkelere sahip bir stil.
Peki Flat 2.0 bize neler getirecek? Aslında eski Flat’ın bir yere kaybolduğu yok. Hala aynı grafik unsurları hayatımızda olmaya devam edecek.
Sadece biraz daha modifikasyonlu bir tasarım trendi Flat 2.0
Klasik Flat’ta dümdüz ve iki boyutlu olan objelere bir miktar derinlik, biraz 3 boyut hissi, basit gölgelendirmeler katmak Flat 2.0’ın temel özellikleri gibi gözüküyor. Üstelik gradient geçişlerde ufak ufak işin içine girmiş durumda.
Bu durum için tam olarak bir skeuomorphism’e dönüş tanımı yapmamız mümkün değil. Çünkü temel flat prensipleri devam ediyor, sadece biraz daha makyajlanmış hali demek daha doğru olacaktır.
Flat 2.0’ın ilk çıkışına örnek olarak meşhur 45 derece gölgeli (Longshadow) ikonları vermek mümkün.
Peki bunun bir kuralı var mı? Öncelikle sanatın ve estetiğin kuralları yoktur. Dolayısı ile Flat 2.0 dünyasının kendine özgü kuralları (henüz) yok. Ancak yukarıda söz ettiğim temel ilkeler üzerinden yol alan bir trend şimdilik.
Yakın zamanda bu konuda örnekler çoğaldıkça hep birlikte daha zengin bir vizyona sahip olacağımızı düşünüyorum.
Yorumlar (12)
Mehmet Yükseldiyor ki:
31 Ağustos 2015 9:14 amGradientlerin tam kıvamında kullanılması gözlerime güzel bir şeyler katar. Dediğiniz gibi kuralı yok bu işin yakışan neyse o iyidir.
Oğuzhan isa temizdiyor ki:
31 Ağustos 2015 11:38 amSite teması güzel olmuş ama nedense girişte çok fazla kasıyor gibi geldi bana :). Hayırlı olsun bu arada.
Murat Tekmendiyor ki:
31 Ağustos 2015 12:13 pmSanırım ben “sadece” Flat tasarıma şimdilik sıkı sıkıya bağlı kalacağım nitekim gölge ve derinlik hissi özellikle web siteleri için hoşuma giden bir konu değil. Belki mobil uygulama ikonları için düşünülebilir. Google Material Design dökümanlarını incelediğimde de çeşitli ikonlar için kullanılmış olsa da halen flat ve geometrik ikonların popüler olduğunu gözlemledim. :)
Sertac POYRAZdiyor ki:
31 Ağustos 2015 2:17 pmabi flat 2.0da sadece long shadow mu geçerli sadece flatın ilk çıktığı zamanlar zaten kullanılıyordu yanlış mı hatırlıyorum? flat daha genç daha bir çok şeyi çıkacaktır eminim yazı güzel olmuş kolay gelsin. :)
Spaksudiyor ki:
31 Ağustos 2015 7:36 pmBir de ben deneyim dedim :) Epey de başarılı oldu galiba. Ne dersin abicim?
https://dribbble.com/shots/2222012-Spaksu-Flat-2-0
fatihvuraldiyor ki:
1 Eylül 2015 10:06 amBu photoshop eklentisi (Long Shadow Generator) de bu yazının bonusu olsun:
http://lab.rayps.com/lsg/
;)
Volkan Akpınardiyor ki:
4 Eylül 2015 4:59 pmÇok güzel anlatmışsın Hasan abi, şahsen eski tasarımlara nazaran flat tasarımlar daha çok hoşuma gidiyor, bence daha uzun yıllarca kullanılacak. Flat 2.0 daha da güzel olmuş.
Ramizdiyor ki:
14 Eylül 2015 9:52 pmFlat tasarıma geçişin ardından bunlar beklenen ve zaten yapılan güncellemelerdi. Buna versiyon ayarı vermeleride garip olmuş. Metro arayüzlerle hayatımıza girmiş olsa da çıkış noktasından çok kısa bir süre sonra zaten bu tür tasarımları üzerine koymaya başlamışlardı. Belki de ios 7den sonra flat tasarımın konsept versiyonu gerçek varlığını göstermiştir. Gradient’lerin varolmasının en büyük nedeni Apple olduğunu düşünüyorum.
süleyman coşkundiyor ki:
26 Eylül 2015 8:37 amgüzel Anlatım.
Levent Yıkılmazdiyor ki:
27 Eylül 2015 6:43 ampaylaşımınız için teşekkür ederim.
Full ve HD Film İzlediyor ki:
27 Eylül 2015 7:51 pmFlat TASARIM iyidır , hayırlı olsun
serdar sezerdiyor ki:
29 Eylül 2015 7:39 amTasarım akımları da moda akımları gibi tekerrür ediyor. örneğin gradient ve gölge kadim realizm anlayışının unsurlarıyken flat tarzında da görülmeye başlandı. bence bu çeşitlilikler gayet güzel.