
Bir web sitesini başarılı kılan bir çokm özellikten söz edilebilir, sadece görsel elementleri içermeyen bu özelliklere birlikte göz atalım.
İçerik
Öncelikle türü ne olursa olsun bir web sitesindeki içeriğin kaliteli olması gerekiyor, detaylı bilgiler, kullanıcının beklediği güncel veriler ve fazlası. Temiz ve doğru verilen içerik aynı zamanda kullanıcılarda güven duygusunun oluşmasına da sebep olur. Aynı zamanda zengin içerik, arama motorlarının sitenizi daha üst sıralarda çıkarma ihtimalini de yükseltir.
Basit ve Çekici Tasarım
İyi bir web sitesinin tasarımı, hem profesyonel, hem de basit olmalıdır. Flash ve benzeri aşırı hareketli siteler kullanıcıya rahatsızlık verebiliri. İyi bir tasarımda kullanıcının odağından uzaklaşmayacağı, mümkün olduğu kadar sade öğeler seçilmeldir. Ziyaretçiye mesajın en basit ve anlaşılır yoldan verilmesi amaç edinilimeli, sert renkler, gereksiz karmaşa ve ağır tipografik oluşumlardan kaçınılmalıdır.
Kolay Navigasyon
Bİr çok sitede ortalama ziyaret süresinin saniylerle kısıtlı olduğunu varsayacak olursak, navigasyonun değerini daha iyi anlarız. Çok hızlı şekilde anlaşılabilir, basit ve kullanıcıya yol gösteren navigasyonlar, sitenin kullanılabilirliğini artıracağı gibi, genel olarak başarısına da etki edecektir. İstisnalar hariç tutulursa bir kullanıcı için finaldeki bilgiye en fazla 2 tıklama ile ulaşması önerilir.
Benzersiz Fikir
Web sitesinin görsel ve fonksiyonel detayları bir yana, mümkün olduğunca daha önce yapılmamış, denenmemiş bir konu üzerine odaklı olması, başarılı olmasında etken olacaktır. Orjinal bir fikirle yola çıkan bir çok girişimin ne kadar başarılı olduğunu unutmayın…
Tazelik
Sitenin içeriği ne kadar güncel tutulursa, başarıya ulaşmanız o kadar kolaylaşır. Rss uygulaması, newsletter (E-bülten) ve benzeri bir çok fonksiyonu sitenizde birleştirir ve güncel içeriklerinizi kullanıcılarınızla paylaşırsanız, hem bilinirliğinizin artar hem de ziyaretçilerinizde sitenin daima güncel içeriklere sahip olduğu duygusunu çok daha kolay hissetirebilirsiniz.
Takip
Sitenizi çeşitli analytics programları ile takip altında tutmayı unutmayın. Buralardan edineceğiniz sonuçlara dayanarak iyileştirmeler, optimizasyonlar yaparak sitenizin kullanılabilirliğini artırabilirsiniz.
Hız
Sitenizdeki görsel ve metin öğeleri dengeli tutarak aynı zamanda, iyi bir servis sağlayıcı ile çalışarak kullanıcılarınıza hızlı ve sorunsuz şekilde ulaşmasını sağlayın. Zaten çok kısa olan ziyaret sürelerini, bir de açılmayan sayfalar, yüklenmeyen görseller ile asla baltalamayın..
SmashingSpy
Yorumlar (9)
Balkandiyor ki:
11 Haziran 2012 3:08 pmBunlarin yanında farkli cihazlarda da site kullanımının kolay olması gerektiği de eklenebilir diye düşünüyorum.
Özdendiyor ki:
11 Haziran 2012 5:04 pmBilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Bunların yanına bir ek olarak eğer websitemize yada blogumuza takipçilerimizin bize ulaşması için bir form koymuşsak düzenli olarak maillerimizi kontrol etmeliyiz, kullanıcıyı kesinlikle bağlayıcıdır.
ShaiNdiyor ki:
11 Haziran 2012 9:54 pmHasan bey cok tesekkurler. @Balkan: Onu “Modern Web Tasarimi” adli e-kitapta bulabilirsin, uzerinden gecilmisti.
Serhat Özçelikdiyor ki:
11 Haziran 2012 10:13 pmtavsiyeler için teşekkürler
Web Tasarıma Başlamak-2 | Enes Aktasdiyor ki:
22 Nisan 2013 3:01 pm[…] 1-İyi Bir Web Sitesi İçin İpuçları […]
Tekirdağ Web Tasarımdiyor ki:
27 Haziran 2014 1:25 pmKullanım kolaylığına göre hareket etmeliyiz kısacası. Giren bir ziyaretçi kolayca ve yorulmadan göze hoş gelen bir yapıda gezinmeli. Tabi mobil görünümede önem vermeliyiz, çünkü artık internet kullanıcılarının %95 ‘i akıllı telefonlardan ürün arıyor ve sipariş veriyorlar.
Faysaldiyor ki:
12 Mart 2015 12:41 amBir site projesi üzerinde çalışıyorum tutacağından eminim bana görsel web tasarım tanıtım konularında destek lazım site içeriği yemeksepeti gibi ana sayfa farklı
Faysaldiyor ki:
12 Mart 2015 12:42 amBir site projesi üzerinde çalışıyorum tutacağından eminim bana görsel web tasarım tanıtım konularında destek lazım site içeriği yemeksepeti gibi ana sayfa farklı destek için faysaltsr@gmail.com
ÖmerFarukdiyor ki:
17 Eylül 2016 9:10 pmTeşekkürler