Bugüne kadar hep tasarımcı gözüyle daha iyi, daha işlevsel siteler tasarlamak için neler yapılması gerektiğine değindim. Aslında işin iyi çıkması adına müşteri (proje sahibi veya yöneticisi) tarafındada yapılacak bir o kadar iş ve sorumluluk var..
Web sitesi tasarlatmaya karar veren kişi veya kurumların öncelikle kendilerini ifade edecek sitenin nasıl olacağına karar vermek durumundalar. Bir portal mı, kurumsal bir site mi yoksa bir e-ticaret sitesi mi?
Site Tanımı
Kararsızlık bir web projesindeki en büyük handikap şüphesiz. Müşteri sizin veya proje yöneticinizin yardımları ile proje konusunda daha kararlı ve keskin köşelerle belirlenmiş bir tanım listesi hazırlamalı. Bu listede zaman içinde gerçekleşecek değişim ya da revizyonlar öngörülmeli ve önlem alınmalı. Daha sonra eklenen veya vazgeçilen her unsur, proje sürecini olumsuz etkileyeceği gibi tasarımcınında motivasyonunu bozacaktır.
Genel hatları ile site içeriği ve tanımı hazırlandıktan sonra sıra diğer malzemelerin hazırlığına geliyor.
Site Haritası
Genel hatları ile aşağı yukarı belirmeye başlayan site hakkında tasarımcıların öncelikle bilmesi gereken öğe site haritası.
Navigasyon yapısını ve tasarımını kullanılabilecek teknik ve teknolojileri uygulamak için öncelikle site haritasının (mümkünse daha sonra değişmeyecek şekilde) hazırlanması gerekiyor.
Tasarımcı bu haritaya göre sitenin çatısını kurar ve şeklini belirlemeye başlar.
İçerik ya da Örnek İçerik
Yukarıdaki maddelerin ardından müşterinin eksiksiz olarak hazırlayarak size sunması gereken en önemli öğe içerik.
Sitenin yapısı ve şeklini belirleyecek olan içeriğin en iyi şekilde hazırlanarak tasarımcıya teslim edilmesi gerekiyor. İçerikte daha sonra yapılacak değişiklikler, yada hiç teslim edilmemiş, yerine idareten içerikler ile doldurulmuş tasarımlar zaman zaman tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Müşterinin daha sonra içini doldururuz söylemlerini pek umursamadan en iyi örnek içeriği edinmek en sağlıklı sonucu doğuracaktır.
Onay Süreci
Bir projenin sağlıklı ve zamanında yürümesinde en önemli ayrıntılardan biri de onay süreci. Yapılan tasarımlar hakkında gelen yorum ve revizelerin kısa bir sürede tamamlanması çok önemli bir ayrıntı. Hazırladığınız taslaklara 6 hafta sonra gelecek yorumlar hem işin gecikmesine hem de canınızın sıkılmasına sebep olacaktır.
Bu noktada müşteriye düşen görev en kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde geri dönüş vermesi olacaktır.
Proje Finali ve Test Süreci
Projenin sonuna gelindiğinde ise yine müşteri ile son testleri birlikte yaparak ve eksik kalan detayları hızlı bir şekilde tamamlamalı, ve iş teslim edilmelidir.
Bu noktada süreci hızlandırmak yine iş sahibine düşüyor tabii. Bir hızla ve hevesle tamamlanıp, aylarca açılmayan bir sitenin kimseye faydası olmayacağı aşikar.
Sonuç olarak siz ne kadar iyi bir arayüz tasarımcısı olursanız olun yukarıdaki listeler sağlanmadığı, süreçler sağlıklı yaşanmadığı sürece bir web projesinin altından hızlıca ve temiz bir şekilde kalkmak zor!
Yorumlar (5)
Serkan Azeridiyor ki:
21 Nisan 2010 1:13 amFatih hocamız çok doğru söylemiş hem bilgisizler bu da yetmezmiş gibi bilgisiz olduğunun da farkında değil :) Bence müşteri istediklerini detaylı ve net bir şekilde anlatmalı her işte olması gerektiği gibi işi bilen kişiye bırakmalı tasarıma fazla karışmamalı.
Burak KAYAdiyor ki:
22 Nisan 2010 7:56 amBu yazıyı müşterilere okutmak lazım, projelere başlamadan önce. Hatta eski müşterilere de göndermekte fayda var. :)
Kesinlikle haklısınız. Kimisi alt tarafı bir header ve menü olarak bile düşünebiliyor. Sen takıl kafana göre sonra bakarız diyenleri bile görmek mümkün.
bekirdiyor ki:
22 Nisan 2010 7:43 pmgerçekten yararlı bir makale olmuş. kararsızlık çoğu zaman dert. şunu da deneyelim bunu da deneyelim dediği zaman iş sahibi tasarımcıya çok bir söz bırakmıyor aslında. teşekkür ederiz.
Burakdiyor ki:
12 Mayıs 2010 8:44 amHem bana içerik vermiyor, hem neler olsun neler olmasın demiyor, bana logosunun vektörel halini bile vermiyor ben yayındaki dandik sitesinden logoyu alıp kesip biçiyorum tasarımı yapıyorum gösteriyorum olmamış neye göre olmamış bana yardımcı olmuyorsunki.
Prefabrikdiyor ki:
18 Haziran 2010 12:57 pmMüşteri ancak olmıyacak şeyleri istesin.