Kapatmak için Esc tuşuna basın

Kamu Sitelerinde Standartlaşma Girişimi

Son zamanlarda bir çok yazıda e-devlet ve kamu web sitelerinin durumu söz konusu oldu.
Biraz fazla üzerine gitmiş gibi olsak da web denizinde sular durulmak bilmiyor.

Radikal Gazetesi’nde ilgimi çeken Tek tip olur devletin sanal dünyası başlıklı yazıya bakılırsa kötü yönlerini eleştirdiğimiz kamu web sitelerine standartlar geliyor. Ama geldiği yer de geliş biçimi de yine Türk usülü ve çözümden çok karmaşa yaratacak bir uygulama gibi gözüküyor.

Türksat yani Uydu Haberleşme ve Kablo TV şirketi kamu sitelerinin web yapılanmasında kullanılmak üzere “Kamu İnternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi” hazırlamış.
Rehberde web sitelerinin tasarımı ve üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekilmiş.
Örneğin bu önerilerden biri ” Resim dosyalarının boyutları çok dikkatli kontrol edilmeli, mümkün olduğunca küçük dosya büyüklükleri kullanılmalıdır. ”  maddesi. Daha bir kaç gün önce Cumhurbaşkanlığı sitesinde haber fotosu olarak kullanılan 600 Kb’lık gif animasyonu gördüğümüzde dudaklarımız uçuklamıştı oysaki.

Bir başka öneri ise “Kamu internet siteleri her kurum ve kuruluşa eşit uzaklıkta bulunmalı, özellikle ticari kurumların ürün ve servislerini kullanmayı teşvik eden yaklaşımlar (reklam gibi) sergilememelidir.” maddesi.
Ben reklam alan kamu sitesine hiç rastlamadım ama eğer varsa, bu oldukça ilginç olabilir!

Öneriler Türksat sitesinde PDF dosyaları şeklinde yayınlanmış, incelediğim bir çok sayfada internet ve web siteleri üzerine doğru ve yanlışı örnekleri ile anlatan fena sayılmayacak bilgiler var. Aslında daha çok yeni başlayanlar için internet tadında bir döküman olmuş.

İşin ilginç kısmı bunu niçin Türksat yayınlar bilinmez. Türksat anladığım kadarı ile, benimde yeni haberdar olduğum E-Devlet Kapısı adında bir projeyi yürütüyor.
Proje kurumun sitesinde şu şekilde tanımlanmış;
e-Devlet Kapısı, devlet hizmetlerinin kullanıcı ihtiyaçları gözetilerek elektronik ortamda, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ortak bir nokta üzerinden vatandaşa ulaştırılması amacıyla hazırlanmakta olan bir yapıdır.

Bu anlamdaki gelişmeleri elbette takip ediyor olacağız, bakalım çıkan işler E-Devlet kapsamında internet kullanıcılarının hayal ettiği noktaya ulaşacak mı?

Bir çok kamu web sitesini kendi çabaları ile bilgi-işlem bölümlerinin çabaları ile hazırlıyor. Bir çok yönden eksik kalan bu web siteleri ile ilgili olarak kurumların bu bölümüne konuya hakim, internet vizyonuna sahip birer sorumlu atansa ve bu projeler dışardan firma ya da ajanslara yaptırılsa çok daha başarılı ve kullanıcı dostu işler ortaya çıkacağı kesin. Ancak bir kamu kurumuna 15 tane kurşun kalem almanın bile prosedür / ihale yumağı halinde çıkmaza girdiğini düşünürsek, belkide bu işler için daha radikal ve tepeden inme çözümler ile sonuca ulaşılması mantıklı olabilir.

Görüştüğüm tüm web insanları ki bunlara tasarımcılar,  girişimciler, holdinglerin IT yöneticileri ve bilişim gazetecileri dahil, son 5 yıl içerisinde Türk internetinde gerek içerik gerekse tasarım bakımından ciddi bir geriye gidiş olduğu. Artık biraz kıpırdanmanın vakti geldi sanırım.

Radikal’in konu ile ilgili haberi için tıklayın.
Türksat sitesindeki dökümanlara ulaşmak için tıklayın.

Yorumlar (1)

  • Bilal Çınarlıdiyor ki:

    30 Ağustos 2008 2:43 am

    Benim gördüğüm kadarıyla, türksat önderliğinde devlet siteleri güncel web anlayışını yakalama yolunda. geçenlerde türksatın çalıştığı e-devlet kapısı projesinde tasarımların html’ye aktarımını yapma fırsatını buldum ve aktarım için yeni web anlayışında ne bekliyorsanız hepsini istediler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir