Kullanıcı arayüz tasarımı (UI Design), altında temel mantık ve yöntemlerin yattığı, çekici bir stil ve estetiğe sahip bir sanat dalı, aynı zamanda da bilimdir.
En basitinden kimi ışık ve renk kontrastları kullanımı bile, kullanıcıların ilgisin ve odak noktalarını belirlemede önemli rol oynar.
Işık: Işık ve gölge kullanarak derinlik yaratın
Işık derinlik yaratmak için kullanabileceğiniz yegane öğedir. Parlak, aydınlık ve açık renkli elementler bize yakın, koyu, gölgeli ve karanlık görsel elementler ise uzak görünürler, en azından bu hissi verirler.
Bir butonu ele aldığınızda bir çok tasarımcının bu butonun basılı halini daha koyu yaptığını farkederiz. Sebebi ise basittir, çünkü butonlar her zaman kullanıcılar tarafından 3 boyutlu ve basılabilir objeler olarak algılanır.
Her ne kadar tasarımlarınızda illa ki gerçek dünya kriterlerine uygun objeler kullanmak zorunda olmasanız da özellikle Windows, MacOS gibi işletim sistemlerinin arayüzlerinde bu prensibe sıkı sıkı bağlı kalındığını görebilirsiniz.
Renkler: Odaklanmak için sıcak renkler bulun
Renkler her zaman bilindik şekilde davranmazlar, örneğin mavi ve yeşil soğuk renkler olarak algılanır, kırmızı ve sarıda sıcak. Örneklerde görüldüğü üzere, kullanıcınızı belli bir noktaya odaklamak için sıcak renkleri kullanabilirsiniz.
Özellikle kırmızı rengin hemen hemen her ortamda kontrolu ele aldığını unutmayın. Dikkat çekici buton yada düğmelerin çoğunda kırmızı renk kullanılır ve oldukça etkili sonuçlar alınabilir.
Kontrast: Yüksek kontrast ile dikkatleri çekin
Kullanıcı arayüz tasarımındaki önemli ayrıntılardan biri de kontrast renk kullanımıdır. Kullanıcılarınızın dikkatini çekmek veya belli bir noktaya odaklanmasını sağlamak istiyorsanız kontrast renkler kullanabilirsiniz.
Birinci örnekte yazıdan fazla dikkat çeken sert bir kontrast kullanılan buton. Diğer tarafta ise aynı yöntemle yazıya odaklanma sağlanmış.
Bu gibi basit mantıksal yöntemler ile sizde yaptığınız tasarımların, kolayca amacına ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın aslında tasarımlarınızı kendiniz için değil, onları kullanacak geniş kitleler için yapıyorsunuz. Bu nedenle her seviyede insan için en kolay şekilde anlaşılabilecek tasarımları yapmakta biz tasarımcıların görevi.
Yorumlar (9)
bitlimakinadiyor ki:
23 Haziran 2009 11:11 amgüzel bir derleme olmuş elinize sağlık.
yedincisenoldiyor ki:
23 Haziran 2009 12:08 pmGüzel yazı teşekkürler.
amaçdizayndiyor ki:
23 Haziran 2009 10:17 pmBu uygulama bana fare örneğini hatırlatıyor. Fare paynire ulaşmalı. amacımız bu. Kokuyu doğru yoldan gönderirsek labirentte bile doğru yolu bulup peynirimizi alır :)
Kerim Serhatdiyor ki:
24 Haziran 2009 9:37 pm@amacdizayn
Ne akilli seysin sen oyle.
Web’den Seçmeler (3) - yedincisenol.comdiyor ki:
27 Haziran 2009 10:35 am[…] Tasarımlarda doğru ışık ve renk kullanımı > Hasan Yalçın […]
arapahodiyor ki:
30 Haziran 2009 4:35 pmgerçekten faydalı
web tasarımıdiyor ki:
19 Temmuz 2009 11:54 amteşekkürler gerçekten güzel bir uygulama ama bir yerlerden hatırlıyor gibiyim,
Enesdiyor ki:
20 Temmuz 2009 2:23 pmGüzel bir yazı fakat geniş zamanda bu konu daha detaylı şekilde ele alınmalı. Tipografi gerçekten çok önemli. Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir.
halildiyor ki:
4 Haziran 2012 12:26 pmçok iyi yazı olmuş teşekkürler