
Özellikle bizim coğrafyada eskiye karşı aşırı bir alışkanlık, tutuculuk vardır. Nostalji olgusundan söz etmiyorum. Yeni veya yenilenen şeylere karşı takınılan tavırdan söz ediyorum.
Tasarımcı’nın El Çantası’nda da yer alan özellikle yenilenmiş işler üzerine yazılardaki yorumları incelerseniz bir öncekinin daha iyi olduğuna dair bir çok eleştiri bulabilirsiniz.
Yıllardır sorgular dururum. Kişisel olarak da yeni ve modern şeyleri beğenen benimseyen biri olarak, eskiye duyulan bu tutkulu bağı çözebilmiş değilim. Hatta bu lafı tamamen branşımız dışı bir konuda Fatih Terim’den duymuştum. Milli futbol Takımlarının yeniden yapılanması konusunda şöyle demişti.
[blockquote source=”Fatih Terim”]”Eski yeninin düşmanıdır.Yeni bir şey kolay değildir ama yeniliklere açık olmalıyız.” [/blockquote]
Eskisi Daha İyiydi Kültürü!
Bir logo, site, kurumsal kimlik yenilendiğinde ilk duyacağınız cümleler muhtemelen “Eskisi daha iyiydi!” olacaktır. Bir süredir bu laf için bir anti-laf geliştirdim. “Eskisi daha iyi olsa yenisine ihtiyaç olmazdı!”
Görsel tasarım alanında eskisine rahmet okutan nadir istisnalar haricinde yeni işler her zaman daha iyi anlaşılır ve trendy olmuştur. Buradan yola çıkarsak bir yenilik arzusu varsa bu belli ihtiyaçlar sonucunda doğmuştur ve buna saygı göstermek gerekir.
Yenilenen Bir Sitenin Arkasında Talep ve İhtiyaçlar yatar…
Kurumsal kimlik çalışmaları için belki marka bağlılığından dem vurursak yapılan majör yenilemeler markayı sahiplenmiş kitle için can sıkıcı olabilir. Ancak yeniden tasarlanmış bir site için aynı keskinlikte yorumlar yapmak, eleştirinin ötesinde bir yere gidiyor.
5 yıl boyunca aynı şekilde devam eden bir site düşünün, üzerinden görsel olarak o kadar çok trend geçmiş, o günün teknolojisi ile sınırlanmış, düşük çözünürlüklere hizmet eden, bugün hayatınızı kolaylaştıran web teknolojilerinden hiç nasibini almamış.
Yeni ihtiyaçlar ve gereklilikler sonucu site yenileniyor, ve karşınıza çıkan ilk kullanıcı eskisi daha iyiydi diyerek konuyu kapatıyor.. Ne kadar motivasyon kırıcı. Kullanıcıların yeni bir şeyler öğrenmek yerine tembellik ederek işe yaramasa da eskisini tercih etme hallerini anlamak zor.
Bir çok web projesi ve toplantıda da dile getiririm. Bu fonksiyon kullanıcı için çok zor, öğrenemez, anlayamaz denildiğinde bizlerin işinin aynı zamanda öğretmek olduğunu savunanlardanım. Eğer yeni bir fonksiyon sunuyorsanız ve bu hem kurum hem de kullanıcı tarafını mutlu edecekse kullanmaktan korkamamak gerek. Sonuçta herkes her sitenin nasıl işlediğini bilerek bakmıyor ekrana. Belirli bir süreç içinde öğrenerek devam ediyorlar.
Bu noktada bizlerin yapması gereken ise onlara temiz, sade, fonksiyonel ve kullanılabilir arayüzler sunmak ve ziyaretçiler üzerinde kullanım alışkanlıkları oluşturmak.
Bir yanıt yazın