Kapatmak için Esc tuşuna basın

Barış Özcan ile Adobe CS5 Hakkında #1

Adobe Türkiye’den sevgili Barış Özcan ile Creative Suite 5 hakkında harika bir söyleşi yaptım. Yeni Suite’te neler yeni, geliştirmeler ve çözümler üzerine hayli faydalı bir görüşme oldu. Bakalım Barış Özcan biz tasarımcılara neler anlatmış?

Barış Özcan Kimdir?
Adobe’de Akdeniz Ülkeleri ve Türkiye’den sorumlu medya ve yayıncılık uzmanı olarak görev yapan Barış Özcan, 1990′lı yıllarda gazetecilik ve radyocukla adım attığı medya dünyasındaki kariyerini 2000′li yıllarda çalışmaya başladığı interaktif ajansla internet dünyasına taşıdı. Yıllarca kullandığı Adobe programlarında kazandığı tecrübeyi şimdi de AdobeGunlugu.com adlı blogunda okuyucularıyla paylaşıyor. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışında bu programlarla ilgili seminerler ve eğitimler veriyor.

HY : Öncelikle Bir çok kullanıcının problem yaşadığı ve stabil olmadığını düşündüğü Adobe CS4, gerçekten bir ara sürüm müydü?
Barış Özcan: Stabil olmayan demek yanlış olur, bir çok yazılım ve donanımda olduğu gibi Adobe’da da 12-24 ay arası değişen yeni sürüm döngüleri mevcut. Creative Suite bugüne kadar 18- 24 aylık periyodlarda hep kendini güncelleyen bir ürün oldu.

CS3 önemli bir kilometre taşıydı, ancak 15 ürünü kapsayan geniş bir suite’ten söz ediyoruz. CS4’ün şanssızlığı tasarım ağırlıklı programlarda çok fazla yenilik getirmemiş olması. Oysa diğer ürünlerde iki yüzden fazla yenilik sağlanmıştı.

Aynısı CS5 içinde geçerli aslında, CS5 ile gelen özelliklerde bazı profesyonelleri tatmin etmeyebilir. Ancak bu özellikler sayısı ne kadar çok olursa olsun 15 programa 5 hizmete ve 7 teknolojiye dağıtılınca bazen eşit oranda sonuçlar elde edilemiyor ne yazık ki. CS5 çok daha güçlü olarak geldi ve yaklaşık 250 yeni özellikle geldi. CS4’teki özellikle problem gibi gözüken 64bit performansı ve optimizasyon bu versiyonda  yaklaşık 2 yıllık bir süreçle son halini aldı ve ortaya son derece performanslı bir ürün ortaya çıktı.

HY: CS 5’te video konusunda da yeni geliştirmeler mevcut değil mi?
Barış Özcan:
Öncelikle video konusunda önemli gelişmeler var, artık her tasarımcı hemen her konu ile ilgili ve üretken, teknoloji ve çağın gereği farklı dallardan uzak kalamıyorlar. Tasarımcılar da artık video işlerine giriyorlar, ve Creative Suite’i bir bütün olarak kullanmaya başlıyorlar. Video bu anlamda önemli ve Adobe olarak video alanındaki araçları geliştirmeye çalışıyoruz. Benzersiz bir teknoloji olan Adobe Mercury Playback Engine ile tüm performans sorunlarını gidermiş durumdayız. Grafik programları ile liderliği yakalayan Adobe olarak, video yaratma ve üretme konusunda da piyasada liderliğe ulaşmak vizyonumuz.

HY: Diğer grafik programlarındaki gelişmeler nasıl?
Barış Özcan: Photoshop’ta ise çok önemli performans ve optimizasyon geliştirmeleri yapıldı, tam 64 Bit mimarisi ile uyumlu çalışan yeni bir Photoshop var karşımızda. Bazı dosyaların açılış hızında 10 kata yakın geliştirme sağladık.
Tasarımcıları sevindirecek bir çok özellik geldi.  Adobe Illustrator’da perspektif çizim aracı, özellikle mucizevi denebilecek yeni bir özellik Photoshop’ta Content Aware Fill. Bu özellik aslında bir araştırmanın sonucu olarak ürünleştirildi. Princeton Üniversitesi ve Adobe’un ortak bir bilimsel çalışması olarak hala geliştirilmeye devam ediyor. Yeni Suite’le gelen 250’den fazla özellik içersisinde belki de en çarpıcı özellik Content Aware Fill oldu. Doğru kullanıldığında alınan sonuçlar gerçekten muhteşem. Bir çok özellik farklı müşterileri yelpazesine  göre ayrışıyor ve geliştirme sürekli devam ediyor.
Bu arada CS6 için geliştirme çalışmaları bir yıl kadar önce başlamış durumda.
Dünyanın her yanından gelen geri dönüşler göz önüne alınarak yeni geliştirmeler yapılıyor ve bazılarının ilgisini çekmeyen özellikler bir başka kullanıcı grubu için eşsiz olabiliyor.

Devamı var…

Yorumlar (7)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir