Web Tasarımcısının Kariyerinde Yeni Dönem: “All in One!”
Web tasarım konusunda uzmanlaşmışsanız, yani hayatınızı arayüz tasarımı yaparak kazanıyorsanız Türkiye şartlarında kariyer yapmak düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir.
Çünkü yeni kuşak genç internet ajansları artık sizden daha fazlasını istiyor. Kariyer sitelerinde görülen ilanlar ne kadar gerçekçi bir de tasarımcı gözünden inceleyelim.
Kurumlar yaratıcı bir tasarımcı mı, yoksa İsviçre Çakısı mı arıyorlar ?
Son dönemlerde kariyer sitelerinde yer alan ilanlar artık ilginç ve eğlenceliden öte, komik unsurlarda içermeye başladı. Bir önceki yazımızda söz ettiğimiz Web Prodüksiyonunda görev dağılımı ve iş akışı temellerine uygun bir kariyer ilanı görmek artık bilişim sektörünün ara yüz tasarımcıları için süpriz sayılıyor. Bu komik ilanları ele alırsak, neredeyse hepsinin tek bir kalemden çıkmış gibi durması ilk ortak özellikleri.
Yoksa bilişim firmaları sektörün gerçek ve deneyimli uzmanlarını ararken aslında ne istediklerini bilmiyor ve o dönemin trendine göre birbirlerinden kopyaladıkları ilanları mı yayınlıyorlar, yoksa insan kaynakları yöneticileri tembel ve yönetimden gelen personel talebini kendi yorumlarına göre başka ilanlara bakarak mı düzenliyorlar bunu bilmek imkansız. Bilinen en önemli gerçek yayında olan 10 ilandan 9’unun bibirinin neredeyse kopyası olması.
Peki web tasarımcı arayan bu kurumlar verdikleri ilanlarda hangi nitelikte elemanları kadrolarına katmak istiyorlar bir göz atalım.
- Çok iyi derecede Dreamweaver, Photoshop, Fireworks, Flash, AfterEffects, Freehand bilgisi.
- Tercihen 3D programlardan 3DMax v.b. programları kullanıyor olmak.
- ASP, PHP veya .NET bilen.
- HTML, dHTML, CSS, XML, ActionScript , JavaScript bilgisine ve deneyimine sahip.
- İleri derecede HTML bilen ve asp kodlayabilen.
- SQL, MySql, Access konularında deneyime sahip ve uygulama yapabilen.
- Internet portal altyapısı ve yazılımı konusunda deneyimli, Oracle bilen.
- Reklam, poster, katalog, buroşür gibi basılı materyal tasarımı konusunda tecrübeli.
- Advergame tasarımı yapabilen, yaratıcı.
- Esnek çalışma saatleri konusunda problem yaşamayacak.
- Homesite, Notepad ve benzeri uygulamalar ile kod yazabilen .
- Genel olarak bu aralar yayında olan ilanlardan ortak olarak toparlanan başlıklar bunlar, bu 11 maddeden en az 6 yada 7 maddenin bu ilanlarda birarada istenenen özellikler olduğu dikkate alınırsa, gerçektende web ajansları aslında yaratıcı birer arayüz tasarımcısından ziyade, bir İsviçre Çakısı’na sahip olmak istedikleri açık.Ya da düşük bir ihtimalde olsa gerçekten ne istediklerini bilmiyorlar yada bu ilanlarda “O firma öyle vermiş bizde böyle verelim” zihniyeti hakim..
Bir web prodüksiyon departmanındaki ana bölümler ve uzmanlık alanlarına göre personel dağılımı nasıl olmalı sorusuna yanıt ise çok zor değil.
En basit haliye, bir web arayüz tasarımcısı , bir html (css, xhtml, javascript) kodlayıcısı, bir flash uzmanı (Animasyon ve actionscript) , bir web yazılımcısı (asp ve/veya php), bir proje yöneticisi.
Bu uzmanlar ile kurulmuş bir web prodüksiyon ekibinin temel web projeleri üretiminde doğacak ihtiyaçları karşılaması hiçde zor olmayacaktır şüphesiz.
Gereken ekstra durumlarda ise (3D Animasyon v.b) ekibin genişletilmesi en mantıklı seçim olacaktır.
Herşeyden biraz anlayan, aslında hiçbirşeyden anlamaz! (Kanada Atasözü)
Farklı uzmanlık alanları gerektiren seçenekleri bir kişi üzerine yığarak ortaya çıkarılan web projelerinde yaşanan hayal kırıklıkları, maddi olarak geri dönüşü olmayan kayıplara da sebebiyet verecektir.
Arayüz tasarımında uzmanlaşmış bir bilişim çalışanının detaylı bir flash animasyon, yada bir karakter illüstrasyonu, veya katalog ve broşür benzeri baskı işlerini ne derece verimli şekilde çıkarabileceği, ya da database uygulamaları, web dillerini yaptığı tasarıma uygulamasının nasıl bir zaman kaybına sebep olacağı ise en büyük soru işareti.
Esnek çalışma saatlerinin Türkçe açılımı ise mesai ücreti ödenmeden, personel yetersizliği yada iş planı yapılmamış projeler nedeni ile zaten her işi anında ve doğru olarak kıvıramayan adı tasarımcı elemanların bir çok çalışma gününde sabahlaması demek.
Oysa iyi bir tasarımcının en büyük ilacı olan “ilham”ın , esnek çalışma saatleri içerisinde gelmeme olasılığı ise çok yüksek.
Bu tip ilanlarına rastladığınız firmaların hemen hepsi nitelik yerine skor, uzman personel yerine, ucuz ve ne iş olsa yaparım‘cıları istihdam ettiği sürece Türkiye’de internet sektörünün bulunduğu yerde saymaya devam edeceği bir gerçek.
Web prodüksiyonunu hakkını vererek yapan uzman kişilerle donatılmış firmaların başarısı ise ortada. Yüksek gelir, kusursuz web projeleri ve üzerine kazanılan ödüller onlar için sıradan birer olgu.
Bilişim sektörünün titreyip kendine gelmesini beklerken bir sözde müşterilere!
Siz siz olun web projenize imza atacak kurum yada kişileri ince eleyip sık dokuyun. Sonrasında 400 YTL karşılığı yaptırdığınız sitenizi 4000 USD’ye toplatmak zorunda kalmayın.
Abi eline sağlık.
Her web tasarımcısı ve web kodlayıcısının sorunu bu. Gerçi bunu isteyenlerde var ama en çok isteyenler patronlar oluyor genelde.
Bir konuda ihtisaslaşma işi bu memelekette zor. İnşallah düzelir. Düzelse bile biz görürmüyüz bilmem.
güzel bir yazı olmuş.
fatih’inde dediği gibi biz görürmüyüz bilmem.
Her şeyi bilsin, her konuda uzmanlaşsın, bir de iletişim yönü kuvvetli olsun. Karakter sınır varmış da daha fazla şey isteyememişler gibi…
Böyle bir eleman bulan firma ne kadar maaş veriyor onu merak ediyorum asıl ben. Gerçi bu yeteneklerin ve bilginin karşılığı para ile ölçümlenemez ama…
Eline sağlık Hasan Ağabey,
Çok güzel bir yazı olmuş, tebrik ederim.
Arkadaşımın da dediği gibi türkiyede ihtisaslaşmak zor ama imkansız değil.Büyük bir firmada çalışıyorsanız belli bir düzen ve rol dağılımı vardır.Ama ufak çaplı firmada iseniz yandınız.Kolay yoldan para kazanmak isteyen patronlar “nasıl az maaş vererek çok iş yaptırır, nasıl voleyi vururum?” düşüncesi kendilerinin bile fikir sahibi olmadığı, “onlar yazmış bizde yazalım..” mantığında verdikleri iş ilanları bunlar.Eğer ki patrona karşı çıksanız, fikirlerinizi söylesiniz dudak bükecektir.Web tasarım konusu türkiyede hakkı yenen bir meslek.”Bizim çoçuk yapmış 100 milyona ” diye başlayan konuşmalar, “hocam biraz hotmail mavisi, gmail tonları kullan ” diye devam eden istekler artık insanı bu işe yaptırdığına pişman ediyor…Ben açıkcası bıktım ve işimi bıraktım.’ senelik ajans macerasından sonra, şu an bir tur rehberiyim ve sadece kendi istediğim şekilde tasarımlar yapıyorum.Evet, mutluyum en azından yaptığım işten zevk alıyorum ve bu bana yetiyor…
Bir diğer sorum, Amerikada ve diğer ülkelerde meslek birlikleri bulunurken niye türkiyede böyle bir kurum yok? İnteraktif yayıncılar derneği kurulması iyi olmaz mıydı? En azından piyasada daha iyi şartlarda kaliteli işler çıkartılır, imitasyon işler yapmayı bırakırız…Yenimecra dünyası, Niye bu kadar kopuk birbirinden?
Prometheus aslında can alıcı konulara değinmiş, Türkiye gibi rekabet şartlarının sırf birbirinden iş çalmak için %80 fiyat oynattığı bir ülkede, herhangi bir meslek birliği ne işe yarar bilemiyorum.
türkiye ya burası alın bendende bir örnek size iş çıkışı yürüken bir arabanın arka camında bir ilan gözüme takıldı 160 milyona her şey dahil web sitesi alan adı,hosting,10 adet pop3, :)
şimdi sorarım size sizin yada kurumunuzun son teslim ettiği projenin net fiyatı nedir ? 100,200,300,…. YTL.
emeğini ucuza satan, ajansları zengin eden, karın tokluğuna çalışan yurdum işçileri bilemedilerki yarın ayağa düşeceğiz
Üretenler olmazsa tüketenlerde olmuyor unutmayın senelerce emek verdiğiniz bu mesleği ayaklar altına almayın
emeğinizi ucuza satmayın
bırakın müşterileriniz başka kişi/kurumlara yaptırsınlar işlerini.
Hasan bey konuyu çok doğru seçmişsiniz tebrik ederim.
Eline Sağlık.
[…] Bazen online iş bulma sitelerinde arama yaparım. Sonuç gerçekten ilginç oluyor. Ilan yazarı, genelde konuya fransızdır!. Sanki sadece kulaktan kulağa duyduğu, ve aklında kalanları ilanda sıralamış.
Gerçekten bi çok kişinin sıkıntısı olan bir konuyu ele almışsınız.web sektörü türkiyede pek standartı olmayan bir sektör.( ‘fikrim geldi :) ‘) Şöle bi oluşum felan olsa hani mühendisler odası,şöferler odası gibi webciler odası olsa :) güzel olurdu fiyat ve standartlar belirlese ve kurumlarda ona göre hareket etse . Bence bu konuda işi yapan firmadan çok müşterilere iş düşüyor müşteriler bilinçli olsa ucuz olsun ne olursa olsun mantığı gütmese o zaman işi yapan firmalarda belli bir standarta gitmek zorunda kalırlar kaliteli iş çıkarmak gibi.
[…] Saçma iş ilanlarından bahsetmiştim önceleri. Fizik yüksek mühendisiyim ve doktora almaya kara verdim. Ama fizik mi IT mı hala kararsızım. Doktora alsam bile, işsiz bir profesör! olmaya devam edeceğim. Çünkü iş anlayışı böyle olan bir toplumda iş bulmam mümkün değil… “Gölgeler içinde..“blogunda bir yazı gördüm. Ilk kez bir yazıyı direk kopyalayapıştır yapacağım: […]
Yurdum insanının bukadar kalitesiz olması beni gerçekten çok üzüyor. Firmalar webmaster değil webslave arıyor. Uzun yıllardır bu sektörde çalışıyorum, ve uzun süredir insanlara webmasterim demeyi bıraktım. çünkü bu ucuzcu, word’u farklı kaydederim site olurcu, template çalarım 100 ytl ye satarımcı, php ile e-commerce sitesi 99 ytl ciler, “süper profeyşınıl dizayn” şeklinde ilan veren ve işini zerre kadar ciddiye almayan ama kendini “süper webmaster” olarak tanıtan insanlar yüzünden işimden utanıyorum ve webmaster kelimesinden de tiksiniyorum artık.
Genelde bu tip insanlar bilsede bilmesede cv lerine herşeyi yazıyorlar. böylece işverenlerinde güveni kalmıyor. bir insanın gerçekten illustrator yada visual studio kullanabilmesi, illustrasyon yapabildiği veya c# ile “adam gibi” proje geliştirebilmesi anlamına gelmezki… İyi hoş programı kurmuşun ama kimin eline versen üç beş birşey çizer. Oyüzden ilanlar baştan yanlış veriliyor.
İşverenler bu farkı ayırmaktan acizler. “W3C standartlarında yazıyorum” dersiniz, “hmm o pek önemli değil, sen günde kaç web sitesi yaparsın onu söyle” diye cevap veriyorlar. Neden? çünkü günde 2 web sitesi yaptıracak 200$ dan köşeyi dönecek aklınca..
Böyle kıt, özürlü, cahil, kolaya kaçan işverenler oldukça, yalancı, yüzeysel bilgiye sahip, atıp tutan yazılımcı, tasarımcılar sayesinde bu sektör düzelmez!
Asıl bana koyan kısmıda piyasanın %80 i bu profildeki insanlarla dolu olmsı… bu insanlar geri kalan %20’sininde işine balta vuruyor, imajlarını yerin dibine batırıyor.
İşte size beyin göçünün temel sebebi. Yurt dışındaki ilanlara bakanlarınız varsa, türkçeye çevirerek bir örnek vereyim;
———-
W3C standartlarında,
HTML, DHTML, XHTML dillerini iyi derecede bilen,
CSS ile browser uyumlu arayüz geliştirebilen,
Photoshop veya Fireworks gibi programlarda, yaratıcı tasarımlar yapabilen,
Web Tasarımcısı aranmaktadır.
Ücret : Haftalık, 600$
Çalışma Saati : Haftada 45 saat.
Tercihen,
Javascript, Flash, Action Script
Her tercih sebebi için haftada 60$ ödenecektir.
—————
Not : Bilg. programcıları erken yıprandıkları için belirli bir saat üzerinde çalıştırılmaları yasak, ayrıca erken emekli oluyorlar.
Bu Australidaki bir firmanın ilanı. Ne aradığını biliyor ve bilgiye, emeğe saygılı.
tabiki mesai ödendiğini tahmin edebiliyorsunuzdur.
Türkiyede böyle ilan verebilecek kapasiteye sahip bir firma varmı? Ben buncayıl bu sektördeyim görmedim.
Türkiyede “esnek çalışma saatleri” adı altında emeği sömürerek adamın suyunu çıkarırlar, sonra sigortanı yapmazlar, yapsalarda asgari ücretten yaparlar, Ne bildiğin değil nekadar hızlı yaptığın önemlidir. Güvenliği değil çalışıp çalışmadığı önemlidir. Kalitesi değil, yine nekadar hızlı yaptığın önemlidir.
Uzun lafın kısası Türkiye gibi bir ülkede kaliteye ve bilgiye önem veren bir insan olarak yanlış mesleği seçmişim. Yada yanlış ülkede doğmuşuz.
Kader diyip çekicez yada bu saçmalığın bir son bulması için adam gibi bir platforma emek vericez.
Devletin bu konuya el atıp, belirli standartlarda yazılım üretmeyen, tasarımları çalıp çırpan, haksız rekabet ile %90 lara kadar fiyat kıranlar için bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Yurt dışında bir web sitesi çaldığınızda bunu şirketinizi kapatmaya gidecek kadar ağır yaptırımlar var.
Bu işi işçiye veya işverene bırakırlarsa hiçbirşey çözülmez. Kendi hakkımızı korumaktan aciz ama başkalarının haklarına tecavüz etmeyi seven bir milletiz malesef.
Herkeze saygılar,
acikcasi cok komiğime geliyor artık.
Freelance olaraktan PHP kodluyorum ama nedense son çalıştığım 4 firma bende css kodlamamın yanında bir sürü ufaklı büyüklü sorunu da yanlarında getirdiler.
Çalıştıkları hosting firması için bile yardım isteyenler oldu.
Çalışssında nasıl çalışırsa çalışsın mantığı gerçekten kötü :(
bu adamların ağzını burnunu bir şekilde dağıtmak lazım ama nasıl :D
Bu makale ve “WebSlave” nin yazısı gerçekten çok güzel.
Kırşehirde yaşıyorum. Web Programcısıyım. Bu işe başlayalı yaklaşık 4-5 sene oluyor.
Son zamanlarda artık firmaların aradığı elemanlar gibi olmaya çalışsam da pek becerilecek bişey olmadığı ortada.
Yukarıdaki maddelerdeki programların bazılarıyla hiç tanışmadım bile.
Kişiye yada şirkete yaptığım web sitelerinin özgünlüğü ve kullanılabilirliğini farkeden kimse yok. Önemseyen de yok. Adamlar ne yaptırdıklarını bilmiyorlar. Bu aralar frontpage ile template düzenleyen “vep mastır” lar da artınca gerçekten bu iş çok zorlaştı.
Ama bu durumun düzeleceği kesin. Ama ne zaman o belli değil. Düşünün ki ilk defa otomobil icat edilmiş. Kimse kullanmamış. Adam Focus ile Doğan SLX arasındaki farkı farkedemiyor. Farketse de gereksiz buluyor. Çünkü daha focus kullanmamış. Doğan SLX kullanıyor. Ama her ikisinide kullandığı zaman aradaki farkı farkedecektir.
Freelance çalışmak böyle zor bir iş. Bir firmada çalışmak ta şuan için pek mümkün görünmüyor. 3,4,6,11. şartların yarısı var bende. :D
Ha bu arada bazende müşterilere PHP-Nuke yi basıp basıp vermek de aklımdan geçmiyo değil.
Şuanda yırtınıyorum bu işte profesyonel olmak için. Son bi kaç aydır hevesimde kalmadı. Başka bir işe yönelmeyi düşünüyorum.
geçenlerde bir iyi insan geldi firmasına -oto tunning- site yaptırmak istediğini söyledi. Tamam dedik bir şablon çıkardık. 1 hafata sonra siteyi yayına soktum. Fakat abimciğim kusurlar görmüş hemen aradı:
-yav bu site hiç janjanlı olmamış biraz orasına burasına resim ekle.
-efendim sizle bunu uygulamıştık resimlerle sayfanız güzelleşmemişti siz söylediniz. Fakat isterseniz verdiğiniz resimleri(cep telefonu ile çekilmiş 640×480 bulanık) koyabilirim.
-Ama onlar güzel değil ki!
-Sizin bana verdiğiniz resimler onlar ben kendim gelip çekmemi istemediniz.
-Tamam anladım gel sen çekersin. Ama yaptığımız her araba için seni nasıl çağıracağım?
-Efendim ben size söyledim eğer fotoğrafı kaliteli olsun isterseniz bir dijital makina almanız gerek.
-Ne marka alayım
(Bak ne iş yapıyodum ben web sitesi mi müşteri hizmetleri mi?)
-Orasına ben karışamam size kalmış.
-Neyse orayı hallederim ben. Bi de bizim siteye benim masada oturan bir fotoğrafım vardı onu sitenin girişine koy!
-Tamam koyayım da siz bana öyle bir fotoğraf vermediniz ki..(artık pes ettim :D gülmedim ha)
-Sen benim resmi(vesikalık) photoshopla öyle bir resme koyacaktın ya?
-Yok efendim hem böyle birşey konuşmadık bunu ben yapamam.(yetenek değil artık adam bana evlilik resimleri getirip şuraya teyzemi şu arka plana da amcaoğullarını diz dedi de!Ben yok artık gibi yaptım).
-Yav hani sen bize siteyi yaptıktan sonra da yardım edecektim?
-… abi ben size yardım ederim fakat artık siz de site ile alakalı şeyler sorun.
-Tamam kusura bakma pek bilgisayardan anlamıyoruz ondan oluyor
(Şimdi ben ne dedim de adam kendini ezdiğimi düşündü)
****En bomba kısım
-Yav sen reklam işinden anlıyon mu?
-Banner gibi mi?
-Yok reklam filmi
-Efendim (anladım,ama dumur oldum)
-Bize bir reklam filmi çeksen şöyle karaşimşekli falan animasyon da koyarsın köşelere ha nasıl güzel olur de mi?
(abicim ben size ne desem boş)
-Efendim şu an dersim başlamak üzere siz bana mail atın ben size en kısa zamanda dönerim.
(en güzel yöntem budur! sana telefondan söyleyebileceği şeyleri yazıya dökemezler genelde..)
-Tamam hadi görüşürük.Telefonun açık kalsın ha?
-Nasıll….
Abi, “iyi derece de ingilizce bilen” özelliğini atlamışın : )
Ben ayrıca bir ilanda şunu da gördüm, Cenab-ı Allah bana onu da gösterdi ya bu ülkede artık ölsem de gam yemem.
“tercihan ön muhasebeden anlayan”
Çok istedim telefonla arayıp OHH HAAAAA demeyi ilan veren firmaya ama tuttum kendimi bozmayım dedim : )
çook güzel yaaaa…
memlekette herşey (copy-paste)
merhabalar;
İnternetteki ve gazetedeki ilanları görünce gülüyorum. Gerçekten bu programların hepsini tam anlamıyla bilip bunu bir proje uygulaması üzerine yansıtabilmiş arkadaşlar var mı? Web programcılığı ve web tasarımı iki ayrı dal,bizzat bu tarz bir uygulama olduğunda en az bir çalışma arkadaşıma ihtiyac duyuyorum.Bu şekilde bir yaklaşım firmalar içinde sanırım daha profosyonel bir bakış açısı olacaktır.
Firmalarında bence iş ilanı verirken maliyet düşüncesinden çok sağlayacakları yararı düşünmelerinde fayda var diye düşünüyorum.
Herkese iyi çalışmalar
Özgür ŞAHAL
Web tasarımcı
Bunlarda birşeymi ben php programcısı olarak başladığım bir şirkete 30 gün çalıştıktan sonra
c# bilmediğim için işten
çıkartıldım varın gerisini siz düşünün….
[…] Bu gün bir blog inceledim, Blog Sahibi Hasan Yalçın. Anladığım kadarıyla argo bir tabirle söylicem web piyasasında uzun zamandır var ve işinin hakkını veriyor. Neden derseniz anlattıkları bu yönde olduğunu gösteriyor. Sitesindeki bir yazısı çok ilgimi çekti. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz. Başlığı (Web Tasarımcısının Kariyerinde Yeni Dönem: “All in One!”) yazısı biraz uzun lakin okursanız nedemek istediğini anlarsınız ve hak vereceğinizede eminim. Web tasarım sektöründeki ilginç bir çarpıklığa deyinmiş. Web tasarımından anlayan elemanlar için iş ilanları verilmiş güzel ama istedikleri özellikler cidden bende var yok değil ama ben bir kaç şeyi iyi bilirim hepsini bilmem için uzun çabalar, koca koca gözlükler, kafa hafif kellemiş falan olması lazım. Açıkcası ilk etapta bu kadar da dikkat etmemiştim ama yazıdan sonra özellikle internetten iş ilanlarına baktım ve dediklerinin bir çoğu doğru. Galiba bizim sektörümüzde de işsiz kalacaz gibi. Yada şöyle yapsam hepsini biliyorum desem gitsem bir şekilde de işe girsem sonunda da ben bilmiyorum desem surat ifadeleri nasıl olurdu. Galiba gidenlerin bir çoğuda böyle "sözüm meclisten dışarı" hepsini bilen arkadaş varsada helal olsun derim. […]
Abicim bunun sonu yokki. Şirketler tabiki kopyala yapıştır yapıyor, arada diğer ilanlardan karışanlar varsa onlarda yanlışlıkla katılıyorlar. Böyle şirketin böyle bozuk anlayışla çalışan elemanları olur. Bu bozuklukla buldukları kişileri suyunu çıkartıncaya kadar sıkmak niyetleri galiba.
Ellerinden gelse çaycılığıda onlara yaptıracaklar, hadi üçbeş kuruş veriyimde yerleride temizle diyecekler.
Acaba hangi, konuda çok illeriyiz ki, Bu sektörde de illeri olalım?
Bu sorunun cevabını bulduğumuzda tüm bu olusuzluklar zaten olmayacak ve yaşanmayacaktır.
Eğitim şart oldu artık.
Süper bir yazı. Konuya tam can alıcı noktadan temas etmiş. ayrıca (siracel.com/siracel/?p=26) adresinde yer alan yazıda da yaşanmış bir örneğini bulabilirsiniz :)
Merhabalar,
Ben yeni yetişen bir web tasarımcısıyım. Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde web tasarımı ve programlama dalında okuyorum. Üçüncü sınıfım.(Yaşım 17 :)) Yazınız bana çok şey kattı. Öncelikle bunun için çok teşekkür ederim.
Bizim dalımız aslında Türkiye’de herkesin yapabildiğini sandığını bir meslek aslında. Bugün sokağa çıkıp önünüze gelene sorun ‘Ben web tasarımcısıyım’ der. Aslında elemanın web tasarımıyla ilgili bildiği tek şey ‘Publisher’ gibi basit programlardır.
Bu işi yapmaktan çok zevk alıyorum. Ancak ilerde hayatımı bu işten kazanacağım için birazda sorunlar var kafamın içinde. ‘Kim iş yaptırır?, Nasıl kişiler iş ister?, Yaptıklarım beğenilir mi?, Piyasada bir yer edinebilir miyim?’ gibi bir çok soruya takılıyorum. Fiziksel olarakta özrüm olduğu için işe gidip gelme gibi sorunlarımda var. Ama ben yinede kendimden eminim ve bu işi yapabileceğimin en iyi şekliyle yapmayı umuyorum. Bu yazıyı yazdığınız içinde size çok teşekkür ediyorum. Saolsun Web Tasarımı dersine giren hocamız sık sık bize böyle konuşmalar yapıp, piyasada nasıl bir durumla karşılaşacağımızı bizlere söylüyor.
[…] ilgiyi Web Tasarımcısının Görevleri, Web Prodüksiyonunda görev dağılımı ve iş akışı, Web Tasarımcısının Kariyerinde Yeni Dönem: “All in One!” başlıklı makaleler […]
Web hizmetlerini basit ve pazar da limon satarcasına ek bir iş gibi yapıp lafa geldiğinde de sektörün zirvelerinde olduğunu zannedenlerin aslında ne kadarda yanıldığını gösteriyor.Bilişim şirketlerinin bu kadar isteklerinin olma sebebi de tamamen budur.Eğer bir yazılımcı veya tasarımcı kendi yaptığı işin hiçbir zaman yakalıyamayacağı ve sürekli gelişip yenilikler ile önümüze gelen bir dal olduğunu farkettiği anda pazardaki önemini de anlıyacaktır. Türkiye’nin yazılım ihracatının 250 milyon dolar civarında olduğunu duyan herkez bilgisayar alıp yazılımcı olmaya çalışınca durum böyle oluyor ama hindistanın yazılım ihracatının 7 milyar dolara ulaştığını bunlara birinin söylemesi lazım. Yapmamız gereken fiyat kırmadan yapılan işin önemini anlamaya çalışmak.Eğer bir arayüz yazıyorsanız siz müşteriye 100 ytl derseniz ona göre karşılık alırsınız ve sizden 10 ytl ye grafik de ister. Ben bilişim şirketimi açana kadar çok zorluk çektim ama artık müşterilerime verdiğim fiyat 800 ytl nin altına inmiyor böyle olunca da motivasyonda en üst seviyede oluyor.Ve yaptığımız işin ciddiyetini her yaptığımız yazılım da tekrar hatırlıyoruz.Yeter ki hakkını verebilelim ve kendimize güvenelim başarılamayacak hiçbirşey yok.
Herşeyden biraz anlayan, aslında hiçbirşeyden anlamaz! (Kanada Atasözü)
Bunun yerine “Cok iste cirak olacagina bir iste usta ol yeter.” atasözümüz de kullanilabilirdi.
Yaziniz icin tesekkürler.
Gerçekten bu özellikleri taşıyan bir varmıdır :) bence sadece sözde vardır. özde ise alakası olmayacak bir iş yükü, böyle bir bilinçsizlik ülkesinde çalışmak zorrrr…. Bir Coder hem görsel içerik hazırlayacak, hem de cod yazacak mükkemmel ötesi :) hatta üstüne yetmemiş 3DMax denmiş yuh abicim yuh varya…. eğer böyle bir personel varsa hemen işe alırım :D
güzel bir site, konuları da güzel seçiyorsunuz, umarım devamı gelir
Hocam çok güzel bir yazı bu. Bunu kaynak olarak Dergilere verdiniz mi? PcNEt bu konuda çok iyidir. Ayrıca gazetelere de verilebilecek güzel bir makale…
Bir de hocam şunu eklemek istiyorum:
Bir konuda ihtisas yapmak, uzmanlaşmak lazım.
gerçekten yaraya parmak basmak bu olsa gerek…çok güzel makale..hocam ellerinize saglık hadi işverenlerin isteklerini mantıklı bulduk diyelim ki:)bu özelliklere sahip türkiyede kaç kişi var hadi onuda bulduk diyelim kaç para maaş vereceksin 1500ytl+ssk+yemek mi :) cidden adamı güldürüyorlar :)
tekrardan ellerinize saglık devamı 4 gözle bekliyoruz….
Sevgili yazılımcı arkadaşlar yazdılarınızın tümünü okuduk. Çok doğru eleştriler yapmışsınız.
Biz de işveren bir firma olarak haksız rekabeti körükleyen bu tür sömürücü firmalara karşı bir firmayız.
Bu nedenle makul taleplerle action script konusunda etkin şekilde oyun vb geliştirebilecek profesyoneller arıyoruz. (Ki bu oyun vb şeylerin tüm animasyon ve grafikleri bizim diğer alamanlarımız tarafından yapılıp size teslim edilecek)
PHP ve mysql bilginiz sayesinde de server üzerinde gerekli değerleri verecek.
İşte iş bu kadar. Ücret de fena değil.
hafta sonları C.tesi-Pazar elbette iş yok.
Mesai saatleri kesin 9:00 ile 18:00 arası. Mesai talebimiz yok. Öğlen yemeklerimiz ahçımızca ev yemeği tarzında hazırlanıyor. Yerimiz beşiktaşın göbeğinde.
İlgilenenler varsa iki kişi alacağız. Bilginize ve ilgilenen arkadaşlara iletmeniz dileğiyle.
mesajları bana atın lütfen. admin@cartoononlines.com.
Bu arada blog sahibi Hasan Yalçın’a saygılar
HOCAM! Gerçekten harika açıklamışsınız. Burada benim tesbitim şu:
15-20 bin YTL lik sermaye ile WEB Tasarım firması oluşturuyorlar. Mesela bir Matbaa firması veya Grafik Ajansı düşünün; “Biz her alanda reklamcıyız!” mantığında ufak bir sermaye ile… Hatta Grafik alanında olmayıp inşaat sektöründe, 40-50 bin USD ile 1-2 Server makina alıp Hosting ve Tasarım hizmeti vermek isteyenler… Dahası da vardır, muhakkak!
Ben tasarımcı olsam;
a) Ayaklarımı masaya uzatıp nescafemi yudumlarım,
b) Düşünür, hayal ederim,
c) Film seyreder, oyun oynarım,
d) İnternette sörf yapar, araştırırım,
e) Kitap okurum,
f) Yatar, uyurum,
g) SONRA BULURUM.
Çok mu uzun sürdü tasarım aşamasına geçiş :)
Aslında uyku haricinde toplarsanız en fazla 2 saat tutuyor. 2 saat sonunda kendimi KONSANTRE etmiş olabilirim. Yani en başta Değerli Hocamızın da yazdığı gibi, İLHAM bir şekilde geliyor; merak etmeyin! O zaman Grafiker arkadaş ÇİFTÇİ gibi mahsul üretici statüsünden kurtulup, SANATÇI ve DÜŞÜNÜR oluyor.
direk web eşşeği yada hammalı aryıoz diye yazsalar en azından ölmüşlerine küfür etmem.
Hocam çok güzel diyen çok olmuş zaten ama hakkaten çok güzel. Ama standart Türk yorumlarını bırakalım artık. Birşey değişecekse biz değiştireceğiz, biz değişeceğiz.
Ben webtasarım kursuna gidiyorum. Gördüğüm kadarıyla programlar çok zor ve derinler. Gerçekten hepsini çok iyi bilmek doktor olmaktan zor gibi. Ben gerçekten sevdiğim için bu kursa gidiyorum ama sizin yazınızı okuyunca beynim döndü resmen. Moralimi çok bozdunuz. Bütün korktuğum surumların bu piyasada olduğunu söylüyorsunuz ve %90 ı böyle diyorsunuz. Gerçekten yanlış bir seçimmi yaptım, boşunamı kusa gittim o kadar para verdim. Keşke daha elle tutulur bi mesleğin kursuna gitsetdim. Network, gibi mesela. Bu yazıyı bence kaldırın burdan. Çok moralim bozuldu. İşi bırakıo turizimciğe geçenler, msn mavisi, 100 tane program isteyenler, hep fazla mesai, düşük maaş. Arkadaşlar bunların hepsi gerçekmi cidden. Hiçmi umut yok. 6 ay boşunamı uğraştım, işsiz kaldım. en az 5ooo tl zararım boşunamı. Keşke autocad veya solidworks gibi elle tutulur bi program öğrenseymişim.
hocam valla öyle güzel yazmışsınki ben iş ilanlarında aranılan bu özellikleri saydıklarında dehşete düştüm çünkü bunu yapacak insan herhalde insan değil makine olması lazım. hem tasarım hem grafik hem resim hem içerik yazma hem animasyon hem görsel efek ulan bu ne bunun onda biri olan adama 3,5 milyar maaş veriyorlar ama bunların teklif ettiği rakamlar arasında 600 lira maaşı gördüm.
yahu adam 600 e çalışacaksa niye o kadar program öğrensin gider işçi yada ücretli yada vekiil öğretmen olarak çalışır daha iyi. ben şahsen flash, 3ds max, php , c# ,css, html programları biliyorum birde hazır kodlada değil yani ama ben başvursam herhalde bana verecekleri maaş 800 ü bulmaz.
yani bu adamlar resmen süpermen arıyorlar.
Değerli Yalçın; bu dediğin konular eminim çok can sıkıcı ve insanı mesleğinden soğutan bu kadarını da yapabilen var mı dedirten arama standartları. Hani derler ya önce iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batıracaksın.. Bu işleri öncelikle bukadar düşük ücretlerle yapan ve bu işi çok basite indirgeyen insanlar neyazık ki bulunmakda. Öncelikle sanırım kabahati meslektaşlarımızda aramak gerekiyor. Bu maaşlarla tüm bunları yapabilen arkadaşlar çalışmaya devam ettikçe sanırım bu tartışma platformlarında hep yerini almaya devam edecek.. Saygılarımla..
Houses are not cheap and not everybody can buy it. However, business loans was invented to support different people in such situations.
Profesyonel firmalarda bu şekilde ilana ben henüz rastlamadım (bir kaç tane olabilir :) genelde çok tip ajans işleri yapan firmalar bu şekilde ilan veriyorlar yani tam olarak ne aradıklarını bilmedikleri için ve bu konular hakkında fazla bilgileri olmadıkları için, ya da bu işe yeni girişim gösteren firmalar da daha çok rastlıyoruz Süpermen arayışlarına :) tebrik ederim bu yazı tam da anlatıyor tasarımcıların ve yazılımcıların aklında geçenlerini..
güzel bir yazı ve gerçekten faydalı, teşekkürler
Aynı noktalar aslında benim de dikkatimi çekti. Yönetim Bilişim Sistemleri mezunuyum, 1999 yılından bu yana web tasarım ile ilgileniyorum. Yıllarımı verdim desem yalan olmaz. Ama bence bu şirketler kesinlikle bedavaya çalıştıracak süpermen arıyorlar. O kadar meziyeti olan biri neden adı sanı duyulmamış şirketlerde çalışsın ki? Adamlar bu kadar yüksek beklentilerle kendileri olduğundan önemli şirketler gibi göstermeye çalışıyorlar. Özeti budur!
[…] […]