Kapatmak için Esc tuşuna basın

Siteniz İçin En İyi Yazı Tipini Nasıl Seçmelisiniz?

Google Fonts 682’den fazla, Typekit ise 1000’den fazla yazı tipine ev sahipliği yapıyor. Yani neredeyse her şekilde, her karakterde bir yazı tipi bulmak mevcut. Tüm bunların arasından siteniz için en iyisini seçtiğinizden emin olmalısınız ki takipçileriniz içeriklerinizi okumakta sıkıntı yaşamasın, göz zevkleri bozulmasın.

Font seçimi günümüzde bir sanat olarak bile görülebilmektedir, çünkü font tercihiniz sitenizin genel yayın politikası içerisinde yer alan bir maddedir ve normal şartlar altında tüm içeriklerinizde aynı yazı tipini (varsayılan font) kullanırsınız.

Basit bir işmiş gibi görünse de siteniz üzerinde çok etkili olan yazı tipi seçimi konusunda birçok önemli strateji bulunmaktadır.

Yazı Tipi Seçimi İçin Bazı Stratejiler

Siteniz için bir yazı tipi belirlerken en öncelikli hedefiniz tasarımınızım amacı ile uyumlu olan bir fontu seçmek olmalıdır. Hangisinin en iyi göründüğü ya da şekil olarak “çok tatlı” durduğu önemli değildir, öncelik her zaman site ve tasarımın amacı ile uyumluluk sağlamasıdır.

WEB’deki içeriklerin çok büyük bir kısmı metin şeklindedir. Bu yüzden, metin bir sitenin duygularını ve fikirlerini iletme konusunda temel bir araç görevi görür diyebiliriz. Bu sebebi göz önüne aldığımız zaman içeriğinizin sayfada nasıl göründüğüne odaklanmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Yazı Tipi Boyutunu Düşünün

İçerikleriniz ne kadar kaliteli ve çekici olursa olsun, en önemli mesele metinlerinizin okunabilirliğidir. İçerik okunaksız nitelikteyse kalitesi ve cazibesi hiçbir önem teşkil etmez. Metnin okunabilirliğinin en temel faktörlerinden bir tanesi de yazı tipi boyudur. Yazı tipi boyutu belirlerken artık çok yönlü düşünmek gerekmektedir, çünkü insanlar günümüzde sadece masaüstü bilgisayarlardan değil farklı boyutlardaki tablet ve cep telefonlarından da internete girmektedir. Temel metninizin boyutunu belirledikten sonra başlıklar ve alt başlıkları da buna uygun bir ölçekle yazabilirsiniz.

Diğer taraftan görme problemi yaşayan okurlarınız için yazıları daha okunaklı hale getirmek için alternatifler düşünün. Bazı kullanıcılar yazı tipi boyutunu artırmak isteyebilir, bu yüzden tasarımınızdaki yazıları daha büyük halde de test edin, gerekirse manuel olarak okurlarınızın yazı tipi boyutunu artırmalarına müsaade edin.

Her İhtimali Düşünerek Son Kararı Verin

Unutmayın ki insanlar web sitenizi sadece tek tip bir cihaz aracılığıyla görüntülemeyecek. Eni, boyu, görüntü kalitesi birbirinden faklı cihazlarda ve değişik koşullarda siteniz görüntülenecek. Bu yüzden seçtiğiniz yazı tipinin tüm cihazlarda ve işletim sistemlerinde uygun bir şekilde çalışacağından emin olun. Windows bir cihaz üzerinden çalışıyorsanız sitenizin iOS, OS, Android gibi işletim sistemlerinde nasıl çalışacağını, yazı tipinin bu sistemlerde nasıl görüntüleneceğini düşünün.

Diğer taraftan önemli detaylardan bir tanesi de bir yazı tipinin her tarayıcıda aynı şekilde görüntülenmediği gerçeğidir. Tek tarayıcıda inanılmaz güzel görünebilen bir font, başka bir tarayıcı kullanıldığı zaman sorunlu bir şekilde görünebilir. Bu yüzden siteniz için kullanmayı düşündüğünüz fontu diğer tarayıcılarda test edin. Bu işlem için BrowserStack tipi araçları kullanabilirsiniz.

İçeriğinizin Uyandırdığı Duyguyu Düşünün

Sitenizde yer verdiğiniz her içerik eğlenceli, didaktik, ciddi, duygusal gibi farklı duygu kombinasyonlarından oluşur ve okurlarınızın kafasında farklı duyguların oluşmasına sebep olabilir. “İçeriğimin tonu ile yazı tipinin uyumlu olup olmadığına nasıl karar veririm?” diyorsanız yapmanız gereken şey çok basit. Metninizi seçtiğiniz yazı tipinde okuyun ve sizde çağrıştırdığı duygu, vermek istediğiniz mesajla uyumlu mu? İki kere okuduğunuzda en doğru kararı vermiş olacaksınız. Emin olamıyorsanız bir yanınızda çalışan ve içerikten haberi olmayan birisinden de aynı şekilde yardım alabilirsiniz.

Sonuç olarak size harika geleni seçmek değil, okuyucuyla empati kurup doğru olanı seçmek önemlidir.

Yazı Tiplerinin Farklılığı

Yazı tipi belirlemenin önemli unsurlarından biri de farklı fontların birbirleriyle nasıl uyum göstereceğini bilmektir. Çünkü çok büyük bir ihtimalle sitenizde sadece bir tane yazı tipi kullanmak yerine birden fazla font kullanmayı tercih edeceksiniz. Bu, bir tasarımcının hünerlerini ortaya koyması için eğlenceli bir fırsat olabilir ama bir içeriğin farklı fontlar ile vurgulanması eğlenceli gibi görünse de her bölümü ya da sayfayı farklı fontla kaleme almak denizine girmemenizi öneririz. En fazla iki ya da üç yazı tipi ile sitenizdeki içerikleri girmeniz sağlıklı olacaktır.

Aşağıda yazı tipi belirlemek için dört ana font stili bazında kontrast font stillerini sizlere sunuyorum:

  1. Serif – Times New Roman, Georgia
  2. Sans-serif – Arial, Open Sans, Montserrat
  3. Script – Great Vibes, Indie Flower
  4. Decorative – Wingdings

Başlıklar için serif, gövde metni için ise sans-serif gibi farklı stillerin birbirine uyumu oldukça iyi görünüyor.

Başlık ve Gövde Metni Arasındaki Okunabilirlik Dengesi

Başlıklar genelde daha kısa ve dikkat çekici şekilde yazılır. Başlıklarınız için ilginç ve farklı bir yazı tipi kullanmak, gövde metni için ilginç bir yazı tipi kullanmaktan daha mantıklı ve kullanışlıdır. Başlık kısa olduğu için farklı yazı tipi okunabilirlik konusunda size pek zarar vermeyecektir.

Yorumlar (5)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir