Kapatmak için Esc tuşuna basın

Botego Cebit’e iniyor.

botce1.jpg

Türkiye’de son dönemlerde adından söz ettiren benimde ekibinde bulunmaktan gurur duyduğum, önemli web uygulamalarından Botego 2-7 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan CeBIT Bilişim Fuarında kullanıcıların huzuruna çıkacak.Peki nedir bu Botego ?
Sizin için bu önemli girişimin arkasındaki kişi Ekim Nazım Kaya ile mini bir söyleşi yaptık…

Hasan:
Merhaba Ekim, Botego’nun bir yapay zeka yazılımı olduğunu biliyoruz. Bu çalışma Türkiye’de bir ilk mi ?

Ekim :
“Yapay zeka”yı tırnak içinde kullanmak daha doğru olur, çünkü akademik anlamda bir yapay zeka sözkonusu değil, bunu daha çok uygulamamızın fonksiyonunun ilk bakışta algılanmasını kolaylaştırmak için kullanıyoruz. Ve evet, Botego bu alanda Türkiye’de üretilen ilk uygulama.

Hasan:
Botego’nun web üzerinde hemen her tür alanda kullanımı ve entegrasyonu son derece kolay gözüküyor. Botego’yu sadece bir web uygulaması olarak görmeye devam edecekmeyiz yoksa başka mecralarda da karşımıza çıkacak mı?

Ekim :
Botego’yu MSN gibi mesajlaşma yazılımlarında ve mobil cihazlarda da çalışırken görebileceksiniz. Teknoloji kesinlikle herhangi bir platforma bağımlı değil, merakla beklenen “buzdolapları bile internet’e erişebilecek” dönemi geldiğinde Botego’yu buzdolabınızla iletişim kurmak için bile kullanabileceksiniz.

Hasan:
Yani bir gün Botego bize buzdolabındaki sütün bozulduğunu, ya da mevcut malzemeye göre o akşam için yemek tarifi bile önerebilecek ?

Ekim :
Aynen öyle, diyelim ki BuzEgo’ya “şu anda içinde bulunan malzemelerle yapabileceğim yemek tariflerini sırala bakalım, ama önereceğin yemek, diyetimin bu akşam için öngörülen kalori miktarını geçmesin…” diyeceksiniz. Buzdolabının kapağını bile açmadan…

Hasan:
Yüksek teknoloji ile buzdolabı üreten firmalara bu mesajı verdikten sonra, Botego’nun sisteminin önemli kısmı mevcut içeriğe göre kurgulandığını biliyoruz. Bu da Botego’yu call center için büyük bütçeler ayıran firmalardan kişisel web sitesi sahiplerine kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap edebiliyor sanırım?

Ekim:
Evet, birkaç kullanım alanını hemen sayayım: Çağrı merkezi agent’larınızın bilgiye intranet’te soruları browse ederek değil, Botego’ya birkaç harf girerek birkaç saniyede ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Firmanıza alacağınız IT elemanını iş görüşmesinin ilk aşaması için Botego’yla görüştürebilirsiniz. Aday erkekse askerlik yapıp yapmadığını sorar, ya da SQL’de uzman olduğunu belirtmişse örnek bir SQL query’si girmesini ister, giremezse bu adayı eleyebilirsiniz. Ya da cinsel danışmanlık, evlilik danışmanlığı gibi konuları bir insanla değil, Botego’yla paylaşarak bu alanda konunun uzmanları tarafından hazırlanmış içeriğe ulaşabilirsiniz. Firmanızın telefonlarının ve müşteri temsilcilerinizin basit sorularla meşgul edilmesi yerine bu soruları yanıtlama işini Botego’ya bırakabilirsiniz. Dediğiniz gibi, kişisel web sitenizde “ben kimim” içerikli bir diyaloğu Botego sizin adınıza, esprili bir şekilde gerçekleştirebilir…

bot

Hasan:
Botego’nun temelinde yatan teknoloji tam olarak nedir ? Yani size bu mantıklı cevapları üreten “yapay zeka” nasıl çalışıyor ?

Ekim:
Bu noktada şu grafiğe bir göz atmanızı rica ediyorum.

Bildiğiniz gibi şu anda kullanıcı katkısıyla gelişen ve Web 2.0 terimiyle anılan bir dönemi yaşıyoruz. 2010-2020 arası standartlaşacağı tahmin edilen Web 3.0, “semantik”, yani anlamsal web ise bir çığır açacak. Semantik bir arama motoruna “100 ekran, 1800 dpi çözünürlüğe ve High Definition özelliğe sahip bir plazma TV bulabileceğim, Beşiktaş’ta bulunan ve Cuma günleri 21:00’e kadar açık olan bir elektronik mağazası arıyorum” yazıp, bu kriterlere uygun bir mağaza bulabileceğiz. Günümüzde bu bilgiye ancak 5-6 arama sonucunda ulaşmak mümkün…
Kısacası, bilgisayarların ve internetin dilini bilmek durumunda olmadığımız, tersine, onların bizi anlayacağı bir dönemden bahsediyoruz. Temelini semantik teknolojilerin oluşturduğu Intelligent Personal Agents adıyla ifade edilen “Zeki operatör uygulamaları” ise, bir sonraki dönemde yaygınlaşacak. Botego da bu alanda Türkiye’de yapılan ilk yatırım niteliğinde. Bu teknolojinin arkasında, patent başvurusunu yaptığımız bir algoritma var…
Kelimelerin kökleriyle kullanıcının girdisi arasında bir karşılaştırma yapıyor ve yapılan eşleşme sonucunda bir sonuç üretiyor. Ayrıca editörlerimiz tarafından izlenerek sürekli geliştirilen “yönetilen bir servis” sunuyoruz.

Hasan:
Şu ana kadar Botego sitesi üzerinde deneyebildiğimiz uygulama haricinde, resmi olarak Botego altyapısını kimler kullanıyor?

Ekim:
Şu anda Yemek Sepeti ve Tefal Ramazan Sohbeti’nde kullanılıyor. Yakında farklı kullanım alanları sunduğumuz yeni müşterilerimizi de duyuracağız…

Hasan:
CeBIT’e de katılacağınızı öğrendik. Botego nerede olacak ?

Ekim:
2-7 ekim tarihleri arasında gerçekleşecek CeBIT Bilişim Fuarında 3. salonda olacağız. Botego hakkında daha fazla bilgi almak isteyen tüm kullanıcıları standımıza bekliyoruz.

Botego hakkında bu bilgileri veren Ekim Nazım Kaya’ya teşşekürlerimizi sunuyor ve CeBIT’te görüşmek üzere diyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir