Kapatmak için Esc tuşuna basın

İkonlar Aslında Bir Yalan mı?

Kısa cevap: Doğru kullanılmazlarsa evet! Arayüz tasarımlarımızın bir çoğunda ister istemez, gerekli gereksiz ikonlar kullanıyoruz, peki bu görseller gerçekten işe yarıyor mu?

Bir süredir bulunduğum projelerde listeleri ya da maddeleri ikonlarla beslemeyi bıraktım ve bıraktırdım. Bundaki amaç kullanıcının kafasını daha fazla karışmasını önlemek.
İkon kullanımının kullanılabilirliği artırdığına dair özellikle müşteri tarafında yaygın bir kanı var. Peki gerçekten öyle mi dersiniz.

ico3Bana göre tasarımlarda bir aksiyonu ya da bir durumu ifade etmek için ikon kullanılacaksa mutlaka yanına (Text Label) eklemeden de anlaşılabildiğinden emin olmak gerek.
Zaten ikon kullanmanın da gerçek anlamı bu olmalı. Temsil ettiği unsuru, yazıya gerek kalmadan bir bakışta/görüşte ifade edebiliyor olması.

Çok iyi kullanılmış ikonlar da görüyoruz, faciaya dönüşmüş çalışmalar da. Ben bir otelin plajında verilen muz isimli oyuncak servisinin muz ikonu ile gösterildiğini gördüm mesela.

Eğer yanında etiketi olmasa sizin bu ikondan çıkarımınız ne olurdu? “Hmm! Bu otelde muz servisi var!”. Aslında kendi içerisinde tutarlı(!) olsa da burada artık o ikonu tasarlayan ya da seçen profesyonelin, en olmadı kullanıcı tarafından bakmayı becerebilen herhangi birinin devreye girmesi gerek.

icomuz

TRT’den bir örnek ile devam edelim. TRT Ülkedeki görsel ve işitsel iletişimin en büyük ve yaygın ayağı. Oysa web sitesinin en can alıcı alanında uyguladığı ikon çalışmaları ders niteliğinde. Canlı yazan yerin altındaki alanda yer alan ikonların ne işe yaradığını anlayabileniniz var mı? Ya da engelsiz TRT neden bir word dökümanı gibi üç çizgi ile ifade edilmiş? Diğer unsurlar için yorum sizin.

icotrt

 

İkonların kullanılabilirlik konusunda ve arayüz tasarımında işleri zorlaştırmaktan çok kolaylaştırması gerekiyor. Microsoft’un outlook programında yıllar sonra yanıtla, tümünü yanıtla, arşivle gibi ikonların yanına metin etiketleri getirmesinin, Gmail’de ise bu aksiyonların sadece linklerle anlatılmış olmasının bir sebebi olmalı.

icokr

Burada 2 set ikon var, aşağıdaki sırada yer alan ikonları metin etiketleri olmasa yukardakiler kadar kolay anlamladırabilir misiniz?

Hiç kullanmayın Demiyorum hobi olarak yine kullanın!

Eğer tasarımlarınızda mutlaka ikon kullanmak istiyorsanız, bunlar sık kullanılan ve evrensel unsurlar olmalı. Örneğin Yazdır, Çöp, Sil v.b.Aynı zamanda görüldüğü her yerde hatırlanan ve bilinen sosyal medya ikonlarını da buna dahil edebiliriz.

Ayrıca çeşitli dosya formatlarını anlatmak için de ikonlar çok işe yarayabilir, PDF, PSD, ZIP v.b.

İkonların tasarımları estetik ve albenili gösterdiği bir gerçek. Ancak bu kullanıcının kafasında karışıklık yaratmadığı sürece!

Yorumlar (6)

  • Ali Bayırdiyor ki:

    24 Eylül 2014 10:48 am

    Kesinlike icon ve label kullanım konusuna katılıyorum özellikle boyutlar düştükce kullanıcı tarafından algılanması zor oluyor.ayrıca date,delete,settings gibi artık herkesin aşina olduğu iconlar haricinde muz örneğinde olduğu gibi anlatım ve anlama sorunları ortaya cıkabiliyor.Güzel bir tespit olmuş elinize sağlık Hasan Bey.

  • Ali YANARdiyor ki:

    27 Eylül 2014 11:35 am

    Hasan Bey,
    Güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler, fakat iconların anlamı dışında olsada yoğun olarak kullanılmasının diğer bir sebebi görsel bakımdan kullanıcının hoşuna gitmesi.
    Benim fikrim iconların altındaki başlığı ile birlikte kullanılması daha yararlı olacaktır, kanımca..

    İyi Çalışmalar…

  • Emre AYDINdiyor ki:

    29 Eylül 2014 12:10 am

    keşke bu yazdıklarınızı apple’da görse :) inanın icloud’da çok sıkıntı çekiyorum bu iconlar yüzünden.

  • ekremdiyor ki:

    29 Ocak 2015 2:25 pm

    sitenizdeki yazılar tarayıcımda bir acayip gözüküyor. Bunun sebebi nedir? Kocaman kocaman harflerle yazmışsınız, yazınızı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir