Bir çoğunuz freelance tasarımcı bazılarınız kurumsal bir ajansta proje yöneticisi, yada müşteri ile muhatap olmak durumunda olan web tasarımcılarısınız.
Çoğu zaman zorlandığınız konu müşterinizin sizden taahüt ettiğiniz maddelerin dışında, gereksiz yada işlevsiz, zaman kaybına neden olacak bir takım taleplerde bulunmasıdır, artık bu gereksiz arzulara dur demenin zamanı geldi! Çünkü hayır demeyi öğreniyoruz!
1 Önce evet demeye çalışın.
Aslında bu hayır dememiz gereken durumlara ters gibi düşsede ,bazı durumlarda "Evet" diye başlamak hem müşteriyi kırmamak hemde dilediğimiz sonuca ulaşmak için önemli olacaktır.
Örneğin "- Evet, ancak şu anda müthiş yoğunum bunun için beni 1 ay kadar sonra arayabilirmisiniz?" yada "- Elbette, ancak bunu ortaya çıkarabilmemiz için bana önce şunu, şunu ve bunu sağlamanız gerek siz çalışmanızı yaptıktan sonra bunun üzerinden yeniden görüşelim." şeklinde vereceğiniz yanıtlar hem müşterinin yeniden düşünmesini sağlayacak hemde sizin aslında Hayır kelimesi ağzınızdan çıkmadan, talep edilen işleri ötelemiş olacaksınız.
2 Sorumluluklarınız ve Taahütlerinizi Bilin
Proje için müşteriye taahüt ettiğiniz işler listesini bilin ve buna hareket edin. Bu işleri sıralayın her iş parçası için gerekli zaman dilimini hesaplayın. Buna göre plan yapın ve bunu müşteriniz/proje yöneticinizle paylaşın. Her bir proje adımının belli bir süre alacağını (1 gün, 1 hafat, 1 ay vs.) belirtin.
Böylece gelecek extra işlere daha kolay hayır yanıtı verebilirsiniz.
3 Erteleme
Teknik olarak birinci maddeyi andırsada aslında erteleme yöntemi bir çeşit vazgeçirme yöntemine dönüşebilir.
Ertelemek istediğiniz ekstra işler için, "-Şu anda çok doluyum, 2 hafta sonraya ne dersiniz?" yada "-Kısa vadede hiç mümkün değil bunu 1 ay sonraya atalım.." gibi mazeretler gösterirseniz bu size zaman kazandıracaktır.
Eğer sizden işi talep eden kişi/firma iyi ise zaten bunu notlarına alacak ve belirttiğiniz zamanda size dönecektir. Ancak işleri ilgilenmeyen ve sadece bir yerlerden görüp hoşlandığı şeyleri kendi projesine eklemeye çalışan biri ise, büyük ihtimalle bu telebini zaman içinde unutup gidecektir.
4 Vaktinizi değerli kılın
Vaktinizin sizin için önemli ve maddi anlamda değerli olduğunu hissetirin.
Sizden rica edilen ekstra bir işin bile maddi olarak sizi kayba uğratacağını unutmayın ve bunu hissettirin. Böylelikle hayır demeniz gereken yerlerde daha kat bir direnç gösterbileceksiniz.
5 Kibar ancak kurumsal olun
En büyük hatalardan biri ise kişiler ile kurulan samimiyetlerde dozu tam ayarlayamamak. Genelde çok samimi, esprili komik ve eğlenceli ilişkiler size tahmin ettiğinizin kat kat üzerinde iş yükü olarak geri dönecektir.
Belli bir samimiyet sonrasında hayır diyebileceğiniz noktayı geçtiğinizde artık çok geç olmuş olacak. Bunun için ilişkilerinizde hem ciddi, hemde nazik olun bu size hem kişi olarak artı değer katacak, hemde cıvıtmadan kurduğunuz bu ilişkiler sayesinde firma yada müşterileriniz ile aranızda belli bir seviye olacaktır.
Çok samimi olduğunuz bir müşteriniz bunun sayesinde sizin fikrinizi kolayca değiştirebileceğinizi düşünsede, seviyeli bir ilişki yaşadığınız bir başka müşterinize ciddi bir şekilde "-Hayır! Şu anda mümkün değil" demeniz yeterli olacaktır.
6 Ön zamanlama bilgisi
Başlık olarak anlamsız gelsede çalıştığınız kişi yada kuruluşlara proje sürelerinizi verirken ön bilgi olarak geniş zamanlar verin.
Örneğin "-Şu an çok yoğunum sizin için bu projeye ancak 4 hafta içinde başlayabilirim" şeklinde kuracağınız cümle, karşı tarafa sizin aslında çok yoğun ve projelerini bir zahmet yaptığınız izlenimi vererek gelecekte gelecek ve muhtemel cevabınız hayır olan ekstra işleri engelleyecek hemde size zaman kazndıracaktır.
Aksi takdirde sizden iş talebinde bulunanlar siz aksini belirtmediğiniz sürece sadece onlar için çalıştığınızı düşüneceklerdir.
7 Gerçekten isterdim..Ama….
Yine birinci maddedekine benzer bir strateji ile müşterilerinize hayır demeden haır demenin bir yolu.
Onlara talepleri hakkında vereceğiniz "-Aslında gerçekten çok isterdim ama…", "-Bunun bir parçası olmak beni çok mutlu ederdi ancak…" diye başlayan cümleler kurarak sunacağınız mazeretler hayır demeden sizi ekstra iş yükünden kurtaracak bir yöntem.
8 Asla "Üzgünüm" demeyin
Bir talebi redederken çok üzgünüm, keşke yapabilseydim v.b mazaretler göstermeyin. Açık ve net olun, aksi halde karşınızdaki verdiğiniz mesajlarda yanlış anlaşılmalar yada ileriye dönük yeni iş taleplerine bırakılacak açık kapılar bulunabilir. Daha uygun bir yöntem için 5 numaralı yolu deneyebilirsiniz.
Bütün bu taktikler tabiki müşteriniz yada proje yöneticiniz ile aranızı bozmak değil.
Her tasarımcının yada yaratıcı üretimlerde bulunanların bildiği gibi hazırlanan ve yapmanız istenen projelerde sizden daha sonra eklemeniz hem projenin konseptine uymayan hemde sizin yapmayı istemeyeceğiniz eklentiler çıkıyor. Bunları engellemediğiniz zaman hem değerli zamanınız gidiyor, hem yapmak istemediğiniz bir işi yapmak zorunda kalıyorsunuz hemde belki gösterebileceğiniz çok iyi bir referans bu gereksiz ekleme çıkarmalar ile çöpe atılacak bir iş haline dönüşüyor.
Bu gibi durumlarda ve aslında hayatın her alanında daha kolay hayır diyebilmenin sadece 8 yolu bu.
Ancak siz yinede müşterilerinizi kırmadan en uygun ve kibar bir dille onlara dünyanın en önemli insanlarıymış gibi hissetirerek güzel ilişkileri kurun.
Çünkü siz profesyonelsiniz ve paranızı bu işten kazanıyorsunuz.
Kaynakça: http://freelanceswitch.com/
Yorumlar (12)
Selimdiyor ki:
15 Ağustos 2007 11:50 amÇok güzel bi yazı olmuş :D tasarımcılar için değil sadece heryerde kullanılabilecek maddeler :D kendi bloğumdada yer vercem bu yazına ;)
Volkan Görgülüdiyor ki:
15 Ağustos 2007 7:11 pmMerhaba,
Sadece Web’de değil tüm yaşamımızda Hayır demeyi öğrenebilsek ne güzel olur.
Bu güzel yazıyı bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.
Selamlar
kurtcukdiyor ki:
16 Ağustos 2007 5:07 amÇok güzel ve faydalı bir makale, paylaşım için teşekkür ederim.
Ahmet Küçükoğludiyor ki:
16 Ağustos 2007 5:26 amBence çok gereksiz bir yazı. Hayır demenin dersimi olurmuş. Kibarca anlatırsan, bir de nedenini anlatırsan sorun olmaz.
meteryusdiyor ki:
16 Ağustos 2007 3:02 pmasıl sorun nasıl hayır denileceğini değil de, neye hayır denileceğini bilmek sanırım :)
Fatih Hayrioğlu’nun not defteri » 17 Ağustos 2007 Web’den Seçme Haberlerdiyor ki:
17 Ağustos 2007 12:51 am[…] Hasan Yalçın freelance çalışanlar için güzel bir makale yazmış. "Tasarımcılar İçin Hayır Demenin 8 Yolu!" Link […]
volkan karakuşdiyor ki:
17 Ağustos 2007 12:08 pmÇok güzel bir yazı olmuş gerçekten. Bende burada yazılan maddelerin birçoğunu iş görüşmelerinde ister istemez söylüyorum. Yoksa başka türlü olmuyor, müşteri direttikçe diretiyor. Hem onu hem de kendinizi kırmadan en iyi hayır deme yolları bunlar sanırım.
Çalışmalarınızda Başarılar.
enesdiyor ki:
24 Ağustos 2007 4:54 pmçok güzel bir yazı.
yaklaşık 3 yıl önce yaptığım bir işimde adam gerçekten beni sadece kendine çalışan biri olarak görmüştü. sitede istediği bir şey olduğunda gece gündüz ayırmadan söylüyor ve hemen yapmamı istiyordu. dayanamadım ipleri koparttım. sanki aylık maaş ödüyor bana. hatırladım tekrar sinirlerim bozuldu.
Networkdiyor ki:
2 Eylül 2007 12:32 pmeyw hasan hocam eline sağlık paylaşım için teşekkürler şu wpye +rep eklentisi çıkarslarda +rep versem sana :D
Tasarımcılar İçin Tasarımcılar İçin Hayır Demenin 8 Yolu!menin 8 Yolu! - FormatLA.Comdiyor ki:
30 Kasım 2007 2:06 am[…] https://www.hasanyalcin.com/?p=314 adresinden alıntı yapılmıştır […]
2007′de Neler Oldu? : Hasan Yalcindiyor ki:
26 Aralık 2007 9:17 pm[…] Tasarımcılara En Çok Söylenen 10 Yalan ve Tasarımcılar için Hayır Demenin 8 Yolu ilgi gören başlıklar arasında yer […]
hayırı da bilendiyor ki:
10 Şubat 2008 8:01 amTüm yaşamında hayırı ilke edindin,diyebilmeyi öğrendin…Ama her zaman doğru yerde değil…