Web 2.0 Tasarım Rehberi – Yansıma, İkon ve Flaşlar

w2tr.jpgKısa bir ara verdiğimiz rehberimizde, Web 2.0 tipindeki tasarımlarda genelde son zamanların favorisi olan yansıma efekti ikon kullanımı ve flaş ” ya da patlangaç diyebiliriz” kullanımı ne derece önemli ve nerelerde nasıl kullanmalıyız konusunu işliyoruz.

Yansıma efekti ile en çok karşılaştığımız site şüphesiz Apple.com olmalı. Yansıma efektide tıpkı diğer zengin yüzey kullanımlarında olduğu gibi tasarladığınız siteye derinlik ve hareket kazandırmak ve modern bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılır.

reflec1

Genelde Web 2.0 tarzı sitelerde özellikle logolara verilen yansıma efekti ile gündeme gelsede genel olarak site içerisinde dinamik olmayan tüm objelerde kullanılabilir. Ayrıca okadar fazla logosu yansımalı site ortaya çıktıktan sonra bunun bir trendden çok sıkıntı verici bir hal aldığınıda belirtmek mümkün.

reflec2

Ayrıca yine benzer efektlerin kullanıldığı plastik, yada metal görünümlü imajlar kullanmakta site içi görsel zenginliği artıracaktır.
Bu uygulamaların dozu ise tasarımcı tarafından çok iyi ayarlanmalıdır. Her tarafı pırıl prıl parlayan, yansıyan bir site içerisinde bu zengin elementleri aşıp, kullanıcının içeriğe ulaşması zor olabilir.

reflec3

Ayrıca bu tip efektleri kullanırken iki boyutlu ve üç boyutlu objelerdeki yansımanın perspektif farklarını unutmamak gerek. 3 boyutlu bir objeye yansıma verirken onu sadece ters cevirmek yetmeyecektir. Dikey doğrultuda bir yansıma efekti için objenin gerçekten ayna görüntüsü ve derinliği gerekmektedir.

Yansıma efektleri ile ilgili çeşitli kaynak ve tutorial’lara buradan, buradan, ve buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni nesil sitelerde ikon kullanımı oldukça moda. Ancak ister hazır ikon setlerden kullanalım isterse kendi ürettiğimiz ikonları kullanalım en önemli nokta ikonun işaret ettiği konuyu net bir şekilde açıklıyor olmasıdır.

iko1

Örneğin bir kullanıcı girişi içeren alanın yanına dünya ikonu koyarsanız bu bir anlam taşımayacak, site ziyaretçisinin kafasının karışmasına sebep olacaktır.
Bu tip bir alanın yanına şüphesiz kullanıcıyı ifade eden bir ikon eklemek ziyaretçi açısındanda zaman kaybı yaratmadan içeriğe yönlenmeyi sağlayacak bir yöntem olacaktır.

iko2

Toparlamak gerekirse doğru anlamlandırılmış ve yerinde kullanılan ikonlar, kuıllanıcıları iste içinde hızlı ve doğru yönlendirirken, yanlış kullanıma maruz kalan elementler ise sitenin kullanılabilirliğini düşürmekte.

iko3

İkon tasarımlarınızı yaparken kendi özgün fikirlerinizi ekrana taşımanız çok daha çekici sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Bir çok sitede hemen her yerde tasarlanan ikonlardan kullanılması sıkıcı bir hal alsada, ikon tasarlamanın da özel bir yetenek olduğunun altını çizmeden geçmeyelim.

Flaş yada patlangaçlar son dönemin en moda trendlerinden biri. Bir tasarımcı olarak göze çok hoş geldiğini, küçük ama önemli duyuru ve ibarelerin bu element kullanılarak kullanıcıya gösterilmesini çok doğru ve görsel olarak zengin buluyorum.

Bir fiyat bildirisi kampanya yada benzeri bir bildirinin bu şekilde gösterilmesi hem bir miktar retro duygusu yansıtmakta hemde farklı, canlı ve sıcak renk kullanımı ile ilgiyi yoğunlaştırmakta hayli etkili.

flaslar32

Bu tip patlangaçlar yapmak için kaynak ve tutorial’lara buradan, buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Yukarıda söz ettiğimiz 3 öğeninde son günlerde moda olduğunu biliyoruz ve tasarımlarımızda bol bol kullanıyoruz. Burada önemli olan birkez daha hatırlatmakta fayda varki bu tip zenginlik katan elementleri ne gereğinden az nede fazla kullanmak. Aksi takdirde bir süre sonra fazla kullanım sonucu, kullanıcı artık bu objelerin dikkat çekici özelliğinden çok sıkıntı verici bir hal almasından şikayetçi olacaktır. Ancak aynı zamanda unutmamak lazımki moda değişken bir olgudr ve tasarım içerisinde yer alan bu tip objelerin modası geçtiğinde şüphesiz bunların yerini yeni bir trend alacaktır.

Son Yazılar
Yorum ( 13 )
  1. Fatih
    10 Mayıs 2007 at 1:51 pm

    bilgi için teşekkürler

  2. Fatih Hayrioğlu’nun not defteri » 10 Mayıs 2007 Web’den Seçme Haberler
    10 Mayıs 2007 at 2:10 pm

    […] Hasan Yalçın yazmaya bizde okumaya devam ediyoruz. Web2.0 rehberinde yeni yazı “Web 2.0 Tasarım Rehberi – Yansıma, İkon ve Flaşlar” Link […]

  3. superselo
    11 Mayıs 2007 at 12:29 am

    Gözümüz yollarda kaldı üstad. Teşekkürler.

  4. ibrahim eryiğit
    11 Mayıs 2007 at 8:25 am

    Hasan Bey merhaba!
    1) Öncelikle sitenizi bugün keşfettim, ve oldukça beğendim. Tasarım konusunda hassasiyetim ve zevkim olduğundan dolayı bana söylüyor,bana yazıyorsunuz gibi…:)
    Site tasarımınız çok güzel olmakla birlikte bazı beğenmediğim noktaları sizinle paylaşayım. Giriş,hakkımda yazan şerit ve fontu (siteye uygun düşmüyor) daha güzel durmuyor bence.Keza Rss Kaynağı yazısının gölgesi yazıyı okumaktan çok boğuyor.Bunları yapıcı eleştiri olarak anlarsanız sevinirim.

    2) beyazadres.com blog sitemiz hakkında görüşlerinizi benimle paylaşmanız seviniriz.

    3) Sayfa Sayısı (13): [1] 2 3 4 » … Son Sayfa » eklentisi hangisi acaba. Ayrıca tam olarak ileri geri tuşunun altına koymak için ne yapmamız lâzım.

    Cevabınızı bekler,çalışmalarınızda başarılar dilerim.
    Takipte olacağım :))

    NOT:Gmailden e-posta olarak atmak istedim ama ulaşılamıyor hatası adığım için buradan yollamak zorunda kaldım:(
    Yorum olarak yayınlamamanızı rica ederim.

  5. Oğuzcan
    11 Mayıs 2007 at 2:53 pm

    Hasan Abi arayı çok uzattın lütfen bir daha yapma çok merak ettik valla yeni konunu ve geldi şimdi sıra öbürlerinde inş. başarılar.. bilgiler içinde teşekkürler.

  6. Dobi
    18 Mayıs 2007 at 3:51 pm

    […] Re: Dobi

  7. celix
    28 Mayıs 2007 at 3:24 pm

    merak ettiğim bir konu idi.bilgilendirme için teşekkürler.

  8. Web 2.0 Tasarım Rehberi | katodivaihe
    15 Ekim 2007 at 12:41 am

    […] Yansıma, İkon ve Flaşlar […]

  9. hades
    8 Şubat 2008 at 3:04 am

    devamı varmış yaw makalenin…1.cisinde yaptığım olumsuz eleştiriyi unutun başarıalr ;)…ama wordpress kullanmanız hala aklımda :)

  10. youtube
    2 Mart 2008 at 12:45 pm

    güzel makale.. teşekkürler

  11. ebru
    25 Nisan 2008 at 6:17 am

    çok güzel br site kim yaptıysa emegine salıkbaşrılar by

  12. Dergi
    28 Aralık 2009 at 12:28 pm

    bilgi için teşekkürler

  13. Öz
    30 Ocak 2012 at 5:00 pm

    Merhaba,

    Google araştırmalarımda dönüp dönüp nedense soluğu sitenizde alıyorum. Hazır yine karşıma çıkmışken bir teşekkür etmek istedim, bana çok faydanız dokundu.

    Sağlıcakla…

Bir cevap bırakın
Captcha Captcha güncellemek için resime tıkla