A.B.D’de devam eden başkanlık yarışında adayların web siteleri ile ilgili okuduğum bir analiz yazısı, uzun zamandır ele almak istediğim Siyasi Parti Web Siteleri analizi yazısı için tetikleyici bir etki yarattı.
Türkiye’nin önde gelen dört büyük siyasi partisinin sitelerini hep birlikte inceleyerek değerlendirelim, aynı zamanda bu analizi yaparken siyasi partilerin internete bakış açılarını da çözümlemeye çalışarak vizyonları hakkında fikir yürütebiliriz.
AKP
TBMM’de birinci parti konumunda bulunan AKP resmi web sitesinin kullanıcısına verdiği değerli bir içerik yok.
Oysa siyasi parti web sitelerinin aynı zamanda bir propaganda enstrümanı olarak kullanılabilir olması , kendine oy veren vatandaşlara yeni bilgiler, oy vermeyenlerin ise ilgi ve algısını dürtecek bazı içerikler geliştirmesi beklenmesi gerekmez mi?
AKP sitesinde 6 – 4 ve bir yıl önceki seçimlerin sonuçları ana sayfadan ciddi şekilde feature edilirken, bir çeşit güncel haberler bölümü ile kalan kısım değerlendirilmiş, bir çeşit tablı manşet sistemi bu sitede de yer alırken, deforme edilmiş fotoğraflar ve üzerindeki yazılar, içeriksiz haber başlıkları ve sitenin ana navigasyonunu oluşturan iddialara yanıtlar kısmı, bu bölümlerdeki tipografik hata ve deformasyonlar, siteyi ne yazık ki çekici değil itici hale getiriyor.
Sıradan bir kullanıcı olarak herhangi bir tv kanalında bir haber bülteninde duyduklarım ve izlediklerimden farklı bir içeriğe rastlamadım.
Bu arada televizyon demişken, partinin AK Kanal adında birde video sitesi olduğunu ve bu sitede tamamen video içeriklerine yer verdiğini de belirtelim.
MHP
Milliyetçi Hareket Partisi web sitesi bir miktar daha derli toplu dizayn edilmiş. Tablı olmasa da bir çeşit çoklu manşet uygulamasını siteye gömen MHP, nispeten basit ve anlaşılır bir site uygulaması yapmaya çalışmış.
Estetik öğelerden pek nasibini alamayan sitede yine de aradığınızı bulmak çok zor değil.
CHP
Cumhuriyet Halk Partisi resmi sitesini değerlendirirsek, özellikle estetik anlamda günümüz trendlerinin çok uzak olduğunun altını çizebiliriz.
Son derece sıkışık, içeriği haber sitesine benzeyen, navigasyonu karışık, kullanılabilirliği neredeyse hiç olmayan bir web sitesi. Özellikle arama motoru desteği google’dan gelmekte, yani sitenin kendine özel bir arama motoru bile yok.
Ne işe yaradığı anlaşılmayan ve çalışmadığını düşündüğüm bir takvim uygulaması mevcut.
Kısacası CHP web sitesi konusunda sınıfta kalmış, çok yetersiz ve kalitesiz bir siteye sahip olmaları sanal dünyada ulaşabilecekleri seçmen sayısında şüphesiz olumsuz bir etken..
ANAP
Anavatan Partisi web sitesi şu an yenileniyormuş, umarız web adına seçkin bir içerik ve siteyle karşımıza çıkarlar.
DYP
Göz atacağımız son Parti sitesi Doğru Yol Partisi.
Aslında itiraf etmem gerek ki hemen girişte, ana sayfada header’da yer alan DYP logosunu görünce ben bir değerlendirme yapmaktan vazgeçtim ve topu size atıyorum. Yorum sizin!
Sonuç
Bugüne kadar hep sınıfta kalanları inceledik, inceliyoruz.
Aslında güzel ve iç açıcı şeyler yazmak istesem de ne yazık ki son 2-3 yıl içerisinde Türk internet dünyasında içerik ve tasarım anlamında önemli bir gerileme var. Ve bu bir türlü düzelecek gibi görülmüyor, her ortaya çıkan üç işten ikisi, ya kötü bir kopya ya da yüzüne bakılmayacak kadar kötü.
Konuya dönecek olursak incelediğimiz tüm siyasi parti siteleri tam bir felaket. İnternete ancak bu kadar önem veren partiler, iktidara geldiğinde gerçek internet kullanıcılarının beklentilerini ne kadar karşılayabilir sizce ?
Kullanıcının gerçekten ihtiyacı olan bu mu? Kimbilir belki de gerçekten budur artık emin değilim.
Ancak benim ihtiyacım olan, bu yazıya ilham veren siteler gibi Türk Partilerinin de seçkin işlere imza atması.
İşte Barrack Obama’nın sitesi ve işte John McCain’in sitesi.
İnanılmaz kaliteli ve profesyonel.
Bundan sonra iş sizin yorumlarınıza kalıyor bakalım profesyoneller veya klasik kullanıcılar bu siteler hakkında neler düşünüyor ?
Yorumlar (14)
Umut Benzerdiyor ki:
8 Eylül 2008 8:58 amAKP’nin sitesinde ilk gözüme çarpan: “herşey Türkiye için” yazıyor sol altta. Halbuki şey daima ayrı yazılır. Tasarım yapamadıkları gibi daha Türkçenin kurallarını dahi bilmiyorlar.
Hakan Nuraldiyor ki:
8 Eylül 2008 3:32 pmİnternetin ne kadar önemli bir propaganda aracı olduğunun farkında değiller hala. Gerçekten de hepsi çok kötü. Kötü olması bi kenara o kadar paralar harcanıyor reklam afişler vs. ama bir internet sitesi pofesyonel bir ajansa verilip yapılmıyor…
alicodiyor ki:
9 Eylül 2008 4:52 amboşver propaganda aracı olduğunu daha uzun bir sürede bilmesinler bu anlayışla ancak etrafı kirletirler. seçim sonrası etrafı temizleyen çöpcüler gibi bunları interneti temizlemekle uğraşır dururuz.
Salih S. DEMİRdiyor ki:
10 Eylül 2008 2:39 pmÜlkede resmi kurumlara ait siteleri artık eleştirip zaman kaybetmememiz lazım sanırım. Ne de olsa hiç bir şekilde düzelmezler. Birde DYP yeniden mi kuruldu? diye sormak ihtiyacı hissettim.
Fikirseldiyor ki:
11 Eylül 2008 9:11 amBizim partilerin siteleri zaten vahim de McCain ve Obama’nın sitelerinde “Donate” ve “Store” bölümleri var. Şaşırdım doğrusu.
Kadir GÜNAYdiyor ki:
12 Eylül 2008 1:41 amBarrack Obama’ nın sitesi cidden çok iyi. Bizim partilerin sitelerinde tek derli toplu olan da MHP ama hepsi yine ayanı kafadalar :D
HMERTdiyor ki:
12 Eylül 2008 9:27 pmParti sitelerine partilerin önem vermemesini anlamak imkansız. Fakat kamu sitelerin tümünü töhmet altında bırakmayın. Çok iyi iş çıkarılmış olanlar da var. Ben iş edinip onları eleştiriyorum. hatta iki tanesinde olumlu dönüş aldım.
Rifat Bor - Web’den Seçme Bağlantılardiyor ki:
12 Kasım 2008 4:16 pm[…] Türkiye’deki partilerin internet stratejileri Bağlantı […]
Hasan Yalçın » Obama=Değişimdiyor ki:
2 Şubat 2009 6:00 pm[…] önce burada ve burada söz ettiğimiz üzere interaktif anlamda da diğer liderlerden farklı bir vizyon […]
Hasan Yalçın » Demokrat Partiden Yeni Sitediyor ki:
5 Mart 2009 11:59 am[…] önce ele aldığımız siyasi parti siteleri yazısından sonra gündem yerel seçimler ile zenginleşti. Ancak bu durumun internet dünyasına […]
bilaldiyor ki:
13 Mart 2009 5:25 pmkardeşim siz derli toplu site görmek istiorsanız burdan buyrun …
Seçim Dosyası | Şehrideryadiyor ki:
22 Mart 2009 2:05 pm[…] Partilerin internet stratejileri başlıklı Hasan Yalçın’ın güzel yazısını okumanızı tavsiye ederim. […]
Türkiye'de İnternetten Seçmene Ulaşma Çabası | Sinerjik.orgdiyor ki:
23 Mayıs 2012 12:32 am[…] Partilerin İnternet Stratejileri […]
Eyyub Köksaldiyor ki:
1 Temmuz 2012 11:41 amgüzel makale olmuş ama yenilenmeli diye düşünüyorum:)