Tasarımcı’nın El Çantası’na bir çok kullanıcı mesajı gelir, bu mesajları aksatmadan yanıtlamaya çalışırım, posta kutuma düşen ve Fatma Çakır’dan gelen mesajı, yanıtları biz tüm tasarımcıları ilgilendirdiği için sizlerle paylaşmak isterim…
Bir tasarımcının freelance çalışabilmesi için bilmesi gereken tüm program ve yazılım dilleri nelerdir?
Eğer sadece tasarım işinde uzmansanız tasarımı üretmek için sadece Photoshop ve Fireworks tasarım yapmanız için yeterli olacaktır. Ancak kodlama konusunda da yol katetmek isterseniz, css/html üreteceğiniz programlar tercihinize göre değişecektir. Ama bana sorarsanız bir tasarımcı sadece tasarım yapmalıdır.
Freelance olarak çalışırken,devamlı gelir elde etmenin yolu, sabit bir firmayla çalışmak mıdır?
Eğer sabit bir firma ile uzun süreli anlaşma yaparsanız evet! Zaten cevap soruda gizli biraz, freelance işlerde devamlı gelir elde etmenin bu tip anlaşmalar haricinde pek yolu yok..
Yapılan çalışmalardan teslim edilen işler için ücret alımı sorunları yaşanmaması nasıl sağlanabilir?
Ülkemizde düzgün işler yapıp bu sorunu yaşamaytan yok gibi, müşteriler zamanında teslim edilmeyen ve eksik işlerden, tasarımcı verilen sözlerin tutulmamasından şikayetçi. Bu durumlar için en mantıklı önlem, basitte olsa müşteri ile aranızda, ödeme başta olmak üzere mümkün olan tüm detayları içeren bir sözleşme yapmak.
Uzun yıllar öğrenim için uğraştıktan sonra yaptığı birçok işten ücret alamayan ve devamlı bir gelir elde edemeyen yeni bir tasarımcıya neler önerebilirsiniz?
Bu konuya ait en kapsamlı cevapları burada, bu linkte ve şurada bulmak mümkün eminim çok işe yarayacaktır.
Yorumlar (3)
Selçukdiyor ki:
21 Temmuz 2011 11:02 amFreelance çalışırken yaptığımız sözleşmenin hukuki olarak geçerliliği varmıdır ? Ben bir avukat arkadaşa sordum bu konularla ilgili değilim ama hak iddaa edebilmen için verdiğin hizmeti vergilendirmen lazım dedi. Eğer hukuki geçerliliği vardır diyorsanız var olduğuna dair bir kaynak gösterebilirmisiniz ?
enesdiyor ki:
22 Temmuz 2011 9:14 amGeçerlilik konusundan emin değilim. Sözleşme geçerli olabilir ama hukuki bir anlaşmazlık çıkarsa sözleşmeyi ortaya koyduğunuzda vergi kaçırdığınız düşünülerek size sıkıntı yaşatabilir.
Bence müşteri ile sözleşme yaptıktan sonra ücret ile ilgili kısmını senet olarak yapabilirsiniz. senet daha sorunsuz olacaktır.
Selçukdiyor ki:
22 Temmuz 2011 10:56 amO zaman sadece müşteri karşısında ciddiyet olduğunu gösterebilir başka bir faydası yok…