Kapatmak için Esc tuşuna basın

Tasarımcılık Zor İş! #1

Tasarımcı olmak hiçbir zaman kolay olmamıştır. Müşterilerle, kreatif direktörlerle, pazarlama yöneticileriyle ve diğer tasarımcılarla çalışmak, daima tutkunuzu ve sabrınızı test eden bir durum olagelmiştir. Tasarımcı olarak, yukarıda bahsettiğimiz kişilerle çalıştığınız esnada bazı tutum ve davranışlardan kaçınmak kişisel kariyeriniz ve çalıştığınız şirket için ne kadar önemli olduğunu 2 bölümlük bu yazıda birlikte inceleyeceğiz.

İster freelance çalışıyor olun ister bir ajansa bağlı olarak çalışın, aşağıda sıraladığımız tasarım kariyerinizi bitirecek 15 alışkanlıktan kesinlikle kaçının.
Atladığımız ve bir tasarımcının kaçınması gereken tutum ve davranışlardan biri olduğunu düşündüğünüz alışkanlıklar varsa lütfen yorum olarak bırakın.


1. Zayıf İletişim Becerileri

Çok az şey tasarım işinize zayıf insan ilişkileri kadar zarar verebilir. Şikayet etmeyi, kötü konuşmayı, mazeret üretmeyi, sızlanmayı bırakın çünkü müşteri karşısında daima gülümseyen bir yüz ve projelerine kendi projesiymişçesine tutkuyla bağlı tasarımcı görmek ister.
Sosyal medyada harikalar yaratıyor olabilirsiniz, albenili bir mail imzanız olabilir, networkunuz çok geniş ve güçlü olabilir ama insanlarla internet üzerinden ilişki kurmak yüzyüze ilişki kurmaya benzemez. Bir tasarımcı olarak güçlü bir iletişim yeteneğine ihtiyacınız vardır –ki bir düşüncenizi, bir tasarım fikrinizi veya söylemek istediğinizi kayıpsız ve olabildiğince açık iletesiniz. “Ben böyle söylemiştim ama şunu kastederek söyledim” gibi bir mazeret kabul edilemez ve zayıf bir mesaj iletme yeteneğiniz olduğunu gösterir. Dolayısıyla müsteriyle olabildiğince açık, kastettiğinizi ifade ederek iletişim kurun. Bunun yanı sıra zor müşterilerle başa çıkmayı, kreatif direktörleri uğraşabilmeyi ve tam olarak ne istediklerini anlayabilmeyi, pazarlama departmanlarının bir şey söylerken aslında neyi kastettiklerini anlamayı öğrenin.

2. Müşterilerle Aranıza Mesafe Koymamak

Proje bazlı çalışıyorsanız yani proje başına ödeme alıyorsanız, müşteri tarafından istenen düzeltme, revizyon isteklerini sınırlandırın. Eğer bu istekleri sınırlandıramazsanız sürekli revizyon ve değişiklik talebi alırsınız. Bu da hem zamanınızdan hem sabrınızdan götürür. Müşterilerin talepte bulunmalarına izin vermek iyi bir yöntem gibi görünebilir ama aslında müşteriyle aranızdaki sınırları gözetmemek ve her istedikleri değişikliğe, revizyona onay vermek profesyonel görünüşünüze zarar verir.

3. Takıntı

Bir keresinde tasarım aşamasında tablo kullanmak isteyen bir tasarımcıyla çalışmıştım. Hepimiz biliyorduk ki tablolar work flow hazırlarken işe yarayabilir ama biz güzel yazılmış bir CSS’le yapılabilecek bir layout  üzerinde çalışıyorduk ama kendisi tablo kullanmakta ısrar ediyordu ve bu onda takıntılı bir hal almıştı. Bu arkadaş gibi kendi bildiğini okumak da kendi tasarım kariyerinizi sonlandırabilir.
Baktınız ki bir yönteme, yazılıma, dile takıntılı hale geldiniz; hemen yapacağınız işi etraflıca bir gözden geçirin. Benim yöntemimden farklı daha nasıl yapılabilir diye sorun ve bulduğunuz cevapları kendi yönteminizle karşılaştırın. Eğer daha verimli, faydalıysa kendi yönteminizde ısrar etmeyin. Belki müşteri sayınız tatmin edicidir ve işinizi pazarlamak için az bir çaba sarfetmeniz yetiyordur ama belki de standartlarınız düşüyordur ve siz bunun farkında değilsinizdir. Elinizden gelenin en iyisini değil, sadece ödeme alabilecek kadar yapıyorsunuzdur.

Neye takıntılıysanız onu aşın; kullandığınız programlama dili, yazılım, tasarım araç ve gereçleri vs. Bakış açınızı değiştirin ve elinizden gelenin en iyisini yapın.

4. Tembellik

Tembellik takıntının kardeşidir. Tembel tasarımcı tasarımlarının iyi görünüp görünmediğini, müşterilerinin memnun kalıp kalmadığını veya işinin nereye doğru gittiğini umursamaz. Umursamayan tasarımcı bir süre sonra bencilleşir; normalden daha fazla mola verir, deadlineları aşar, kendini müşterilerinin önüne koyar ve doğal olarak müşteri, iş ve referans kaybeder.

5. Erteleme

İşinizi geliştirecek önemli adımları ertelemek çok kolaydır; her zaman okunacak tweetler, cevaplanacak mailler, okunacak makaleler ve uğraşılacak kişisel projeler vardır ama hepsinin ayrı bir zamanı olmalıdır. Yapmanız gerekenleri zamanında yapın; işinizi son teslim tarihinde veya öncesinde teslim edin, potansiyel müşterilerinizle iletişimde olun ve işinizi geliştirebilecek diğer faaliyetleri öne alın. Siz bunları erteledikçe başarınız da ertelenecektir.

6. Diğer Tasarımcıların İşlerini Kopyalamak

Bir tasarım harikasını kopyalamamak, özellikle bir müşteri gelip de “Şu sitenin tasarımını çok beğendim. Bana da buna benzer bir şey yapabilir miyiz?” diye sorduğunda gerçekten çok zordur. Üstelik müşteriye hayır demenin zorluğuyla güzel bir tasarımı kopyalama arzusu birleşince duırum içinden çıkılması zor bir hal alır. Bu durumu engellemenin yolu müşteriyle konuşmak ve ne istediğini, o tasarımda neyi beğendiğini anlamaya çalışmaktır. Bunu anladığınızda müşterinin o arzusunu başka bir tasarımı kopyalamadan tatmin etmenin bir yolunu bulursunuz.
Düşüncesizce tasarım kopyalamak hem zor durumlara hem de kredi kaybetmenize sebek olur –ki bu tasarım kariyerinizin başlamadan bitmesi anlamına gelir. Tasarım kopyalamaktan vebadan kaçınır gibi kaçının.

7. Spec Work

Literatürde “spec work” olarak geçen ve ödeme yapılmaksızın tasarım yapılmasını gerektiren haller olarak açıklanan bu durum tasarım camiasında sürekli tartışılan bir konudur. Bu durumu somut bir örnekle netleştirebiliriz; tasarımcıdan bir veya birden fazla tasarım istenir. Aralarından beğenilenin seçileceği veya beğenilen bir tasarım bulunmazsa herhangi bir ödeme yapılmayacağı beyan edilir. Bu duruma “spec work” denir. Dikkatli yapılmadığı sürece kariyerinize zarar verebilir.
Bazı tasarımcılar bu durumu az tecrubeli, yeni başlayan tasarımcılara tecrube açısından faydalı olabileceğini savunsa da kaybedeceğiniz zaman dikkate değer bir parametredir. Bunun yerine ödeme almanızın garanti olduğu alternatif projelere bakmanız daha mantıklıdır.

Çeviri için katkılarından dolayı Ahmet Alpat’a teşekkürler.

Kaynak: Web Designer Depot

Yorumlar (3)

  • kamildiyor ki:

    16 Ekim 2010 8:50 pm

    Burada yazılı olan bir çok durumu tecrübe edindim ve yazdığınız önerilere benzer yöntemlerle üstesinden geldim. Her şey bir yana, Tasarımcı olmak sabır, mantık, iletişim ve kültürel gelişimi de gerektirir. Burada yazılı olanların çoğu neredeyse her tasarımcı’nın başından geçen şeyler, o yüzden dikkate almak lazım. Yazı için teşekkürler. (2. yazıyı okuyalım bakalım :) )

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir