Tasarımcının el çantasını sürekli takip eden İ.Ü iletişim fakültesi öğrencisi bir kullanıcımız bu kezde Üniversite sitelerini inceleyelim istemiş, bizede antenleri hızla açıp iletişim fakültelerinin sitelerine hızla bir dalış yaptık!
Anlaşılan bayağı geç kalmışız bu konuda oysa ne malzemeler varmış bir bilseniz..
Öncelikle arkadaşımızın öğrencisi olduğu İ.Ü iletişim fakültesi sitesine şöyle bir göz attık, genel olarak tasarımı sade, işlevsel ve aradığınız öğelere en çabuk şekilde ulaşılabilir şekilde tasarlanmış.
Sağ alt köşedeki renk skalasından hoşunuza giden rengi seçerek template’e uygulama fikri hoş olmuş ama bulması biraz zor olmuş, aynı zamanda soldaki flash animasyonda anlamsız ve gereksiz kalmış. En az şimdiki kadar işlevsel ama görsel olarak çok daha doyurucu bir tasarım daha yakışırdı tabii. Ayrıca site haritasının çalışmaması ve henüz açılmamış bölümler olmasıda eksi puan.
İstanbul Üniversitesi’nden hemen Ankara’ya uçarak A.Ü İletişim Fakültesi’nin sitesine ulaştığımızda daha blogvari bir tasarım çıkıyor karşımıza ne çok rahatsız ediyor, nede çok etkiliyor, içeriği dolu kullanılabilirliği nispeten yüksek bir fakülte sitesi olarak not alıp, Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi sayfalarına geçtiğimizde bol Türkçe karakter sorunlu eskilerden kalma frame’li iyi demenin mümkün olmadığı bir site çıkıyor karşımıza neresinden tutsanız elinizde kalıyor, ben bir kullanıcı olarak içerisinde Görsel İletişim Tasarımı bölümü olup, web tasarım derslerini zorunlu kılan bu fakültelerin bu kadar kötü sitelere sahip olmasını hazmedemiyorum.
E.Ü İletişim Fakültesi’nin sitesi hazır bir script ile oluşturulmuş gibi duruyor, içeriğini bir kenara bırakırsak pekde yüzüne bakılacak bir site değil ne yazıkki, fontlar birbirine girmiş Arial fontlar ve Times fontlar darmadağın orta yerde duruyor. Bu fakültenin de Görsel İletişim Tasarımı bölümü var ama hakkında bilgi almak için tıklayınca karşımıza “CANT READ DATABASES” diye bir uyarı çıkıyor, çıkmak üzereyken Powered by PRatik yazısı dikkatimizi çekiyor, tıklayınca karşımıza çıkan “© 2005 PRatik Web Desing” yazısını görünce siteyi koşarak terkediyoruz.
Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi sitesi aslında oldukça işlevsel ne istiyorsanız onu veriyor ama yaratıcı tasarım koca bir sıfır !
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne uğradığımızda karşımıza çıkanlar Gazi’den farklı değil, onlarında Görsel İletişim Tasarımı Bölümü mevcut ama oradaki yetenekli öğrenciler yerine, siteyi Arş. Gör. Yusuf Budak’a teslim etmişler, yada en azından alt bilgi satırında bu bilgi var.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi 1972 yılında kurulmuş köklü bir akademik geçmişe sahip. Yorum yok, karar sizin.
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi siteside hiç farklı değil, en azından bilgiler güncel diye sevinerek, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne geçiyoruz, excell tadında bol tablolu arayüzü ile istediklerimizi almaktan ve görmekten uzak bir şekilde buradan ayrılıp yurt dışındaki gezimize başlıyoruz, kısa kısa gözatacak olursak, Northwestern Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Calgary Üniversitesi İletişim Fakültesi, Indiana Üniversitesi İletişim, Western Washington Üniversitesi, Cornell Üniversitelerinin sayfalarından sadece Calgary Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin sayfaları göze batar derecede ilgi çekici, ayrıca fakülte sayfası berbat ötesi olan Cornell Üniversitesinin kendi sayfalarının ise bu gezintimizde gördüğümüz en iyi sayfalar olduğununda altını çizelim.
Tasarımcının El Çantasında’ki en uzun yazıyı buraya kadar okuyabildiyseniz ne mutlu size, tüm bu satırlardan çıkan ana fikir, hem yurtta hem dünyada iletişim fakültelerinin siteleri, istinalar kaideyi bozmaz ise, koca bir çöplük. Veya iletişim yada görsel iletişim tasarımı konusunda bizim hala bilmediklerimiz var!
Yorumlar (1)
Hasan Yalçın » Üniversite Siteleridiyor ki:
14 Ocak 2009 10:34 am[…] en kaliteli üniversite sitelerini derlemiş. Bizimkiler biraz ilham alsa fena […]