Kapatmak için Esc tuşuna basın

Web 2.0 Tasarım Rehberi – Logo, Metin ve Sunum

w2tr.jpgWeb 2.0 tarzı tasarımlarda öncelikle dikkat çeken kalın yada kalınlaştırılmış, iri yada irileştirilmiş, mutlaka grafiksel bir görsel yanında metinlede desteklenmiş logolar.
Peki niçin bu iri yarı logolar moda oldu ve ne amaçla nerelerde kullanılmalı ?

Logo bir firma yada bir web sitesinin çoğunlukla ilk ilgi çeken nesnesidir. Logosu basit anlaşılır ve amacına uygun tasarlanmış firmalar genellikle önce ve kolayca hatırlanan, kendisini ifade edebilen ve bu anlamda öne çıkan kuruluşlar olmakta.

Web 2.0 sitelerinde ana amaçlardan biri anlaşılabilir olmak ise bu işe önce kendinizi ifade eden logodan başlamak gerek şüphesiz. İnce, cılız grafiksel olarak anlam taşımayan logolar artık hiç moda değil. Yeni nesil logoların ilk amacı, ilk bakışta kurumsal kimliği yansıtmak, biz kimiz yada biz buradayız ve buyuz imajının altını çizmek. Yeni nesil Web 2.0 tarzı logolara örnekler aşağıda.

w2_3_1.jpg

Gördüğünüz gibi hepsi kalın fontlar ile rahat anlaşılır ve akılda kalıcı şekilde tasarlanmış. Daha önce görevli olduğum web ajansında Vakıfbank’ın yeni taslak tasarımları için biz tasarımcılardan logo üzerinde kurumsal kimliği zedelemeyecek ancak web üzerinde kullanımı şık olacak bir çalışma rica edilmişti. Aşağıdaki örnek Vakıfbank’ın yeni trendlere ne derece sıcak baktığının bir göstergesi, eski hali ve yeni web sitesinde kullanılması arzulanan hali arasındaki azımsanmayacak bir fark mevcut.

w2_3_2.jpg

Yeni trendlere uygun tasarlanan bir sitede eski nesil bir logoya sahip olsa bile, kurumsal kimliği bozmayacak minör oynamalar, çeşitli parlaklık ve gölge efektleri kullanarak mevcut logoyu sadece web ara yüzünde kullanılacak tarzda geliştirmek mümkün. Hatta bu trendde bir çalışmanız var ise bunu denemekten çekinmeyin. Unutmayın kurumuzun kalitesi ve vizyonunu bir bakışta, başka hiçbir şey anlatmadan sunan tek element logonuzdur.

w2_3_3.jpg

Bu arada bir tasarımcı olarak belirtmekte fayda varki logolarda zaman içinde günün trendlerine uyum sağlamak zorundadırlar. Günümüz dünyası modern teknolojik ve global. Bunun farkına varıp resmederek kurumsal kimliklerini geliştiren firma ve web siteleri ise kazançlı çıkıyor. Fuji Film, bu firmalar arasında çarpıcı bir örnek, geçmişten günümüze FujiFilm logosunun evrimi ve bugün geldiği nokta yukarıda yazılanların adeta bir özeti.

fuji-film-logos-1934-2006.jpeg

Web 2.0 tarzı logoların nasıl üretileceğine dair bir çok site mevcut, ancak bu sitelere çokda itibar etmeden, kendi tekniğinizi ve stilinizi geliştirmek için bol bol egzersiz yapın, kısa süre içinde ürettiklerinizden sizde memnun kalacaksınız. Tasarımcının el çantası’nda da tanıtılan bir çok logo ve grafik tasarım, aynı zamanda tutorial sitesini sadece ilham almak veya gelişmeleri takip etmek için kullanın ve her zaman kendi yaratıcılığınıza güvenin.

Web 2.0 sitelerde metin kullanımı

Bundan birkaç yıl öncesinin tarzı bol bol küçük arial ve verdana fontlar ile kullanıcılara, kimi zaman uzun sayılabilecek metinler ile içeriği sunmaktı. Artık Web 2.0 ile bu modada tarihe gömüldü. Artık moda daha kolay anlaşılabilir kısa açıklamalar, kullanıcıya ana kaynağa kolayca yönlendirecek iri fontlar ile hazırlanmış yönergeler sayesinde hızlı ve kolay bilgi akışı.

İstanblog, Serhanlı Arçelik ve Yarışma Takip siteleri yeni nesil metin kullanımına oldukça iyi örnek olacak yerli siteler.

w2_3_3iserhanli.jpg

w2_3_3yarismag.jpgw2_3_3istanblog.jpg

Sunum

Bu iri fontları kullanmanın tek dezavantajı, siteyi ziyaret eden kullanıcılarda “Yinemi bir web 2.0 sitesi” hissi yaratarak antipati uyandırması. Bununda önüne geçmek için bazı teknikler geliştirmeniz gerekmekte. Örneğin yukarıdan aşağıya önem sırasına göre eriyen yazılar, yada kullanıcıya iletmek istediğiniz önemli mesajı kalın ve büyük bir fontla belirtip dikkatini çektikten sonra kalan açıklamaları, normal büyüklükte yerleştirmek gibi.

w2_3_337signals.jpg
37 Signals

Bu anlamda CSS’in tasarımlardaki gücünü ve kendine has özelliklerini kullanarak farklı browser yada farklı çözünürlüklerde kullanıcıları sıkmadan içeriğinizi sunmak en doğru yol. 36px boy verdiğiniz bir fontun 800×600 çözünürlükte dev gibi görüneceğini unutmamak gerek.

Aynı zamanda web 2.0 sitenizde mutlaka content yani içerik ayrı, diğer elementler için ayrı bir kolon oluşturmayı unutmayın. Yoksa bilgiye aç internet gezginlerini, dağınık bir masada, daha sofraya oturmadan kaçırabilirsiniz!

Yorumlar (8)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir