
Başlığın sonunda yer alan (!) ünlem neden var diye merak ediyorsunuz, haklısınız. Beni yakından tanıyan meslektaşlarım Sketch uygulaması hakkındaki düşüncelerimi iyi bilirler. Sketch hakkında bir yazı yazabileceğimi asla düşünmeyenler için bir sürpriz o ünlem! :)
Bohemian coding’in piyasaya çıkardığı arayüz tasarım programı Sketch hakkında hem sosyal medyada hem de gerçek hayatta bir çok tartışmanın içinde bulundum. Arayüz geliştiriciler’den UX uzmanlarına ve tasarımcılara kadar geniş bir kitle ile Photoshop’un eline su dökemez diye tartışmalara girdim. Aslında kapsam olarak belki hala öyle. Ancak arayüz tasarımın ekseninde işlerin pek öyle olmadığını da anladım.
Yazılarımdan bilirsiniz, yenilikleri seven ve takip eden, yeni olan her şeye zihnen açık biriyimdir. Ancak teknolojik anlamda özellikle rutin programları kullanırken bu kadar açık olmadığımı, bu anlamdaki değişimleri hızlı bir şekilde hayata aktaramayan biraz tutucu bir yapım olduğuda gerçek. Buna en güzel örnek ise Firefox’tan Chrome’a geçişimin bir yıl sürmesi. Neye direniyorsam?
Sketch için de benzer şekilde bir tutuculuk sergilesem de sanırım bunu kırabildim sonunda. Sketch hakkında getirdiğim en önemli eleştirilerden biri çoklu platformlarda çalışmıyor olması idi. Aslında bu düşüncemin hala arkasındayım. Sadece MacOS üzerinde çalışan bir tasarım programını evrensel kabul etmek bana göre hala mümkün değil.
Proje paydaşlarınızın hiç biri Mac cihazlar ya da MacOS işletim sistemi kullanmak mecburiyetinde değil. Bu da programın genel kullanımı noktasında sıkıntıya sebep olduğu bir gerçek.
Ancak evet Sketch arayüz tasarım işini bir tasarımcı için keyifli ve kolay hale getirecek sayısız özelliğe sahip. Ve evet duymak istediğiniz bu ise Sketch kullanmaya başladım. :) Desktop arayüzlerini Photoshop ile tasarladığım bir projenin 50+ sayfalık mobil versiyonunu tasarlamak için Sketch kullanıyorum. Ve gerçekten işim çok rahatladı. Aslında bundan sonraki projemin tamamını da şartlar mümkün olursa yine Sketch ile tasarlamayı arzu ederim. Tamam, peki! Dost toplantılarında söylediğim bazı lafları da geri alıyorum!
Bireysel olarak kat edecek çok yolum var. Bol bol egzersiz yapmak gerek, ben bu açığı kapatmak için UI kitler hazırlamaya çalışıyorum. Öte yandan bir çok yabancı kaynağın yanı sıra Abdullah ŞAHİN’in Sketch 3 Eğitim Seti de oldukça başarılı.
Oturup size programın tek tek tüm özelliklerinden söz etmeyeceğim, onları nasılsa öğrenirsiniz. Ben aslında bunun babası olan Fireworks’ü de sevmezdim zaten. Ancak siz benim gibi yapmayın, görsellik, estetik, tasarım konularında olduğu kadar kullandığınız program ve tekniklerde de yeniliğe açık olun ve hızlı adapte olmaya bakın. Sonra kaçırdığınız fırsatlar ve zamanlar için üzülmemiş olursunuz ;)
Yılların Photoshopçusu olarak Sketch’e geçmek size de yorucu geliyorsa, bu fikrinizden vazgeçin ve en azından bir şans verin. Eminim siz de seveceksiniz.
Yorumlar (3)
Oğuz Veli Yavaşdiyor ki:
25 Nisan 2016 2:20 pmHer ne kadar işim tasarım üzerine olmasa da hem internet siteleri hemde kişisel işlerim için yoğun olarak Photoshop kullanıyorum. Sketch uygulamasını da bireysel kullanıcılar tercih etmeli mi? Kullanım kolaylığı, alıştıktan sonra bizim için de geçerli olur mu?
tasarımcı blogudiyor ki:
24 Mayıs 2016 10:55 ambirbirinden çok farklı platformlardan bahsediyoruz eğer karşılaştırılma yapılacaksa photoshop ile değil illustrator ile yapılmalıydı bu konuyla ilgili bir yazı paylaşacağım
Malatya Havalimani Araç Kiralamadiyor ki:
11 Haziran 2016 12:26 amÇok güzelmiş