Zaman içerisinde eskiyen, tarzı eskilerde kalan logo-kurumsal kimliklerinizi yenilemeniz gerekebilir. Bu durumda eski kimliğinizi kaybetmeden yenisini yaratmak için takip edebileceğiniz beş farklı yol nelerdir birlikte göz atalım…
Günümüzün rağbet gören trendlerinden biri de şüphesiz minimalizm. Minimalist bir yenileme peşideyseniz öncelikle mevcut logonuz üzerinde sıkışıklık yaratan, kalabalık yapan unsurları temizlemeniz önerilebilir. Artık iyi bilinen ve tanınan bir markanın kurumsal kimliğinde çoğu zaman tekrar marka adını yinelemeye gerek olmaması doğal sayılabilir. Starbucks örneğindeki gibi logoya hayat veren siren kızı sadeleştirip gereksiz çerçeve ve yazılardan kurtularak daha minimal bir tarz ile ifade edilmesi, ortaya gayet başarılı bir sonuç çıkarmıştır.
Ayrıca Starbucks sadece kahve odaklı bir firma olmaktan çıkıp (Su, pasta, sandviç vs) farklı ürünleri de müşterilerine sunduğu göz önüne alınırsa logo üzerinden Coffee ibaresinin kaldırılmasının son derece mantıklı bir karar olduğunu söyleyebiliriz.
Bazen çok iyi ve yaratıcı bir logoya sahip olsanız da, zaman içindeki tipografik trendlerin değişimi ile logonuz eski yüzlü kalabilir. Bu durumda logonuzun yazı tipini farklılaştırarak modernize edebilirsiniz. Belki serifli alternatifler ile yola devam edebilir, ya da eskisi gibi serifsiz ancak farklı bir yazı tipinde karar kılabilirsiniz. msnbc bu değişimi iyi yapan kurumlardan biri. Ufak bir font değişikliği ile son derece modern bir görünüme kavuştukları kesin.
Logonuzu modernize ederken takip edilebilecek en iyi yöntemlerden biri de basitleştirmektir. Daha kolay ve hızlı anlaşılabilir hatta tüketilebilir logolar oluşturarak kullanıcı ve müşterilerinizin akıllarına girebilirsiniz. Basit olan herşey daha kolay anlaşılır. Seattle’s Best kahve firması da bu söylemden yola çıkarak logosunu modernize ederken, olabildiğince yaptığı işi ve kendini ifade eden, basit bir tasarımla yeniliğe gitmeyi tercih etmiş.
Grafik tasarımlarda bazı durumlarda aynı şeyi farklı renklerle ifade etmek çok işe yarayabilir. Eskimiş logoları yenilerken ufak renk değişiklikleri ve sadeleştirmeye gitmek, büyük ihtimalle istediğiniz sonucu verecektir. Toy’R’us logosunu yenilerken hem biraz sadeleştirmeye gidip, renkler üzerinde de düzenlemelere yaparak daha modern ve kabul edilebilir bir görünüm sağlamayı başarmış.
Kullanıcı ve müşterilerin kolayca algılayabilmesi açısından firmanın kendini ifade ederken kullandığı görsel iletişim yolu, firmanın sattığı ürünlerle de örtüşebilir. Amazon eski logosundan Amazon nehrini baz alarak hazırlamış, günün koşulları içerisinde bu durum kabul edilebilir belki ama, şu andaki logosu sizce de firmayı daha iyi ifade etmiyor mu? A’dan, Z’ye uzanan ok, basit ve temiz bir tipografi ile sunulunca etkisi elbetteki hayli fazla oluyor. İlk bakışta bu marka altında A’dan, Z’ye herşeyi bulabileceğinizi anlıyorsunuz.
Bir logonun yeniden tasarlanması, modernize edilmesi elbette zaman alacak bir durum. Ancak sabırlı olarak ve mantıklı denemelerde bulunup bu 5 yolu takip ederek çıkaracağınız sonuçlar sizi mutlaka hedefe götürecektir…
Kaynakça: webdesignerdepot
Yorumlar (9)
Nilgün Yürükdiyor ki:
29 Eylül 2011 9:28 amen çok fazlalıkları atın ve ürün odaklı olun tavsiyeleri hoşuma gitti. Ne denli basit ve ne denli gerçek.
Emre Aydındiyor ki:
29 Eylül 2011 2:23 pmKesinlikle!!
313diyor ki:
4 Ekim 2011 5:41 pmTavsiyeler için tşk ederiz.
Ayrıca blogunuz çok hoşuma gitti, rssnizi tarayıcıma ekledim efenim :D
Kıyasdiyor ki:
24 Ekim 2011 7:37 pmwebdesignerdepot’a neden link vermeden içeriğin tamamını çevirerek yayınlıyorsunuz?
ermandiyor ki:
5 Kasım 2011 8:24 pmbasit anlaşılır tavsiyeler için tşkler
edadiyor ki:
14 Kasım 2011 7:33 pmSiteniz Gerçekten Çok Beğendim Sık Kullanılanlarıma Mutlaka Ekleyeceğim
Başarılar Diliyorum…
Akındiyor ki:
20 Kasım 2011 8:49 pmgüzel tavsiyeler gerçekten :)
bilgidiyor ki:
5 Aralık 2011 7:22 pmŞirketlerin logo tasarımları her zaman dikkatimi çekmiştir.
Öncelik gözde kalıcı etki yaratacak renkler, sonrasında basitlik.
muratdiyor ki:
2 Ocak 2012 12:42 amuyulmasında fayda var. zararı olmayacak ama yararı olacak bilgiler.