
Doğrusunu isterseniz hiç kimse bu işlere mükemmel bir şekilde başlamıyor. Profesyonelliğe giden yolda herkes ilk olarak basit taktiklere ihtiyaç duyuyor. İşte site ve uygulama tasarımına yeni başlayan ve kendilerine bir yol çizen tasarımcılar için önemli ipuçları..
Tüyo 1: Son Derece Kararlı ve Tutkulu Olun
İlk tüyo oldukça basit bir talimattır aslında. Her şeyden önce bu işi yapmak istediğinizden emin olmalısınız. Büyük bir tasarımcı olmak için çıkacağınız yolda derin yaratıcılık gerektiren, müşterilerin sıkıcı, mantıksız ve profesyonellik dışı talepleri, ağır bir program gibi birçok engel ile karşılaşacaksınız. Birçok insan bunlarla karşılaşınca çıktığı yoldan geri dönmeye karar veriyor. Fakat, tasarımcı yükümlülükleri olmayan ve sadece yaratıcılığa kendini adamış saf bir sanatçı değil ne yazık ki. Bu yüzden bu tip durumlar karşısında işinizi sabırla sürdürebilmek için kararlı ve tutkulu olduğunuzdan emin olun. Unutmayın, bir tasarımcı aynı zamanda projenin farklı aşamalarında bir araştırmacı, bir analiz uzmanı, bir zaman yönetimi ustasıdır.
Tüyo 2: Alanında Uzman Kişilerin Deneyimlerini İnceleyin
Diğer alanlarda olduğu gibi WEB tasarımı konusunda da en önemli tavsiyelerden biri işin en büyük yıldızlarından ders alıp onların deneyimlerini incelemek olacaktır. Mesleğinde usta isimleri inceledikten sonra eğer çalışkan ve becerikli biriyseniz kendi orijinal çalışmanızı başarılı bir şekilde ortaya koymak için hiçbir engel kalmayacaktır. En ünlü ve başarılı tasarım şirketleri ile çalışanlarının hikayelerinden ve çalışmalarından ders çıkarmayı unutmayın.
Uzmanlardan deneyimlerini dinlemenin ve iyi tavsiyeler almanın yollarından birisi de onlarla canlı bir toplantı fırsatı elde etmekten geçiyor. Birçok kurum tasarımcılara ilham vermek ve onlara farklı konularda yardımcı olabilmek adına iyi konuşmacıları sahneye çıkarıp toplantılar düzenliyor. Bu sayede hem ülke içi hem de ülke dışı birçok uzmanın deneyimlerine kulak verebiliyor, onlara bazı konularda soru sorma şansına sahip olabiliyorsunuz. Hatta fırsat bulursanız kendi çalışmalarınızı bu toplantılarda karşılaştığınız uzmanlara sunabilir ve değerlendirmelerini isteyebilirsiniz.
Birçok ünlü tasarımcıyı az ya da çok beğenebilirsiniz. Fakat unutmayın ki onlar zaten işlerinde bir şekilde başarılı olup ün kazanmışlardır bile. Bu da demek oluyor ki onlardan öğreneceğiniz her zaman birkaç şey bulunuyor. Onları analiz edin, onlardan ilham alın, hatta bazen onların en iyi bulduğunuz özelliklerini kopyalayın ve bu sayede işin tekniğini kapmış olacaksınız. Bu taktik yüzyıllar önce geleneksel sanat okullarında etkiliydi ve hala etkisini sürdürüyor. İnanın, bu taktik kontrol edildi ve çalışıyor.
Tüyo 3: Paylaş, Paylaş, Paylaş…
Yaptığınız çalışmayı birileriyle paylaşıp bir an önce hayata geçirmek için acele etmelisiniz. Çünkü tıpkı sizin gibi birçok çalışması olup da henüz acele etmemiş birçok tasarımcı var. Kimi tasarımcılar kendilerine güvenmiyor ve çalışmalarını potansiyel müşterilerle ya da usta tasarımcılarla paylaşmak için yetersiz olduklarını ve biraz daha tecrübe kazanmaları gerektiğini düşünüyorlar. Kimileri ise fikirlerini birileriyle paylaşıp internete koyduktan sonra çalınacağı konusunda endişe duyuyorlar. Bu düşünce ve korkular çok anlaşılır ve son derece doğal fakat emin olun ki tereddütleriniz yüzünden geç kalmayı istemezsiniz. Siz tereddüt içerisinde projeniz elinizde beklerken diğer rakipleriniz belki de uzmanlardan feedback alarak, diğer insanlarla işlerini paylaşarak bir adım daha öne geçecekler. Siz de alanınızda ilerlemek istiyorsanız projelerinizi, işlerinizi, fikirlerinizi hem uzmanlara hem de potansiyel müşterilerinizle paylaşıp kendinizi anlatmaya çalışın.
Tüyo 4: Teori ile Pratiği Aynı Potada Eritin
Hepimiz biliyoruz ki tüm yumurtaları tek bir sepette tutmak iyi bir fikir değildir, çünkü sepete zarar geldiği an bütün yumurtalar hasar görecektir. Fakat tasarım işlerinin yumurta teorisiyle pek de akası olduğunu söyleyemeyiz. Teori her zaman pratik ile güçlendirilen bir şeydir ve bu yüzden bu konuda ikisini bir arada, aynı sepet içerisinde tutup tek potada eritmeniz daha mantıklı olacaktır. Diğer tasarımcıların eserlerini analiz edip buradan alacağınız teorik bilgileri kendi kişisel projelerinizde kullanıp iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tüyo 5: Kendinizi Güzel Eğitin
Meksika’da hayatını sürdüren bir WEB / UX tasarımcısı ve blog yazarı olan Ezequiel Bruni “WEB Tasarımına Başlayanlar İçin Rehber” isimli makalesinde diyor ki “Ne zaman ki tasarımcılar, web tasarımı ile ilgili yeni şeyler öğrenmeyi bırakırsa işle ilgili alakaları da o zaman bitmiş olur.” Brnui’nin sözlerine katılmamak imkansız gibi görünüyor. Çünkü web tasarım meselesi çok dinamik bir konudur ve bu konuda iyi biri olmak için sürekli çalışıp kendinizi güzel bir şekilde eğitmeniz gerekir. Kariyeriniz için web seminerlerini, e-kitapları ve çalıştayları da bol bol takip etmeye çalışın.
Tüyo 6: İşi Sadece Yapmayın, O İşi Aynı Zamanda Yaşayın
Daha önce de birçok kez söylendiği gibi verimli bir iş yapmanın, iyi bir ürün yaratmanın temel ilkelerinden birisi de teori ile pratiğin birlikte tutulmasıdır. İşinizi her zaman yaşamalı, ondan zevk alarak onu sürdürmeli, alanınızın popüler şeylerini bilmeli ve pratik olarak uygulayabilir olmalısınız. Aksi halde gerçeklik hissini kaybedip kullanıcıyla kurduğunuz bağlantıyı kaybetme riski yaşayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın