
Daha önce de bu konu hakkında 2007 ve 2012 yıllarında yazılar yazmıştım. Ancak çeşitli kariyer sitelerinde bu ara rastladığım iş ilanlarına bakılırsa firma ve ik birimleri gene gemi azıya almışlar!
Öncelikle itiraf etmeliyim ki eski yıllara göre elbette her iki taraf, hem iş veren hem de çalışanlarda hem teorik hem de pratik yönde olumlu bir çok gelişme var. Artık bir çok şirket daha fazla kurumsal düşünebiliyor.
Ancak yine de ortalıkta dolaşan ve hevesinizi kursağınızda bırakacak o kadar çok iş ilanı mevcut ki. Hani işsiz kalsanız bu ilanlar üzerinden bir iş sahibi olmanız neredeyse imkansız.
Konunun uzmanı olmayan kişilerce hazırlanıp yayınlanan, sonra benzer dalda iş yapan firmalarca kopyalanarak tamamen deforme olan ilanlardaki tutarsızlık, kişinin işe başvurma kararı aşamasını da ciddi şekilde etkiliyor.
Bir iş ilanı verebilmek için önce o branşla ilgili yeter gerek bilgiye sahip olmak gerek. Web tasarım, arzayüz tasarım uzmanlığı artık 2000’li yılların başında algılandığı ve o zamanlar anıldığı gibi webmaster’lık olmaktan çıkalı epey oluyor. Ama hala bir arayış içine girdiğinizde karşınıza sürekli anlamsız, zaman zaman komik ilanlar çıkıyor.
Bu aralar rastladığım arayüz tasarımcısı iş ilanlarının en tuhaf olanlarını şöyle bir toparlayayım dedim, bakın ortaya neler çıktı.
[well]Yaratıcılığı ile her daim ekip arkadaşlarının ağızlarını açık bırakabilecek düzeyde çalışabilecek, ödüllü işlere imza atabilecek heveste arkadaşlar arıyoruz.[/well]
Bu ilana yorum yapmak biraz zor aslında :)
[well]İyi derecede XHTML, CSS, JavaScript yazabilen, Actionscript bilen… [/well]
Yıllar geçse de hala bu konuların farklı branşlar olduğunu öğrenememek de garip? Diğerlerini saymazsak Actionscript için eğitim kitaplarının her biri zaten 700-1000 sayfa arası. Zaten konunun tasarımla da ilgisi bile yok. Bu şartlarda her iki işten birinin kalitesinin düşük olacağı aşikar. Ya tasarım iyi olacak, kod kötü ya da tam tersi.
[well]Stres yönetimi ve problem çözme konusunda başarılı, motivasyonu yüksek..[/well]
Çalışma ortamımız o kadar gergin ki, bunu idare edebilecek, türlü garip fikirlere tamam diyebilecek bütün bunlar olurken moralini de bozmamayı becerebilecek….
[well]Üniversite veya yüksekokul mezunu olmak (tercihen üniversitelerin ilgili bölümleri veya Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim Tasarım Bölümleri)
– Asp Bilgisine Sahip[/well]
Bu branşların birinden mezun olup da (hala kaldı ise) ASP bilen biri varsa tanışmak isterim :)
[well]Joomla,world press sistemlerinde uzman[/well]
Özeti hem tasarımını yap, kodla, giydir, programla ve yönet?
[well]
- E-ticaret web sitesi, banner, e-bülten tasarım ve uygulamaları konusunda deneyimli,
- Performans Analizi ile web sitesi ziyaretçilerinin davranışlarını inceleyebilecek,
- Online pazarlama sürecinin planlanması ve hayata geçirilmesi sağlayacak Google Analytics ve SEO raporlarını hazırlayabilecek,
- Photoshop, Dreamweaver, Illustrator programlarını kullanabilen,
- Rakip firmaların fiyatlarını takibini yapıp bizlere rapor sunabilecek,
- Keyif verici ürünler, tütün ve tütün mamullerini kullanmayan,
[/well]
İlan başlığı tahmin ettiğiniz üzere Web Tasarım Uzmanı arıyoruz…
Bunların yanında denk geldiğim ve hayret ettiğim bir başka ilanda da şöyle yaratıcı, böyle kreatif olsun özelliklerinden sonra eklenen “Çalışma platformu: 21’’ iMac” bilgisiydi. Bari 27″ olsaydı? Hayır bunu bir lütuf olarak mı yoksa makine bu işine gelirse tarzı bir ifade ile mi eklediler onu merak ediyorum?
[well]Flash ve Video produksiyon tecrübesi de çok güzel olur.[/well]
Tüm arayüz tasarımının üzerine elbette bunları da yapabilirse bence de çok güzel olur!
[well]Brieflere sihirli dokunuşunu katacak[/well]
Bunun çevirisi bana şöyle geliyor, Brieflerimiz o kadar yetersiz, analizlerimiz o kadar sıradan ki, bir yandan tasarımı yaparken bir yandan işin brief kısmını da toparlayıverirsin!
Elbette ki tasarımcı tecrübeli uzmanı olduğu konu ve sektöre hakim biri olacak ve bulunduğu projelere vizyon ve farklı bakış açıları katmak onun değerini yükseltecek unsurlar. Ama peşinen bu tip taleplerde bulunmak biraz garip kaçmıyor mu?
Bu gibi örnekleri çoğaltmak o kadar mümkün ki.
Uzun zamandır birlikte iş yaptığımız bir çok front end geliştiricinin yakından tanıdığı Fatih Akın ile de bu konuları konuşurken ilginç noktalara değindi.
Fatih, onların uzmanlık dalında da bizimkinin tam tersi bir çatışma olduğunu, developer arayan şirketlerin aslında tasarımcı aradığını belirterek şöyle devam etti.
“Mesela HTML5 CSS3 konusunda 2 yıl deneyimli falan gibi ilanlar olabiliyor; bu mümkün değil . Zaten bu teknolojiler ortaya çıkalı uzun bir süre olmadı. O süre uzun sayılsa bile bir geliştiricinin bu teknolojileri o kadar uzun süre deneyimleyebilmiş olması neredeyse imkansız.
Bir back-end dili, Flash, Silverlight ayrıca en az Lisans isteyebiliyorlar. Veri analizi yapmak, rapor üretmek, UX analiz ve prototipleme gibi ihtiyaçları arayüz geliştiricisi ilanlarında görmek mümkün.
Buna 3 yıl yazılım geliştirme ve erkekler için askerlik kriterini de ekleyince zaten adayın yaşının 30 üzerine fırlaması gerekiyor?”
Özetle IT tabanlı iş ilanlarının genelinde bir kopyacılık, her işi bilsin, her işe baksıncılık, az para verip, çok ve kaliteli iş beklentisi hakim durumda.
Bu noktada firma veya işverenleri biraz daha akla ve mantığa, ucundan da biraz kurumsallığa davet etmek gerekiyor sanki?
Yorumlar (9)
YasinGNCdiyor ki:
14 Şubat 2014 2:54 pmYalova’da “Webmaster Arıyoruz” ilanına bile razıyız. Hiç iş ilanı ve iş yeri yok :)
Necatidiyor ki:
14 Şubat 2014 4:19 pmAynın katılıyorum, benim verdiğim ilan örneğidir
2 tane iş ilanı
Grafiker
-Photoshop ,corel, illustratör vektörel ve bitmap tabanlı tasarım programlarını kullanabilen.
-Tercihen Turizm deneyimli,
-Baskı öncesi hazırlık ve üretim tekniklerine hakim,
-HTML, CSS, jQuery bilgisine sahip,
Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış veya en az 2 yıl tecilli
Web Yazılımcı
PHP/MySQL veya ASP.NET(C#)/MSSQL konularında uzman
Nesne yönelimli programlama (OOP) yapabilen
Photoshop ,corel veya illustratör tasarım programlarında anlayan
HTML, CSS iyi bilen
AJAX, XML, JQUERY konularına uzak olmayan
Erkek adaylar için askerlik görevini tamamlamış veya en az 2 yıl tecilli
insankaynaklari@cruiseholidays.com.tr
Çağdaş KARAdiyor ki:
14 Şubat 2014 4:24 pmKastettiğinizi anlıyor gibiyim…
Varyap’ın Kariyer ilanıdır!
http://imageshack.com/a/img593/7999/h7h7.jpg
Muhammetdiyor ki:
14 Şubat 2014 9:48 pmEvet, yazılımcı konusunda da aynı sıkıntıların olduğunu söyleyebilirim. Sitenin kodlanması, tasarlanması, kurulması, geliştirilmesi, yönetilmesi, düzenlenmesi, analizinin yapılması, müşteri ile ilişkilerin kurulması hepsini tek bir insandan bekleyebiliyorlar. İnsanlarda ki algının kökten değişmesi şart.
less is more...diyor ki:
15 Şubat 2014 2:22 amBu sektörün gerçekten profosyonelce ilerleyebilmesi için mevcut kafaların çok ciddi derecede değişmesi lazım yada kendimizi artık geliştirmememiz gerekir ki görüşmelerde kalp krizi geçirmeyelim.
En iyi şirketlerin bile iş ilanlarında devasal hatalar olunca ben daha napayım nerelere gideyim diyor insan.
Yazıyolar güzel havalı ingilizceyle … skills ….skills bi gidiyosun kendileri olaydan habersiz önce bu ayrımları açıklıyosun sonra daha iş tanımlarını kavrayamamış kişiler benim çalışmalarımı nasıl değerlendirebilir, gerçketen sinir bozukluğu Türkiye’de profosyonel web designer olmanız ne yazıkki mutlu olmanıza yetmiyor birde bunu hakeden firma bulmanız lazım
yakında ilan vereceğim
**Çalışmaları değerlendirme yetkisini kendisinde görmeden önce design principles ları bana tek tek açıklayabilen, renkler hakkında konuşmadan önce giydiği pantolonuyla gömleğinin renkleri uyum içerisinde olan,
** UX Designer larınız mevcutmu dediğimde o siz değilmisiniz zaten ? demiycek kapasitede ik sorumlusu olan
çok proje değilde az ve insana hakkıyla proje bitirtebilen
şirket arıyorum.
Web Designer,
Serkan Azeridiyor ki:
17 Şubat 2014 10:53 amÇok güzel bir yazı olmuş, özellikle kariyer sitelerindeki ilanlar çok komik, işi bilmeyen insanlar tarafından hazırlandığı o kadar belli ki, hala her şeyi bilsin ama ucuza çalıştıralım mantığı var.
Web uzmanı aramak ne demek ya, böyle ilanlar var asp.net, php, html5, css3, action script bilsin bir de tercih sebebidir lafı da sıvama bölümü, bir ilanda 3 farklı iş var.
Zaman baskısı altında çalışabilecek cümlesi de çok komik, yani projenin iyi planlanmamasından dolayı aynı işi iki üç defa yapmak zorunda kalacak, sabahlara kadar çalışacak ve herhangi bir mesai ücreti almayacak adam arıyoruz demiyorlar da zaman baskısı altında çalışabilecek diyorlar.
Bu ilanların değişmesi iş verenlerin tavrının değişmesi biz ajans çalışanlarının elinde zamanla düzelir diye umut ediyorum, ne iş olsa yaparım mantığı çok geride kaldı, kendi görev tanımlamamızı çok iyi anlatmamız lazım, günü kurtarmak adına yaptığımız işler belli bir süre sonra üzerimize yapışabiliyor.
doğum fotoğrafçısıdiyor ki:
17 Şubat 2014 3:03 pmÇok güzel tespitler.
Hediyelik Eşyadiyor ki:
17 Nisan 2014 1:31 pmHasan hocam gerçekten tebrik ediyorum. Tam anlamıyla kanayan bir yaraya parmak basmış ve konuyu çok güzel hatta harika anlatmışsınız. Hem güldüm hem gayet keyifli bir şekilde okudum. Bu tür eleman ilanı verenler anladığım ve gözlemlediğim kadarıyla ya konu hakkında sıfır bilgiye sahipler veya bünyelerinde web teknolojileri ile ilgili bir kaç işi birden yaptırmak için eleman arıyorlar. yazılım+css+grafik tasarım gibi üç farklı branşı bir kişi üstünde birleştirerek zannımca paradan kâr etme düşüncesindeler. Fakat aslında zarar ettiklerinin farkına varamıyolar. Çünkü bi süre sonra aldıkları vatandaş yoğun iş yükü ve yetersiz maaş yüzünden kaçıp gidiyor haydi al baştan firma bi daha yeniden eleman aramaya başlıyor. Ülkemiz bu anlamda bayağı bi ilerleme bekliyor…
ogreniyoruzdiyor ki:
17 Nisan 2014 1:47 pmBazı aramalar esnasında sitenize ulaştım. Yaklaşık 35 – 40 dakikadır sitenizdeyim. Bravo içerik bayağı kaliteli. Bu yazıda takılıp kaldım. Mizahi bi vurguyla çok iyi yazılmış bir eleştiri olmuş tebrikler. Türkiye’de bir çok usta yazılımcı ve tasarımcının ortak sorununu masaya yatırmışsınız. Maalesef durum bundan ibaret. Bi grafiker yada arayüz tasarımcısı arayan firma öyle bi ilan veriyor ki, ilanda belirtilen özellikleri karşılıyor olmak için 54 yaşında olmak gerekiyor. Dahası henüz yepyeni çıkmış bir teknoloji için mesela HTML5 teknolojisi ile ilgili bir madde ve 5 yıl deneyim. Yahu arkadaşım 5 yıl deneyim demek en az 10 yıldır HTML5 teknolojisi ile projeler üretmek demek. İyide HTML5 çıkalı daha ne oldu ki?. Daha yazıcak çok şey var ama vaktimiz yok. Sözün özü bu anlamda daha çok gerilerdeyiz.