Bir web sitesi sahibi olmak artık kartvizit sahibi olmaktan neredeyse farksız hale geldi. İnternet dünyasında yerini alan on milyonlarca ticari site içerisinde sizi, kmliğinizi ve işinizi ifade eden bir siteniz hala yok ise çok geç kalmış sayılmazsınız. İyi, kaliteli kendini ifade edebilen bir siteye sahip olmak için hangi süreçlerden geçeceğinizi bu yazıda bulacaksınız.
Aslında kurumsal firmalar için Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde yeniden hazırlanan Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddeleri, sermaye şirketlerine bir web sitesi zorunluluğu getirmekte. Ancak siz bunu yasal bir zorunluluktan ziyade, bir prestij meselesi olarak algılayabilirsiniz. Web sitesi sahibi her kurumun bu durumun avantajlarından sıkça faydalandığını unutmamak gerek.
Bir Web Sitem Olsun İstiyorum En Gıcırından!
Ticari bir firmasınız ve artık sizin de bir web sitesi sahibi olma zamanınız gelmiş, geçiyor bile. Peki neler yapmanız gerekiyor?
Öncelikle sitenizi nasıl yaptıracağınızdan çok ne için yaptırıcağınızı sorgulamalısınız. Siteniz sizi ve ürünlerinizi ve/veya yaptığınız işi tanıtıcı, internet üzerinde arandığınızda kolayca bulunabilecek kurumsal bir site mi olacak? Yoksa aynı zamanda ürünlerinizi pazarlayabileceğiniz, bir elektronik ticaret sitesi mi?
Bu gereklilikleri belirledikten sonra artık projenizi kimin ellerine teslim edeceğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz.
Kim Yapar Benim Web Sitemi?
Kurumsal bir web sitesi yaptırmaya karar vermekten çok kime yaptıracağım sorusu daha önemli ve ince bir konu.
Ne yazık ki tasarım piyasasında oldukça ucuza, kaliteli işler çıkardığını söyleyen bir çok
”deyim yerinde ise merdiven altı” firma ile dolu. İşinizden çok aslında prestij ve isminizi emanet edeceğinizi unutmadan en sağlıklı web prodüksiyon ajansını seçtiğinizde zaten işin zor kısmını halletmiş olacaksınız.
Bu aşamada, tasarım, kodlama ve prodüksiyon işlerini tek tek yapan ya da hepsini birden yapabilen serbest çalışan kişilerle de anlaşabilirsiniz ancak bu siz ve firmanız için bir risk unsuru olabilir. Serbest çalışan çok kaliteli projeleri zamanında teslim ederek çok iyi işler çıkaran kişiler piyasada var olsa da sizinle aynı dili konuşan ve bu işleri profesyonelce üstlenen bir kurumla çalışmak, firmanız için daha iyi olacaktır elbette.
Öncelikle bütçenize göre mümkün olduğu kadar tanınmış, iyi diyalog kurabileceğinizi düşündüğünüz, projenizi kendi projesiymiş gibi üstlenecek, aradığınızda veya sorun yaşadığınızda hep yanınızda olacak bir tasarım firması seçmelisiniz. Bunun mutlaka bir bedeli olacaktır. Ancak bir kaç yüz liraya yaptıracağınız web sitesinde yaşayacağınız sorunları bir kaç bin lira vererek düzeltmek istediğinizde vakit çok geç olabilir.
Adı sanı bilinen sizinle ilgilenecek bir müşteri hizmetleri yetkilisi veya proje yöneticisi olan aynı zamanda iyi referanslara sahip bir prodüksiyon firması bulup projenin genel halini ve istediklerinizi paylaştıktan, fiyatta da anlaştıktan sonra artık hareket etmeye hazır hale geldik demektir.
Prodüksiyon Başlıyor
Aslında kurumsal bir web sitesi tasarımı dışarıdan göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Hem kurumun imajını sağlam bir şekilde ifade etmek, hem de hitap edeceği kullanıcı kitlesine göre en akılcı çözümü ve yaratıcı fikri bulmak gerekir. Üstelik bu öğeleri kolayca anlaşılabilecek bir grafik dille anlatmakta işin cabası.
Bu anlamda iş daha çok yaratıcı ekibe düşse de bir web sitesini inşa ederken prodüksiyon tarafında ciddi bir iş dağılımı ve iş akışı mevcuttur.
Yorumlar (4)
yakuterdiyor ki:
24 Haziran 2010 10:57 amMükemmel bir yazı, ellerine sağlık. Özellikle projenin oluşma sürecini göstermen güzel olmuş ;)
Caferdiyor ki:
24 Haziran 2010 11:39 amSitenizin tarihi boyunca, Freelance iş yapanlara ip uçları verip, bu yazının içinde “Serbest çalışan çok kaliteli projeleri zamanında teslim ederek çok iyi işler çıkaran kişiler piyasada var olsa da sizinle aynı dili konuşan ve bu işleri profesyonelce üstlenen bir kurumla çalışmak, firmanız için daha iyi olacaktır elbette.” demek ne kadar etik. Web sitesinin yapılmasıyla şirketin ne ilgisi var, freelance seyyar da, şirket sonsuz bir yapı mı? Yasal olarak kişi kendinden ne kadar sorumluysa, şirket de o kadar sorumlu.
Hasan Yalcindiyor ki:
28 Haziran 2010 9:11 amCafer haklısın elbette, ancak ben kurumsal çözümlerden söz etmeye çalışıyorum. Tecrübelerim, kurumların freelance tasarımcı, coder benzeri ayakları bir araya getirmeye uğraşıp, işi çıkartmak için cebelleşmesi yerine bu hizmetleri toplu olarak sunan ajanslar ile çalışmalarını daha doğru buluyorum. Zaten bir kurum web sitesi yaptırırken maddi manevi her tür sancıyı çektiriyor. Ben de zaman zaman serbest işler yapıyorum, ve benimle çalışmak isteyen bazı kurumlara bunun iyi sonuç vermeyeceğini bir ajans ile çalışmalarının daha doğru olacağını söylediğim olmuştur.
Caferdiyor ki:
28 Haziran 2010 3:45 pmKurumsal çözümlerden kastınız nedir anlamadım. “Web Sitesi Yaptırmak” tek kalem olmayabiliyor, Facebook, twitter de bir site, milliyet.com.tr, akbank.com da bir site. Çok farklı kategorilerdeki yapımlar olarak, güncelleme miktarı günlük 10K oluyorsa freelance çözüm buna destek sağlayamaz ama herhangi bir şirketin duyuru/bilgilendirme konseptine uygun web sitesi için neden olmasın. Çözümün kaliteli veya kalitesiz olması daha önemli.