Herhangi bir firma veya kuruma bağlı olarak çalışmayan, kendi işini özgürce yürüten tasarımcılar için göz ardı edilmesi mümkün olmayan kuralları birlikte inceleyelim.
1 – Portföyünüzü Geliştirin
Freelance tasarımcıların kendini ifade edebilmesinin en önemli yolu şüphesiz portföyleridir. Portföy sayfanızı olabilecek en iyi ve gösterişli biçimde tasarlayın ve içerisine en iyi en sevdiğiniz işleri yerleştirin. Portföyünüzde gezen müşterilerin yeteneğinizi, sizdeki cevheri kolayca algılamasını sağlayın.
2- Ününüzü Artırın
İsminizin ve yaptığınız işlerin bilinirliğini artırın. Paylaşımcı olun, fikirlerinizi ve işlerinizi internet ortamında paylaşmaktan kaçınmayın. Yeni moda sosyal internet ortamlarında yer alarak kendinizi tanıtın ve işlerinizi paylaşın.
Tasarım forumları ve serbest iş yapanların bulunduğu sitelere sizde üye olun. Adınızın bu gibi yerlerde anılmasını sağlayarak bilinirliğinizi artırmak için çaba gösterin.
3- Müşterilerinizi İyi Seçin, İyi Geçinin
Türkiye piyasası için pek kolay olmasa da, müşteri seçiminde mümkün olduğu kadar ince eleyip sık dokumaya bakın. İyi iş yapabileceğinize inandığınız firma, kurum yada kişiler ile çalışmaya bakın. Projelerinizde hem siz onlara, hem de onlar size değer katsın.Müşterilerinizle tartışmaya girmekten kaçının. Onlarla kavga etmek yerine, doğru yolu göstermeye çalışın. Piyasada hakkınızda yapılan iyi yorumlar size para olarak geri dönecektir, gereksiz yere adınızın kötü anılmasına sebep olmayın.
4- Fiyatınızı Düşürmeyin, Bedava İş Yapmayın
Fiyat stratejinizi iyi ayarlayın. Gereksiz yere (zaman zaman paradan kıymetli değerler olsa da) fiyatınızı düşürmeyin. Yaptığınız işin kalitesi ile eşdeğer fiyatlandırma yapın. Unutmayın çok kıymetli bir iş yapıyorsunuz ve bunun bir karşılığı olmalı.
Elbette rekabete açık olun, ancak değerinizi düşürmeyin. Düzgün fiyatlandırmanın yanında, mümkün olduğu kadar her proje için sözleşme yapın. Projenin sınırlarını yapacağınız sözleşme ile çizmezseniz o proje asla bitmeyecektir. Bir sınırlandırma olmadığı için doyumsuz müşteriler sürekli ekleme ve çıkarmalar ile hayatınızı zindana çevirebilir.
5- Profesyonel Olun
Freelance tasarımcı olmak, tatil yapmak değildir. Aksine haftanın her günü ve her saati çalışmak demektir. Çalışma saatlerinizi, proje yönetiminizi disiplinli bir kurumda çalışıyormuş gibi düzenli bir şekilde organize edin.
Proje gereği aynı işle ilgili çalışacağınız diğer profesynellere saygı gösterin. Verdiğiniz sözleri tutun. Özellikle zamanlama ve son teslim tarihleri ile ilgili olanları. Bu sayede hem piyasada saygı duyulan, hem de sözünün eri biri olarak anılırsınız. Bu anlamda ne kadar iyi bir şöhret sahibi olursanız, kazancınızda aynı oranda artacaktır.
Yorumlar (10)
yedincisenoldiyor ki:
17 Ağustos 2009 9:57 amGüzel yazı. Teşekkürler.
Hüseyin Emanetdiyor ki:
17 Ağustos 2009 10:42 amÇok güzel hazırlanmış teşekkürler. Bir sonraki makalelerinizde Tasarım işine girmenin ya da bunun eğitim hayatını anlatan bir makale yazabilir misiniz rica etsem? Yani okulundan demek istiyorum.
Saygılar. Kolay gelsin
Hasan Yalcindiyor ki:
17 Ağustos 2009 11:10 amBurada var zaten Hüseyin
Hüseyin Emanetdiyor ki:
17 Ağustos 2009 11:28 amÇok teşekkür ederim. :) Çok fazla arşiviniz olduğu için arama biraz uzun sürer. Gidip gelip aklıma takılan sorunlardan bir tanesiydi. Yolda seyahat ederken bile sürekli düşünüyorum. :D
Fikretdiyor ki:
17 Ağustos 2009 2:42 pmBu konuda kesinlikle aynı düşünüyorum, ancak bugüne kadar örnek bir sözleşme görmedim. Mümkünse örnek bir sözleşme ekleyebilir misiniz?
COLORdiyor ki:
17 Ağustos 2009 8:29 pmgüzel yazı. Kısa süre sonra güzel bi portföyüm olacak inş. :)
Hüseyin Emanetdiyor ki:
18 Ağustos 2009 7:04 amBu arada çok özel değilse eğer hangi okulları okuduğunuzu söyleyebilir misiniz? :)
KadirCEBELdiyor ki:
18 Ağustos 2009 10:27 amFaydalı bir yazı.Radyodaki programınızı da dinledim hasan bey.Gerçektan örnek alınacak insanlardan birisisiniz.
Freelance Tasarımcılar İçin 5 Altın Kuraldiyor ki:
18 Ağustos 2009 11:33 am[…] Beğenilen Yazının Kaynağı Yeni yazılardan haberdar olmak için RSS yayınıma kayıt olabilirsiniz. […]
Mustafadiyor ki:
22 Ağustos 2009 11:59 amMerhabalar,
İdeal bir web sitesi genel olarak ne kadar sürede yapılır?
Bu konuda sizin fikriniz benim için önemli.
İyi günler.