Web tasarımı yaparken dikkatli davranmadığınızda başınıza gelebilecek, ve sonuçları kullanıcılar açısından rahatsız edici olan 10 hataya göz atalım…
Kötü Font Kullanımı
Tasarımlarınızda kullanacağınız gerek imaj gerekse text fontları iyi seçmeniz gerekmekte. Kullanıcının okumasını zorlaştıracak seçimler yapmanız sitenin kullanılabilirliğini, erişimini direk olarak etkileyecek detaylar. Text fontların kullanımında dikkat etmeniz gerekiyor elbette. Kullanıcı tarafında yüklü olmayan bir fontu kullanmak yine başınıza iş açabilir.En iyisi websafe (Arial, Georgia, Verdana v.b) fontlardan hiç bir zaman şaşmamak.
Resimsiz Metinler
Yazı metinlerinin arasına resim serpiştirmek hem kullanıcının algısını kolaylıştırmak için bir yöntem, hemde tasarımsal açıdan bir güzellik olarak değerlendirilebilir. Tamamen yazıdan oluşan ve içerisinde hiç resim olmayan metinler, bir süre sonra kullanıcıyı yoracak ve okumasını zorlaştıracaktır. (İçinde hiç resim olmayan bir gazeteyi okuduğunuzu hayal edin örneğin.) Uzun yazılarınızı resim veya fotoğraflar ile desteklemeyi unutmayın.
Paragrafsız Uzun Metinler
Yukarıdakine benzer bir sorun da uzun metinlerin tek düze ve simetrik olarak sayfada yer alması. Eğer sitede uzun metinler kullanılacaksa bunları mutlaka paragraflandırmalı veya sayfalara bölmelisiniz.
Küçük Fontlar
Aslında fazla söze gerek yok. Tasarımlarınızda kullanacağınız minicik fontlar ne okuyana fayda sağlar, ne de size! En iyisi siz ortalama bir font boyu bulup onu uygulayın tasarımlarınızda.
Ağır Flash Uygulamalar
Evet belki görünüm, animasyon ve hareketlilik açısından flash uygulamalar harika sonuç veriyorlar ama bununda dozunu kaçırmamak gerekiyor elbette. Sitenizde kullanacağınız flash uygulamaların oranını iyi ayarlamanız gerekiyor. Tamamen flash sitelerde ise optimizasyon iyi yapılmalı. Bağlantı hızları her ne kadar artsa bile uzun uzadıya flash yüklemek için kimse beklemez!
Renkli Arkaplan Resmi Üzerinde Yazı
Sık ve düşüncesizce yapılan hatalardan biri de bu şüphesiz. Arkaplan resimleri üzerine bindireceğiniz text metinler, iyi hesap etmezseniz başınıza iş açabilir. Örnekteki gibi bir görüntüyü hangi kullanıcı görmek ister ki?
Çok Fazla Reklam
Bilinen bir gerçek varki kullanıcı sık girdiği sitelerdeki reklamları bir süre sonra otomatik olarak eleyerek görmez oluyor ve reklam körlüğü denen durum başlıyor. Oysa iyi dengelenmiş iyi ve düzenli dağıtılmış reklam alanları, hem sizin hem de reklamveren için çok daha verimli olacaktır.
Pop-up Pencereler
Kullanımı artık iyice bırakılan pop up pencereler, yine kötü kullanıcı deneyimine yol açan en önemli unsurlardan biri. Mümkünse kullanmayın. Onun yerine gelişen teknolojileri inceleyin ve modal pencereler ile işinizi görün. Emin olun daha faydalı olacaktır. Böylece hem pop up engelleyicilerden hem de görüntü kirliliğinden kurtulmuş olursunuz.
Uzun Metinler
Yukarıda da sözü geçtiği üzere uzun resimsiz ve paragrafsız metinler kadar, gereğinden fazla uzun metinlerin de, yine rahatsız edici bir detay olduğunu hatırlamakta fayda var. Binlerce kelimeden oluşan uzun yazılar okumak kadar okutmakta zor. Sayfalama, paragraflama, yazılara ilgili resimleri ekleme fikirleri hep aklınızda olmalı.
Renksiz Linkler
Tasarımda akıl karıştıran bir diğer konu; nereye tıklayacaığını bilememek! Özellikle metin içerisinde kullanılan linklerin mutlaka ayrı renkte ve anlaşılır olması gerekiyor.
Web tasarımı aşamasında buradaki 10 maddeye ne kadar dikkat edip bu yönde kendinize alışkanlık kazandırırsanız, okadar kusursuz siteler üretebileceğinizi unutmayın.
Via: 1stwebdesigner.com
Yorumlar (16)
Akat Kobaydiyor ki:
11 Mart 2010 5:38 pmBilimsel bir niteliği olmayan, sadece yazarının kendi değerleri ve deneyimleriyle ortaya konmuş, referansı bulunmayan bu ve buna benzer makaleleri okuduktan sonra harcadığım zamana üzülüyorum. “Tasarımsal açıdan bir güzellik” ne demektir allah aşkına…
Başarılar dilerim.
Hasan Yalcindiyor ki:
11 Mart 2010 5:48 pm1stwebdesigner.com’daki bir makalenin kendi yorumlarımı ekleyerek çevirisi bu.. “Tasarımsal açıdan bir güzellik” ise Tasarımsal açıdan bir güzellik demektir.
Ufuk Bircan Özkandiyor ki:
11 Mart 2010 7:10 pmküçük fontlar konusunda örnek olsa iyi olurdu. ne kadar küçük mesela? küçük olup son derece okunabilir ve “tasarımsal açıdan güzel” fontlar da var :)
Kenan Erdiyor ki:
11 Mart 2010 8:37 pmDerleme toplama, kulaktan dolma bilgiyle yazilmis son derece gereksiz ve genel bir metin olmus.
Yunusdiyor ki:
11 Mart 2010 9:19 pmtakipçiler arasında bu hataları yapan olacağını sanmıyorum.
Volkandiyor ki:
11 Mart 2010 10:01 pmOlumsuz yorum yazan arkadaşlar smashingmagazine, nettuts gibi sitelerin yazarları galiba. Ek bilgi verip şuradan şuradan detaylı bilgisini alabilirsiniz yerine, insanı yazı yazmaktan paylaşmaktan soğutan tavırlar sergilemek ne kadar saygı değer… Yapabiliyorsanız, yaptıklarınızı sergileyiniz, sömürüp sömürüp sonra da yermek kişilikle alakalı, O da bizim milletimizde çok var.
Korkut Çağatay Bilirdiyor ki:
11 Mart 2010 11:45 pmŞahsen “sql injection’a dikkat etmelisiniz, çünkü…” falan gibi birşeyler bekliyordum.
Adildiyor ki:
12 Mart 2010 10:05 amBu olumsuz görüş bildirenlere bir sorum var. Sizin kac ozgun tasariminiz var ve Hasan bey bu blogu sizin yuzunuzden kapatirsa, siz mi acacaksiniz yenisini? siz mi ugrasip didinip bilgi sunacaksiniz. Siz mi gencleri aydinlatacaksiniz? O kadar biliyorsaniz gelin siz yazin.
Bilimsellikten dem vurulmus. Al ben bir bilim insaniyim. O dunyayi cok iyi bilirim. Hep o objektif oldugu soylenen bilim var ya, o hic te oyle degil. Hele ki SCI degilde SSCI alanlari oldukca subjektif alanlardir.
Kaldi ki, guzellik kavrami da asla objektif degildir. Guzellik konusunda altin oran disinda bugune kadar bulunabilmis baska bir metrik var midir? Bilen varsa soylesin ogrenelim.
yedincisenoldiyor ki:
12 Mart 2010 10:52 amGüzel yazı. Teşekkürler.
Akat Kobaydiyor ki:
12 Mart 2010 12:00 pmHasan Yalcin, açıklamanız için teşekkürler.
Volkan, Smashingmagazine ya da Nettuts yazarı değilim. Eleştiri yaparken kimseyi yazmaktan soğutmak gibi bir amacım da yok, aksine; bu eleştiriler yazarı daha çok ve daha iyi yazmaları konusunda tetikleyici olmalı ve onlara cesaret vermeli diye düşünüyorum. Sonuçta bu eleştiriler asla kişileri hedef almaz. bu nedenle Hasan Yalçın’ı savunma gereği hissetmene gerek yok. Kendisini tanımasam da kim olduğu hakkında bilgim var ve sektördeki tecrübesi ve konumunu da biliyorum.
…ve sevgili Adil, eleştiri nedeniyle Hasan Bey bu blogu kapatmaz, kapatmamalı aksine eleştirileri dikkate alarak okurlarını -yani bizleri- önemsediğini ortaya koymalı.Ben Hasan Bey’i değil, makaleyi eleştiriyorum, siz de Hasan Bey’i değil, makaleyi savunursanız ortak bir paydada buluşabiliriz sanırım.
Sevgiler.
Enes Ateşdiyor ki:
15 Mart 2010 11:48 am@Volkan yazdıklarına kesinlikle katılıyorum.
@Akat Kobay yorumlarını çok yersiz buluyorum. Yazarı bu işte uzmansa ve kendi değerleri ve tecrübeleriyle bu yazıyı yazıyorsa ben bu yazıyı saklar vakit buldukça kafama kazınması için okurum. Voltaire nedemiş “Acaba dünyada başkalarının tecrübelerinden istifade edecek kadar akıllı bir insan var mıdır?…”
Murat SARICAdiyor ki:
16 Mart 2010 5:48 pmPaylasımlar hosunuza gitmiyorsa okuma mecburiyetiniz tüm mecralarda olduğu gibi burda da yok.! hasanyalcin.com un sıkı bir takipçisi olarak değerlendirmeleri directorun backgrounduna bakıp yaparsanız burda yazdıklarınız yüzünden alay konusu olmazsınız.
Doğru ve yanlış, makaleleri okuyup içinden kendine katkı sağlayabilen kişinin insiyatifidir.
Her türlü emeğe saygı duymak erdemdir.
S.Murat SARICA
Creative Director
Fatih Gökdiyor ki:
16 Mart 2010 6:23 pmGüzel, faydalı bir yazı olmuş. Aslında bu sık yapılan hataların çoğunun farkındayız ama böyle yazıya dökülmüş olması ayrı bir olay. Aceba internet bu hatalar yüzünden veri çöplüğüne mi dönüyor? Ben hep bu soruyu soruyorum. Gereksiz anlamsız şaşırtıcı linkler, popuplar reklamlar kaliteli bir siteye yakışmıyor. Bu hatalar yüzünde internette gezinmek tam bir işkence haline geliyor.
Canerdiyor ki:
17 Mart 2010 7:25 amAkat Kobay belki de tam anlamıyla profesyonellere yönelik bir makale beklediği için hayal kırıklığına uğramış ve bence yersiz bir yorum yapmış, hem zaten bir blog sitesinde “yazarının kendi değerleri ve deneyimleriyle ortaya konmuş” gibi bir cümleyle eleştiri yapmak ne kadar mantıklı?
Bu siteye ilk defa bir referans üzerinden giriyorum ve gözlemlediğim kadarıyla bu makale dahil hemen her içerik mutlaka birilerine fayda sağlayacak nitelikte üretilmiş.
Ellerinize sağlık Hasan Bey.
serdar öztürkdiyor ki:
18 Mart 2010 3:52 pmweb tasarımında sık yapılan hatalara değinmiş hasan yalçın. ne bekliyordunuz anlamadım ? en çok yapılan hatalar bunlar demek ki. yok bu yazı basit olmuş falan ne yazacaktı adam en çok yapılan hatalar hakkında ? alkollü müsünüz anlamadım ki?
atacandiyor ki:
30 Mart 2010 9:23 amingilizce dilde belki de bu makale 50-60 sayfada birden vardır.böyle olmasa bile neredeyse basliklari ayni sekilde bir cok ingilizce makale var bu sekilde.burası da bir blog ve gayet guzel turkceye cevrilmis, temel noktalardan bahsetmis.elinize saglık.