Kapatmak için Esc tuşuna basın

Yeni Hürriyet Sitesi Şaşırtıyor!

hry454.jpgGeçtiğimiz günlerde Sabah Gazetesinin sitesini yenilemesinden sonra Hürriyet Gazetesi de yenilenmiş sitesiyle yayına devam ediyor. Hürriyet sitesinde bir süredir devam eden değişim bugün tamamıyla sonuçlanmış gözüküyor.
Peki haber portalı veya bir gazete sitesi tasarlayacak, genç ve yetenekli tasarımcıların bu dev portalın tasarım kriterlerinden çıkarması gereken dersler neler olmalı birlikte inceleyelim.

Öncelikle baştan belirtmek gerekki Hürriyet’in yeni sitesi gerçek anlamda bir tasarım faciasına dönüşmüş. Sabah’ın ince, temiz, basit ve anlaşılır yapısı ve kategori bazında doğru uygulanmış arayüzü ne kadar doğru ise Hürriyet’in yapısı okadar bozuk ve eğreti durmakta.
Asıl sorun ise Hürriyet’in kağıt üzerinde verdiği ciddi ve saygın imajın web sitesine yansıtılamamış olması, bir haber portalından çok basit bir magazin sitesi havasında.

Büyük haber portalları, kullanıcılarında alışkanlık yaratan elementlere sahip, sitenin içindeki her öğesi mümkün olduğunca işlevsel ve doğru konumlandırılmış sitelerdir.
Yıllardır alıştığımız sol kolon navigasyonu bir anda üste geçmiş, siteye giren eski kullanıcılarını yanıltıyor. Son dakika haberlerininde bu bölümde Ticker havasında yansıtılması işleri dahada karıştırmış.
Üst Bölümün hemen altında yer alan 3 kutu imaj ve yazıları ise birbirinden kopuk, sitede yer alan hemen her imajın üzerinde yeralan kalın punto yazılar arasında hiç bütünlük yok, kimisinde serifli kimisinde serifsiz fontlar kullanılınca ortaya karman çorman bir görsel dağınıklık çıkıyor.
Alt sayfalara geçtiğinizde yeniden beklenmedik şekilde soldaki eski yerine dönen ana navigasyon ve en üstte başka bir format ve içeriğe dönüşen üst navigasyon kullanıcıyı ikilemde bırakıyor.

Eskiden navigasyonun bulunduğu bir web sitesi için en eönemli ve işlevsel alanlardan biri olan sol kolonda ise borsadan canlı yayın, video gibi kutular mevcut, bu kutuların altında dolgu gibi duran bir yarım navigasyon daha var. Burdaki başlıklardan bazıları zaten üst navigasyonda mevcut, yeniden sola eklenmesinde işlevsel bir amaç yok aslında.

Content bölümünde ise Türk haber sitelerinin bu ara favorisi olan Multiple Cover diye nitelendirebileceğimiz çoklu ön haber uygulaması.Bu uygulamanın hem yüklenirken yarattığı sorun hem de imleçle üzerinde gezerken ortaya çıkan tıklayamama derdi kimi zaman baş ağrıtıcı olabiliyor.

Oysa iyi bir haber portalında tek bir cover haber ve altında önem veya tarih sırasına göre dizilmiş sonraki haberleri görüntüleme yöntemi çok daha kullanışlı. Aynı zamanda her bir haber için görsel kullanılmadan yapılan bu uygulamada bazen kocaman bir çerçeve içinde dev fontlar ile yazılmış bir başlıkla karşılaşmanıza sebep olmakta.

Kısaca toparlamak gerekirse, alt içerik bölümündede hangi kategoriye ait olduğu belli olmayan kutu kutu haberler, magazin dergilerinden fırlamış güzellerin imajları, foto ve video galerilerine yönlendirme, her kanalın birbirinden bağımsız görüntüsü, kurumsal bir bütünlük içermeyen servis kanallar ile Hürriyet sitesi ne yazıkki sınıf atlayamıyor.

Sitenin genel anlamda göze çarpan tek artısı, bir çok farklı kanalda rss beslemesine sahip olması. Böylece sadece istediğiniz tek bir kategoride, örneğin, spor, yazarlar, magazin gibi spesifik kanalların rss beslemesini kullanabilme esnekliğine sahip oluyorsunuz.

İki Önemli Saptama! Onay ve karar, arz ve talep

Bu eleştiriyi yazarken amacımız kimsenin emeğine karşı durmak yada küçümsemek değil elbette. Sadece tasarımsal açından bilgi paylaşımı yaratmak ve doğruları göstermek. Kimi zaman bu doğruları gösterme işi yanlışlar üzerinden giderek olabiliyor.

Ancak ortaya yanlış bir ürün çıkarken, buna sebep olan etkenin sadece tasarım emekçileri olduğunu iddia etmek bilgi sahibi olmadan fikir üretmek olacaktır.
Ortaya çıkan ürünlerde onay istek ve karar sürecinde web arayüz tasarımı ve kullanılabilirlik hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olamayan kişiler devreye girdiğindede ortaya bu tip ağır sonuçlar çıkabiliyor. Bu tip durumlar bilişim sektöründe sıkça yaşanan ve bir çok kişinin dile getirdiği bir problem.

Bir diğer Türkiye gerçeği ise arz ve talep meselesi. Hitap etmeye karar verdiğiniz sınıf bu tip tasarımlarda karar mekanizmasında etken olabiliyor. Yani konumuz gereği örnek vermek gerekirse Hürriyet sitesi bilerek ve isteyerek böyle tasarlanmış, içeriği bu şekilde sunulmaya karar verilmiş olabilir.
Kötü tasarlanmış, hiç bir genel tasarım kriterine uymayan, hatta herhangi bir tasarıma bile sahip olmayan bir çok sitenin Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 100 sitesinde olduğunu görünce, belkide bize bu duruma saygı gösterip susmak düşüyor.

Herşeye rağmen yurtdışında yıllardır habercilik yapan sitelere bir göz atmakta, ve yıllardır tasarımında minimal değişikler yapmadan kaliteli görüntü ve içeriğini yansıtmaya devam eden BBC başta olmak üzere incelemekte fayda var.

MSNBC
CNN
BBC

Yorumlar (18)

  • Canoldiyor ki:

    13 Nisan 2007 5:06 am

    Sabah’taki yorumumda da belirttiğim gibi ben de bu tasarımı bir facia olarak niteliyorum. Üstelik son 2-3 aydır Hürriyet içerik olarak da çok kötüleşmiş, tam bir magazin haberciliği tarzına geçmişti. Hürriyet’i internetten okurken bir paparazzi programı seyrediyor havası yaşıyordum. O günden beri daha az ziyaret ettiğim bir site haline dönüşürken bir de bu tasarım işi işin içine girince artık alternatiflere kaymaya başladım. Sabah’ın sitesi gerçekten harika olmuş. Magazin bölümü falan da gözünüze sokulmuyor. Sanırım yönelimim biraz o yönde (yani Hürriyet’in ezeli rakibi yönünde) olacak :) Hürriyet nerede yanlış yaptığını düşünmelidir mutlaka.

  • metindiyor ki:

    13 Nisan 2007 5:13 am

    Her iki gazetenin sitesini takip ettiğimden, Hürriyet sitesinin Sabah’a cevap verme telaşı ile acele yapıldığını tahmin ediyorum.

    Esasınsa, son zamanlarda içerik kalitesi açısından büyük düşüş yaşamaya başlayan Hürriyet sitesi, tutarlılık göstererek düşüşüne tasarımı ile devam etmekte.

  • sunipeykdiyor ki:

    13 Nisan 2007 5:45 am

    Şimdi!
    Bir laf vardır. “Kabahat onların değil. Onları oraya koyanın!”

    Hürriyet sitesinin son karar merci kimse tüm sorumluluk onundur. Bu bir kurul da olabilir. İç yapılarını bilemiyoruz tabii.

    Ancak profesyonel bir yardım hemrde acil olarak almalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

    Ya da boşverin. Tebrik edelim. Böyle kalsın!

    dediğin gibi ilk 100 site içinde çoğunluk tasarım faciası.
    Güzel bir yazı olmuş ama bil ki gene bilmediklerini yapacaklar.
    Ve bir gün birileri CSS ve div diye birşey varmış bir de öyle site yapalım/ yaptıralım diyecek.

  • Umutdiyor ki:

    13 Nisan 2007 8:18 am

    Üçüncü sayfa haberlerini ön plana çıkarıp, Milliyet’in yakaladığı sayfa izlenme sayısına ulaşabilmek kaygısını taşıyor gibi duruyor. Ama öyle bir yığmış ki içim daraldı. Hürriyet’in hedef kitlesi içinde ben yokum ama yine de bu tasarıma onay veren zihniyet istifa etsin görüşündeyim. Etrafa birkaç kadın resmi koyup, biraz da kan, cinayet ve “inanılmaz görüntü” koyarak olmuyor bu işler. Biraz profesyonellik lütfen… Koskoca Hürriyet bile bu kadar amatörce işler çıkaracaksa vay halimize…

  • YuSuPhdiyor ki:

    13 Nisan 2007 12:35 pm

    Hürriyet’in sitesini tasarlayan arkadaş sanırım CSS kullaranak ilk referansını sunmuş bize. Yahu o nasıl bir sitedir ki insana bu kadar itici gelsin. Yarın bırakın hurriyet.com.tr’ye girmeyi bu faciadan sonra gazetesini bile birkaç gün alamam sanırım. “annem görse kesin iğğğrennç derdi”

  • hasanyalcindiyor ki:

    14 Nisan 2007 6:53 am

    Ayrıca bugün farkettimki editöryal olarak da bir facia yaşanıyor. Bir başlıkta Dünya’nın en Pahallı Boşanmaları yazıyordu. Pahallı diye bir kelime varmı Türkçe’de ?

  • volkan karakuşdiyor ki:

    15 Nisan 2007 3:30 am

    Hasan Bey’in yazısı olmasaydı açıkçası Hürriyet’in web sitesine girip bakmazdım. Çünkü Hürriyet’in hem tasarımını hem de verdiği haberleri zerre kadar sevmeyen bir insanım. (webden bahsediyorum yanlış anlaşılmasın) Daha çok kararlı ve magazine az yer veren haber sitelerini tercih ediyorum. Şimdi görüyorum ki Hürriyet olayı gerçekten aşmış, o kadar aşmış ki tasarımdan artık bi haber olduklarını anladım. Sanırım bu yazıyla birlikte son girişim olur o siteye. Sunipeyk’in “Ve bir gün birileri CSS ve div diye birşey varmış bir de öyle site yapalım/ yaptıralım diyecek” lafına aynen katılıyorum. Ne diyebilirim ki, içler acısı tasarıma rağmen okuyucusu çok olan bir gazetemiz Hürriyet. Ancak internette aynı başarıyı benim gözümde yakalayamayacaklar hiçbir zaman.

    En güzel günler sizin olsun.

  • internetistdiyor ki:

    15 Nisan 2007 7:31 am

    özellikle hürriyet başta olmak üzere, sabah gibi bir kaç sayılı gazetenin sitelerinin tasarımlarından çok içeriklerinin yenilenmesi gerekli bence.

    sabah’ın günahını almayalım, ama milliyet mesela bahsetmek istediğim konuda pek bi dikkat çekiyor.

    internet ve medya camiasında son zamanlarda yeni bir terim türedi: seksi fotoğrafları için tıklayınız gazeteciliği. haber sitesi demeye gerçekten dilim varmıyor bazen. tamam kocaman camia ama bilmem kimin kalçası, bilmem kimin göğüsleri ile hit çekmek için resmen bir yarış halindeler.

    bir de çok masumlarmış gibi haberleri var ki, o tasarımı dünyanın en müthiş tasarımı da yapsalar yine dilim haber sitesi demeye varmıyor. varmıyor arkadaş.

  • eburhandiyor ki:

    16 Nisan 2007 7:50 am

    Eğer bu tasarımla Alexa’da ilk 100’ün içerisinde oluyorsa ben bir şey demek istemiyorum. Susmak gerekiyor. Alan razı, satan razı…

    Css’ymiş, Div’miş kimin umurunda?

  • joomlaci.net -diyor ki:

    16 Nisan 2007 9:08 pm

    […] Hürriyet gazetesi bir süredir sitesini yenileme uğraşı içindeydi.Saırınm bu aralar çalışmalar bittiki Hasan Yalçın bu konuda güzel bir yazı yazmış… Top Something to say? […]

  • Baris Cicekdiyor ki:

    20 Nisan 2007 4:35 am

    Inanilmaz dogrusu.. Hurriyet sasirmis olmali gercekten gorsellik ve tasarim bir yana editoryal anlamda da ne yazdiklarinin farkindalar nede nasil yazdiklarinin + iyice manken, video, fotogaleri olayina vurdulra isi, direk yazarlari okuyup kapatiyorum.. Boyle giderse zaten kendileride hatanin farkina varicak darmadagin yazi yiginlari ve bloklar halinde resimlerle nereye kadar? Dogrusu yakistiramiyorum ayrica gecen pazarteside 1.020.000 tekil yakalamislar buda ilginc dogrusu..

  • evrendiyor ki:

    22 Nisan 2007 4:11 pm

    Bahsedildiği üzere ana sayfa felaket, Firefox’ta blokların hemen hiçbiri nizami değil. Alt sayfalarda ise önceki tasarımın biraz yontulmuş hali var, çok gereksiz bir değişim olmuş…

  • sesebiandiyor ki:

    24 Nisan 2007 4:19 pm

    Atatürk,ün ilkelerini isim edinmiş bu siteye yakışmıyor böyle içerikler. Yazık bu ülkeye, yazık bu asil millete. Bu millet belden aşağı hiçbirşeyi haketmiyor.

  • ilhandiyor ki:

    26 Nisan 2007 6:01 am

    Helali hoş olsun deyip, bir tasarım yaptırmak geldi aklıma. A hürriyet, daha iyisini yapamadın, yapamadın da hiç mi sabahtan örnek alamadın.

  • Erhan Türkkandiyor ki:

    30 Nisan 2007 3:03 pm

    İşin siyasi boyutu değil, ciddi anlamda tasarım açısından, hem kağıt üzerinde hem de internette Zaman Gazetesi açık ara önde… Ama neden bilmiyorum o gazetenin okurları dışında kimse dikkate almıyor bunu. Arkadaşların da dediği gibi tasarımdaki olası rekabeti erotik resimlerle kapatmaya çalışıyorlar sanırım:)

  • hasanyalcindiyor ki:

    3 Mayıs 2007 12:54 am

    Kesinlikle Zaman gazetesinin kağıt üzerindeki tasarımı dünyada her yıl sayısız ödül alıyor ve muhteşem.
    Tasarımcısının yurtdışından sayısız teklif aldığını ama gitmediğini duymuştum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir