Kapatmak için Esc tuşuna basın

Çılgın Programcı, Tasarımcıya Karşı!

Tasarımcıların dertli dünyasında en önemli yerlerden birini teşkil eden sorunlardan biri de, yaptığınız tasarıma başka konularda uzman olanların yaptığı fiziksel müdaheleler…

Peki bu nasıl gerçekleşiyor? Hemen göz atalım!

Web ara yüz tasarımının ortaya çıkması ve internet üzerinde yayınlanması için bir kaç katmanı geçmesi gerektiğini biliyorsunuz. Frontend üzerinden Backend tarafında entegre olan tasarım, sizden çıktıktan sonraki süreçte sekteye uğramıyorsa sorun yok. Ama yolda bir yerlerde hiç istemediğiniz değişikliklere uğruyor, siz bunu ekranınızda ve yayında farkediyorsanız ise, işte bu problem!

Frontend ekiplerinin genelde motivasyonları, ürünün tasarımcıdan çıktığı gibi, bir piksel bile deforme olmadan kodlamaktır. Bu kod üretcisi profesyoneller o kadar çok sayfa, sayfa yapısı ve katman, stil ve görsel ile karşılaşırlar ki, içlerindeki sanatsal ruh hemen hemen filizlenmeye başlamıştır.

Ara yüz tasarımcıları olarak onlar ile çok daha rahat iletişim kurar, sorunlara çözüm bulursunuz. Bu süreçte en tehlikeli katman yazılım yani backend olarak adlandırabileceğimiz bölümdeki yazılımcılardır.

Böyle daha güzel oldu’cular

Yazılım ekiplerine giden tasarımların, -hele bir de arada Frontend gibi katman yoksa- deforme olması son derece olası bir durumdur. Bu üşengeçlikten mi, yoksa kendi görsel anlayışlarından mıdır bilinmez, tasarımı baltalamak için çaba sarfetmekten çekinmezler. Belirli bir estetik duygusuna sahip olduklarına inanırlar. Genel olarak mottoları Böyle Daha Güzel Oldu!‘dur. Oysa tasarımcı o işi tasarlarken belli bir görsel gramer üzerinden gitmiş, tasarım üzerinde sürdürülebilir bir stil oluşturmuştur. Sadece böyle daha güzel oldu tanımlaması ile tüm tasarım hattınızın kırılması demek sizin de kalbinizin kırılması demek değil midir?

Ben orayı öyle yaptım’cılar

Sizi çileden çıkaracak bir diğer tür ise estetik bilgiye sahip olmadığının farkında olmasına rağmen tasarımlarınıza fiziksel müdahelede bulunan gruptur. Onların hazır cevabı ise, Ben Orayı Öyle Yaptım‘dır. Nedenini ise çoğu zaman asla bilemezsiniz. Ya sizin özene bezene hazırladığınız stili oraya adapte etmek için zaman ayıramamışlardır, ya da direk üşengeçliklerinden bunu tercih etmişlerdir. Şansınız varsa ilk tasarladığınız şekle sokmak için uzun uğraşlar verirseniz bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Yıllar öncesinde bu sorunlar ile daha çok uğraşan ara yüz tasarımcılarının en büyük şansı ise artık frontend uzmanlarının varlığının kabullenilerek bir iş kalemi, bir departman ve gereklilik haline gelmiş olması.

Yaratıcı günler dilerim :)

Yorumlar (21)

  • Burakdiyor ki:

    9 Ocak 2013 2:14 pm

    Keşke bu yazdıklarınızı bahsi geçen yazılımcılar okusa. :) “Böyle daha güzel oldu” cular daha sinir bozucu gelmiştir her zaman…

  • Onur Oztaskirandiyor ki:

    9 Ocak 2013 2:52 pm

    Peki, sizinki neden koldayanin oynadigindan daha guzel? Siz kendinizinkini daha cok begendiniz diye mi?

    Hayir ben de tasarimciyim ama sunu da soylemeden gecemeyecegim. Calistigim yazilimcilar da mukemmeliyetci olunca onlarin kendi dokunuslari isimi daha da guzel hale getiriyor.

    Hadi atayizler bunu da aciklayin.

  • Sevil YILMAZdiyor ki:

    9 Ocak 2013 6:56 pm

    @Onur
    “Türk yazılımcılarla uzun süredir çalışmıyorsundur” derim, bir ateyiz olarak. Bunun kabul edilebilir bir genelleme olduğunu sen de biliyorsun. Ama değişiyor mu bu; değişiyor. Facebook, Twitter, LinkedIn gibi siteler (uygulamalar) Front-end’in gerekliliğini, farkındalığını insanların gözüne soka soka gösteriyor.

    İyi programcılarla ben de çalıştım. Hazırladığın “mockup”ı verirsin; sana bir daha hiçbir sorunla dönmez. Keza bu sorumluluk/görev ayrımı iyice oturduğu sürece yukarıda yazılanlar gibi tartışmalar yok olacaktır. Olmasa bile en aza inecektir.

  • threedotdiyor ki:

    9 Ocak 2013 9:45 pm

    Peki şu soruyu sordunuz mu hiç kendinize? “Programcılar açısından yaptığım tasarımın kodlanması ne kadar uygulanabilir?”

    45 derece yatık menü görünce
    Layout dışına taşan tasarım fışkırmaları görünce
    Gridin dışına taşan drop shadow görünce
    Banner rotator kodlarken, navigasyonu 3’e bölünce 1 pixel artması görünce
    Fütursuzca değişen buton boyutları, font boyutları ve renkleri görünce
    Pötibör bisküvi kenarı gibi mailing kodlarken her içerik değişince kenar tasarımı farklılığı görünce
    Aklıma daha gelmeyen bir sürü abzürt durumla karşılaşınca tasarımcıların epey kulaklarını çınlattığımız oldu.

    Bunlarla karşılaşıp çaresiz kalınca yazılımcı illaki olur bir tarafa yaklaştırıyor yaptığı işi. CSS3 var artık diyeceksiniz ama CSS3 henüz tamamlanmamış experimental birşey.

    Kurumsal işlerde müşteri beklentisi büyük kitleye sorunsuz sunum talebi oluyor her zaman. Hala IE6 uyumluluğu isteyen bankalar var. Bu sebepten çok marjinal işler dışında tam kapasite CSS3 kullanmak mümkün değil.

    Tasarımcılar çoğu zaman standartları düşünmezler. Tasarımı kendini fütursuzca ifade edebilecekleri bişey olarak düşünürler ve ona göre hareket ederler.

    Hodri meydan

    Twitter Bootstrap’daki standartları referans alın ve tasarım yapın bakalım. İyi bir programcı onu tasarladığınız gibi kodlayacak mı? kodlamayacak mı?

  • Hasan Yalcindiyor ki:

    10 Ocak 2013 10:08 am

    Sorunumuz kodlayanlar değil ki, programcılar? Kodlamayı da yapan programcılar desek doğru.

  • AGOdiyor ki:

    11 Ocak 2013 9:57 am

    Yazılımcı müşterinin gördüğü ve onayladığı bir tasarımda ne kadar parça çıkarırsa işin sonunda müşteri icgüdüsel olarak farkına varmadan projenin genel görüntüsünden soğuyor ve şurada şöyle birşey eklesek şunun rengini açsak gibi hem tasarımcıya , hemde yazılımcıya bir sürü iş çıkartıyor ve başa dönülüyor…

    threedot , sana diyorum, söylediklerin işin acemi kısmı, ama işin prof kısmına gelindiğinde
    evet, yazılımcılar uğraş gerektirecek kodlama ile uygraşma konusunda isteksiz olabiliyorlar, bu durumda ortaya hazırcılık çıkıyor…
    tasarımcıdan benzeri (çalıntı,alıntı) olmayan özgün bir iş bekleniyor, adam bu gün ne yemek yapsam misali (ki her günü yeni olmamış denenmemiş bir yemek yapmak gibi geçiyor) canı cıkıyor yamuk yumuk garip bir tasarım yapıyor yeni birşey üretiyor, yazılımcıda papaz hergün pilav yemez misali o tasarımı uygulayabilmek için yazılım geliştirmeye çabalasa gam gemeyeceğim(dediğimin zor olduğunu biliyorum) ama tasarımcının işide zor zira saatlerce uğraşılmış işe müşteri 3-5 saniyede bakılarak karar veriliyor olmamış bu tasarım mahiyetinde geri dönüş yapıyor…

    Elbette tasarımcıların kulağını çınlatacaksın ama emin ol ki tasarımcı öyle özgün ucuk istekleri olan müşteri karşında kimi zaman ne yapacağını şaşırıyor ve işi beğendirme olduğu için bazen saçmalıyabiliyor,
    ama emin ol ki css3ü html5 i explolerin destekleyeceği eklentilerde gün geçtikçe artıyor…

    En kötüsü bir işi tasarımcımı tasarlıyacak,
    Yoksa yazılımcıdan mı sipariş alarak işi yapacak…
    ve insanlar daha çok yazılımcılar sağda solda gördüklerinin benzerini istemekte sınır tanımıyorlar bundan nefret ediyorum… ama şuda bir gerçek görsel tasarım yazılımcısı mıdır nedir bilmem ama hem yazılım hemde tasarım yeteneğine sahip (türkiyede raslamadım) insanlar da var… bu insanlar yeni trendleri belirliyen insanlar işte onlara sözüm yok…

  • AGOdiyor ki:

    11 Ocak 2013 10:25 am

    son olarak bu iş karşılıklı ekip işidir, iki tarafta kendini geliştirmeye tasarımı hayata geçirmek için yeni yollara başvurmaya çalışmalıdır…..Ayrıca tasarımcının işine ne kadar karışılırsa sonuç o kadar bozulacaktır, müşterinin yazılımcının başında oturup hadi şurayı şu renkte yap şunu şu sitedeki gibi tasarla dediğini görmedim ama tasarımcının başına bunların geldiğini gördüm…

    threedot, 45derecelik açılı menüyü sen kodlıyamıyorsan sana söylecek sözüm yok!
    bir tasarımcı olarak yabancı birçok site gezdim gördüğüm şu ki adamlar uçmuş biz daha emekleme safhasındayız! Pötibör bisküvi kenarı bahaneleri ile birbirini yiyen iki taraftan ne bekliyeceksin!

  • Sercan YENİYURTdiyor ki:

    14 Ocak 2013 4:01 pm

    Allahtan Artık Backend’i de kendim yazıyorum. Daha önceleri frontend yapıp gönderiyordum aynen dediğiniz gibi ben öyle yaptımlar, böyle daha iyi oldular yada şunu şuraya koyamadım e bir dahada aramıyayım dedim böyle yaptım diyenler… offf offf onlar yüzünden kaç tane tasarımımı portfolyoma eklemekten utanır hale geldim :)

  • Serkan Azeridiyor ki:

    15 Ocak 2013 10:27 am

    Back-end Developerlar sadece tasarımı değil bazen front-end tarafını da bozuyorlar. Birde şöyle yanlış bir algı var yazılımcının işini kolaylaştırdığın ölçüde iyi front-end developer olursun düşüncesi var ama aslında önemli olan tasarımcının yaptığı tasarımı pixel pixel uygulayabilmektir.

  • Eray AYDINdiyor ki:

    20 Ocak 2013 11:58 pm

    @Burak
    – Okuyanlardan biri benim ve kendimi anladım :)

    @HasanYalçın
    Yazınız için çok teşekkür ederim beni aydınlattınız, iş yerinde bana getirilen tasarımları çoğu zaman beğenmez ve değiştirirdim. Şimdi anladım ki grafikerlerin işine karışılmaz :D

  • Mehmetdiyor ki:

    24 Ocak 2013 10:08 am

    Bizde de öyle tasarımcılar var ki yaptıkları her işi ilah sanan gerçekte kötü tasarımcı olan hadi kendin akıl edemedin hayal edemedin hiç mi araştırıp karşılaştırmadın diyesi geliyor bazen insanın… web tasarım ayrı iş resim çizmeye tuval boyamaya benzemiyor…. Her photoshop kullanan bence web tasarımcıyım dememeli…

  • Hasandiyor ki:

    24 Ocak 2013 10:20 am

    threedot, 45derecelik açılı menüyü sen kodlıyamıyorsan sana söylecek sözüm yok!
    bir tasarımcı olarak yabancı birçok site gezdim gördüğüm şu ki adamlar uçmuş biz daha emekleme safhasındayız! Pötibör bisküvi kenarı bahaneleri ile birbirini yiyen iki taraftan ne bekliyeceksin!

    İşte tamda bu yabancı siteler hem tasarımsal hem yazılımsal uçuşta fakat bizim ülkemizde kendini tasarımcı sanan bi kitle üç rengi bir araya getirince mükemmel iş yaptım havasında :)))))

    Gerçekten yaratıcı güzel işler yapana sözüm yok ama gerçekten iyi iş yapana…..

  • bukar gencerdiyor ki:

    24 Ocak 2013 9:03 pm

    @threedot sana kesinlikle katılıyorum. İyi tasarımcılar için herzaman söz meclisten dışarı tabii… ama piyasada çoğu tasarımcı kendini web sitesi tasarlar sanıyo kara kalem çizmekle web tasarımı çok farklı şeyler… web tasarım bir yazılım içi aslında bazı standarlar çerçevisinde bakılması gerekiyor tasarıma ajans işi yapıyorsanız böyle tek sayfa ucuk kaçık işler uçun uçabildiğiniz kadar.. ama işiniz web sitesi yapmaksa @threedot senin’de dediğin gibi bi araştırın okuyun grid neymiş css html neymiş optimizasyon neymiş iyice bi bilgi sahibi olun bunları bilmeden tasarım yaparsanız o tasarım yazılımcılar tarafından zevkle kesilip biçilip standart hale getirilir emin olun :))

  • Hakandiyor ki:

    27 Ocak 2013 6:13 am

    Tasarımcılar her zaman en iyi, en güzel, estetik, ergonomik ve fonksiyonel olanı tasarlamaya çalışır, bu arada müşterinin sağdan soldan görüp istediği konularla da cebelleşirler. Nasıl deneysel konsept arabalar ilk hallerinde olduğu gibi seri üretime geçirilmiyorlarsa, bazı mimari tasarımlar göze güzel görünmesine rağmen fizik kurallarını tamamen ihlal ediyorlarsa tabii ki revizyona uğramaya mahkumdurlar. Tasarımcı sınırlarını bilmeli ve estetik kaygılarına gem vurmalı yazılımcı da eğer bileğine ve bilgisine güveniyorsa tasarımcının özgün fikirlerine değer vermeli ve sonuna kadar yapılabilirliğini araştırmalı, gerekiyorsa icat çıkartmalıdır :) Güzel yazınız için teşekkürler.

  • Mustafadiyor ki:

    4 Şubat 2013 5:43 pm

    @Hakan işte tasarımcı her zaman en iyisini en güzelini tasarladığını sanıyorlarsa yanıldıkları nokta burası zatten. İyi tasarımcılar yok değil tabii ama çoğu vasat özellikle web tasarım sektöründe

  • threedotdiyor ki:

    27 Nisan 2013 4:37 pm

    @Kıvılcım tabiki grid design in tasarımda daha derin bir yönü vardır elbet. Ama benim için yani bir yazılımcı için grid design 960gs, twitter bootstrap ve türevleridir.

    Ama neden?? diye sorarsan sebebi de şu. Dijital mecrada görüntüleme aygıtları fiziksel olarak 5 segmente ayrılıyor. Bunlar mobilden başlayıp full hd dediğimiz 1080px ve üzeri ekranlara doğru gidiyor.

    Dolayısıyla bazı abiler oturmuşlar bu 5 segmentte en uygun kolon sayısı, kolon genişliği ve aralık genişliği ne olur diye plan yapmışlar. Bizde bu abilerin deneyimlerini kullanalım amerikayı yeniden keşfetmeyelim diye bunları referans gösteriyoruz.

    Bu hafta üzerinde çalıştığım bir micro site da başıma gelen 2 şeyden bahsedeyim. Adam gitmiş background a 30 derecelik yatay stripe döşemiş sonsuza giden. Pattern falan hak götüre. Oturdum baştan stripe tasarımı ile uğraştım kolon genişliklerini ayarla, 45 dereceye çevir falan gibisinden sonrasında 50x50px pattern çıkardım. Sonra gitmiş biyerden wrinkly paper texture bulmuş bunu da gitmiş modal dialog arkasına dayamış bu da texture değil buna çözüm bulamadım tabiki. Eşşek gibi transparent wrinkly paper texture u png 24 kesince epey hatrı sayılır bir boyut (~2mb) maliyeti olunca kullanmaktan vazgeçtim düz siyah transparan overlay çaktım gitti.

    Ağır eleştirilerimin sebebi şundan dolayı. Çok taraftar bir yazı olmuş @HasanYalçın. Kesinlikle kişisele yönelik eleştiri değil bu, “Front-end developer dostu UI Designer nasıl olmalı?” yazını çok faydalı bulduğumu söylemeliyim.

    Ancak bu taraflı yazıdan kötü yazılımcılar gocunması gerektiği kadar gocunuyor elbette. Bana göre böyle de olması gerekiyor. Bununla beraber kötü tasarımcılar da kendine bu yazıdan pay çıkarıp haklı olduğunu düşünüyorlar. Şimdiye dek onlarca farklı tasarımcı ile beraber çalıştım. Çalıştığım tasarımcıların işlerini değerlendirirsem iyi olduğunu düşündüğüm tasarımcı sayısı bir elin parmağını geçmiyor.

    Bir numarada Efe isimli bir arkadaşım var. Adam nasıl kodlanacağını düşünerek tasarım yapıyor resmen. Bir yerden de mi 5-10px taşma olmaz yani bu derece iyi tasarımlarını kodladım onun.

    Her işte olduğu gibi yazılımcı ve tasarımcılarda da iyi iş yapan kötü iş yapan kişiler var.

    Saygılar sevgiler iyi çalışmalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir