Web Tasarımında Renkler

Web Tasarımında Renkler

Renkler size hissettirdikleri ile, kurumsal kimliklerin değişmez parçası olmaları ile hayatımızın her anında ve her alanında. Peki web tasarımında renklerin yeri nerede?

Bir çok tasarımcının en çok duyduğu eleştirilerden biridir.

“Ama o renk bize şunu ifade etmiyor ki?!”

Hangi rengin kime neyi ifade ettiği genel geçer bilgilerin ötesinde kişisel bir tercih aslında.

Elbette renklerin genel olarak yarattığı bir takım duygular mevcut. Ancak şunun altını da kalın bir çizgi ile çizmek gerekir ki; günümüz modern web tasarım çalışmalarında renklerin eskisi kadar önemi yok.

Dijital dünyada, özellikle de web sitelerinde tüketim hızları o kadar artmış durumda ki, kullanıcılar artık bir yağlı boya tablonun başında durup izlermiş gibi ekran karşısında beklemiyorlar.

Doğal olarak da, tepkileri “Hmm bu renk bana satın almamı söylüyor hemen tıklayıp bir şeyler almalıyım!” gibi garip refleksler olmuyor.

Evet renklerin bir hissiyat yarattığı doğru olsa da, artık günümüzde web sitelerinin renklerinden çok fonksiyonalitesi ön planda. Bir tatil ve seyahat sitesi yaptığınızı varsayın, ilk gelecek yorumlar sitenin renkleri ile ilgili olacak ve muhtemelen bu pazarlama ekibinden gelen bir geri bildirim olacaktır.

clrs

Oysa renk teorileri ile ilgili bilgisi tartışılacak bir grup insanın sizin tasarımınızı dayanaksız bir şekilde eleştirmesi ne kadar can sıkıcı değil mi?

Siz onlara “Renkleri boş verin, asıl önemli olan kullanıcının arzuladığı bütçe ve lokasyonda tatilleri ona tek tıkla sunabiliyor, aradığı tüm bilgi ve özgün içeriklere kolayca ulaşmasını sağlayabiliyor muyuz?” diye bir başka soruyla döndüğünüzde, alacağınız tepki boş bakışlar içeriyorsa, zaten renkler de, teoriler değerini çoktan yitirmiş demektir.

İstatistiklere göre kısalan görsel algı süreleri nedeniyle zaten web sitenize gelen ziyaretçiniz için ona görsel ya da metin olarak bir şeyler anlatabileceğiniz süre toplam 5 saniye. Bu süre içerisinde derdinizi anlatabiliyor musunuz ona bakmak gerek. Yoksa onun için özene bezene hazırlayıp en hissi renk çemberlerini kullandığınız sitenizi çoktan suratınıza kapatıp gitti bile…

Hal böyleyken bu döngüden kurtulup, ona fonksiyonel unsurlar sunmak daha mantıklı değil mi?

Elebtte renkler kurumların ve kurumsal kimliklerin ana öğelerinden biri. Ve elbette yaptığınız tasarımlar ilgili sektörün, kurumun kabul edebileceği renk skalalarından oluşacaktır. Ancak saçmalık derecesinde alakasız renk tonları kullanılmadığı sürece, bir tasarımda sorgulanması gereken renkler değil fonksiyonalite olmalı.

Peki, genel renk teorileri nedir ve hangi renk hangi duyguyu uyandırmakta başarılı sorularına da yanıt bulalım.

konre

Kontrast Renkler

Tasarımlarınızda dikkat çekmeyi sağlamak için iyi bir yöntemdir. Kontrast renkler, renk çemberinde birbirinin zıttı iki ana rengi seçerek kullanılabilir.

tamamlayici

Tamamlayıcı Renkler

Çemberinizdeki komşu renk kombinasyonlarını kullanarak, tasarımlarınızda bütünlük yaratmanız mümkün. Özellikle web arayüz tasarımlarında tercih edilmesi makul bir yöntem. Birbirine yakın renkler her zaman görsel bütünlük oluşturmayı kolaylaştırırlar.

parlak

Parlak Renkler

Genellikle dikkat çekmek, ilgi uyandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Çemberin sıcak renkler tarafından seçeceğiniz canlı ve parlak bir renk kullanıcılarınız için yeterince ilgi uyandıracak görsel bir unsur olacaktır.

Renkler ve Hissetirdikleri

Kırmızı

Genellikle güç, önem ve gençliği ifade eder. Dikkat uyandırması beklenen unsurlar için en iyi seçeneklerden biridir. Yan kullanıma özel kimi uyarıcı görseller, alarmlar ve hata mesajlarında kullanılabilir.

Portakal Rengi

Diğer adlarıyla kavuniçi ya da turuncu genellikle dostluk, enerji ve eşsizlik üzerine hisler yaratır. Versatil renklerden biri olan turuncu sıklıkla alışveriş sitelerinin aksiyon butonlarında kendine yer bulan bir renk.

Sarı

İyimser ve genç bir renk olan sarı, dikkat çekmek için kullanılabilecek renklerdendir. Kişisel yorumumu katmak gerekirse de en sevdiğim renk ;)

Mavi

Güven ve emniyet yarattığı ana duygudur. Kurumsal firmalar ve finans işi ile uğraşan kurumların vazgeçilmez renklerindendir. Aynı zamanda gökyüzü ve deniz çağrışımları nedeni ile tatil ve seyahat sitelerinin de sıklıkla tercihidir.

Yeşil

Sağlık ve huzuru temsil eder. Doğal ürünler ve eczayı çağrıştırır. Aynı zamanda paraların genel renkleri nedeni ile finansal bir algısı da vardır.

Pembe

Feminen renklerin başında gelen pembe, hedef kitlesi kadınlar olan sitelerde rahatlıkla kullanılabilir.

Siyah

Güçlü ve keskin bir enktir. Genelde kaliteye işaret eder. Lüks ürünlerin tanıtıldığı siteler için seçkinliği ifade etmesi açısından tercih edilebilir.

Mor

Huzurlu ve durgun bir renktir. Yine kadınlara yönelik siteler ve kozmetik türü satış yapan siteler bir ton mor kullanırlarsa daha başarılı sonuçlar alabilirler.

Beyaz

Temizlik ve basitliği çağrıştırır. Her zaman her yerde en tamamlayıcı renktir.

Gri

Sadelik ve dengeyi anımsatır. Mesajlarınızı basit şekilde iletmek açısından iyi bir zemin rengidir.

Bej

Tamamen nötr bir renktir. Normalde hiç bir şey hissettirmediği düşünülür. Yanında yer alan renkler önemlidir.

Tasarımlarınızda kullanacağınız renkleri seçmekte zorlanıyorsanız, kolayca renk kombinasyonları oluşturabileceğiniz bir kaç kaynak ile yazıyı tamamlayayım.

 

Son Yazılar
Yorum ( 4 )
  1. Metin AKSU
    31 Temmuz 2015 at 7:24 pm

    Çok faydalı bir yazı olmuş. Sık kullanılanlar listeme ekledim, arşivledim.

  2. Samet Özdemir
    5 Ağustos 2015 at 3:19 pm

    Hasan hocam temiz bir yazı olmuş. Bilgilendirme linkleri içinde ayrıca teşekkürler.

  3. Tugay Üngör
    16 Eylül 2015 at 2:31 pm

    Makaleniz için teşekürler hocam :)

  4. Hakan
    26 Eylül 2015 at 9:20 pm

    Özellikle Sormak İstiyorum. Bir İş Adamına Şahsi Site Ve Şahsi Kartvizit Çalışması Yapmam Gerekiyor Renk Olarak Neye Dikkat Etmeliyim. Kendisi Araştırmış Mor Ve Eflatun Türü Renklerin Zenginlik İhtişam Para Pul İfade Ettiğini Ve Bu Rengi Kullanmamı İstiyor Peki Sizin Tavsiyeleriniz Nelerdir ? Ben Biraz Daha Açık Tonlar Ve Mavi Düşünmüştüm

Bir cevap bırakın
Captcha Captcha güncellemek için resime tıkla