Ümitsiz Haber Portalları

Ümitsiz Haber Portalları

Sıklıkla ülkemizdeki haber portallarının hem tasarım hem de fonksiyonellik adına ne kadar geride olduğunu dile getiririm. Güncel haber portallarımız arasında kısa bir değerlendirme gezintisi yapmaya ne dersiniz?

Öncelikle belirtmem gerekiyor ki, bu haber portalları oluşumlarının içerisinde görevli de olsanız, zaman zaman sizin bile karşılayamayacağınız toplar geliyor ve ilerleme sağlayamıyorsunuz. Karışık mı oldu? Yani bu işlerin içerisinde ne kadar tecrübeli ve bilgili de olsanız aşamadığınız katmanlar yüzünden kötü ve bilinçsiz işler çıkarmaya zorlanıyorsunuz.

Şimdi öncelikle haber nedir sorusuna yanıt bulalım. Haber, iletişim veya yayın organlarıyla verilen güncel bilgiler bütünü demek. Burada kilit nokta güncel. Güncel kelimesinin sözlük anlamı ise yaşanan günlük olaylar demek.

Bu anlamlardan da kolayca yapabileceğimiz çıkarıma göre, bir haber portalından beklentimiz, bize yaşanan günlük olaylar hakkında, taze bilgiler vermesi ve beslemesi demek yanlış olmaz.

Öncelikle yurtdışında habere daha çok hikaye “Story” gözü ile bakılıyor, yani aslında bir giriş gelişme ve sonuç olarak değerlendirmek mümkün.

Bu aynı zamanda saf haberciliğin de önemli unsurlarından biri bana göre, bir olay olur, etkileşimleri, yan kişi ve olaylarla bağlantısı ve sonucu. Bu konuda ahkam kesmektense işi profesyonellerine bırakıp, asıl konumuza dönelim.

Haberlerin akışı portallarda da son derece etkisiz. Gündemi oluşturan haberlerin belli bir sıra ve mekanik içerisinde akışması gerekirken, portallarda işler tamamen arap saçına dönmüş durumda.

Günümüz portallarında, ne gündeme ait önemli gelişmeleri takip etmek mümkün, ne de gün ya da günler içerisinde gelişen haber hikayelerini takip etmek.

Bu siteler aynı zamanda kendilerine özgü ve modern tasarım unsurlarını barındırmadığından işler görsel anlamda da çığırından çıkıyor.

Yıllardır dile getirdiğim manşet alan kullanma çılgınlığında neredeyse tüm siteler işin suyunu çıkarmış durumda.

Sonuçta amaç, gündemin en önemli ve sıcak maddelerini iletmek ise – en azından ben kişisel olarak – bir ülkenin aynı sıcaklıkta 14-15 gündem maddesi olacağına inanan biri değilim.

Oysa bizde gündemle ilgili ilgisiz onlarca haber bu manşetlerde dönmekte. Haberlerin dağılımı ise homojen bile değil, gündeme dair önemli siyasi, politik, dünyaya ait bilgiler sayıca azken, magazin, spor ve üçüncü sayfa haberleri ağırlıkta.

Bir de bu manşet alanlarındaki görsel kalitesi, yerleşim ve tipografi saçma sapan olunca hiç çekilmez hal geliyor.

Sizce hangisi daha ilgi çekici?

Aynı konu, aynı başlık, aynı alan, neredeyse aynı görsel obje. Fark yaratan biraz özenmekse neden yapmıyoruz?

Tasarımsal olarak ta modern bir stil ortaya konulmaması nedeniyle ortaya çıkan çalışmalar birbirinden kötü oluyor.

Aslında bu yazının sebebi biraz da radikal internet sitesinin yeni tasarımı. Diğer örnekleri içerisinde elle tutulur modern elementlere sahipken birden bire o tasarımı yok edip gerisin geriye 1997’li yıllara ışınlandılar.

Gündeme dair her şeyi tıka basa ana sayfaya taşıyan site lansman ardından bazı tipografik düzenlemelere de gitse durumu kurtarmak yerine daha karmaşık hal getirmiş. 5270 piksel yükseklik ise can yakıcı.

Mynet’e baktığımızda benzer bir durumun orada da olduğunu görmekteyiz. Karışık ve düzensiz serpiştirilen içerik içerisinde nereye odaklanabileceğiniz soru işareti!

Türkiye’nin en kapsamlı portalı sloganı ile yayında olan ekolay da ne kadar iyileştirme yapsada sayfadaki, düzensizlik ve dengesizlikten kurtulamayanlardan.

Hürriyet bir süre önce yaptığı düzenleme ile işi kurtarmaya çalışanlardan biri, diğerlerine göre daha düzenli bir sayfa yapısına sahip olsa da 15’li gündem 5’li magazin döner-manşetleri işi karıştırmaya yetiyor da artıyor bile.

Ntvmsnbc ise ilk uyarlamada ne kadar orijinal siteye sadık kalsa da giderek Türk usülü elementler ekleyerek kendini bozanlardan. CnnTürk zaten orijinal sitesinin yakınından bile geçemiyor her zamanki gibi. Her iki site içerisinde kaynak siteleri ziyaret edip karşılaştırma yaparak bir fikir edinmek mümkün.

Şimdi gelelim ülkenin en kaotik iki haber portalına. Bunlardan birisi Habertürk. 15’li döner-manşet alanına ek olarak alt kısımda yer alan 10’arlı 3 alan ile toplam 45 manşet ile rekora gidiyor. Bir ülkenin farklı kategorilerde 45 farklı gündemi bilmiyorum ama harcanan emeğe yazık. O görselleri hazırlayanlar çok daha verimli kullanılabilir oysa. Bu sayılar en öncelikle mevcut görsel kalitesini düşürüyor. İyi kendini ifade eden bir görsel ile sunulan haberin ilgi çekmemesine imkan yok. Ancak o görseli de garip fontlar, başlıklar ile kirletmemek şartı ile.

Bu arada sitedeki her öğeyi  ayrı ayrı değerlendirmek mümkün. Örneğin paylaşım işinin deyim yerinde ise suyu çıkmış. Bu kadar fazla ikon göstermeye yüklemeye ne gerek var bilemiyorum tabii. Yerleşimin hiç bir grid yapısına uymaması görsellerin ve site taşıyan ana şablonun günümüzden çok uzak elementler içermesi de sitenin kullanıcıdan uzaklaşmasına sebep olabilecek etkenlerden.

Kaosun hüküm sürdüğü bir başka site ise Milliyet. Öncelikle 10140 piksellik yüksekliği ile tam bir efsane! Ana sayfada yer alan, 3’lü + 11’li + 5’li + 5’li – 24 parçalı döner, sayamayacak kadar çok sabit manşet alanları ile kullanıcıyı ekran karşısında bayıltmaya kararlı duruyor.

Tüm bunlara alternatif olarak ise sade anlaşılır tasarımı ve barındırdığı modern tasarım unsurları ile öne çıkan neredeyse tek site T24 olarak gözüküyor. T24 bağımsız bir internet gazetesi, genel olarak iyi bir görsel gramere sahip.

Tüm bu yazılan çizilenlerin üzerine değişen bir  şey olmyacağını bilmekle birlikte genç tasarımcılar için ne, neden yapılmamalı sorusuna cevaplar aradık. Aslında bu yazı aralıklarla çok uzun bir sürede yazıldığı için, daha bir çok detayın üzerine gidip gitmemekte kararsız kaldım, sonunu ise açıkçası toparlamak güç oldu. Ancak ülkemizdeki haber anlayışı ve bunun sanal ortamda sunumu üzerine kimi ipuçlarını yakalayabileceğinizi düşünüyorum. Umarım büyük haber portallarımız da modern ve güncel bir stile kavuşurlar.

 

Son Yazılar
Yorum ( 12 )
  1. Mehmet
    8 Kasım 2012 at 4:15 pm

    http://www.konyahaber.com/ da tasarım bakımından güzel.

  2. Görkem Özdoğan
    8 Kasım 2012 at 5:08 pm

    Güzel bir inceleme olmuş , tasarımdaki özensizlik haber içeriklerinde de var. Bu photoshop giriş bilgisiyle yapılmış manşet resimleri çirkin olsa neyse sıklıkla yazım hataları da yapılıyor. Yazı için teşekkürler.

  3. yusuf
    8 Kasım 2012 at 7:43 pm

    Haber sitelerinde kullanıcılar tarafından aranan en önemli özellik, sanırım habere en direkt yoldan ulaşmaktır. En azından ben bunu arıyorum. Her gün takip ettiğim haber siteleri, mesleki haber siteleri de dahil, inanılmaz derecede kafa yorucular, dikkat dağıtıyorlar ve en kısa sürede siteyi terketme isteğimden dolayı haberleri üstün körü geçiyorum.

    Uzun zamandan beri kullanıcı dostu haber sitesi oluşturma fikri var kafamda. Fakat mesleğim gereği buna yatırım yapıp, yürütebilecek konumda değilim. Her gün bir umut düzgün bir haber sitesi ile karşılaşırım diye geziniyorum. Açıkçası Zaman’ın yeni tasarımından böyle olmasını bekliyordum. Malesef ki http://beta.zaman.com.tr öyle olacak gibi görünmüyor.

    T24 ise umarım o üstteki manşet kısmını öyle yanarlı, dönerli olmaktan çıkarır ve kategori sayfalarını biraz daha işlevselleştirir. Tabi içeriği de iyileştirmesi gerek. Bunu başarırsa şu an en elle tutulur site gibi duruyor.

    İncelemeniz için teşekkürler.

  4. havalandırma
    8 Kasım 2012 at 8:05 pm

    haber sitelerinin tasarımları konusunda haklısınız. Tasarımsal anlamda kullanabildiğim site olarak gazete vatan var. Bilmiyorum fikirleriniz nedir? Ama daha net daha anlaşılır ve sade bir düzeyde. veya ben öyle düşünüyorum.

  5. Tunca
    9 Kasım 2012 at 12:36 am

    Güzel bir konu ancak çok kısa ve kuşbakışı ele almışsınız aslında çok geniş içerikli bir konu, bir ara önemli tüm haber portallarını karşılaştırmalı ele almalısınız, ntvmsnbc biraz farklılaştı sanırım ama yoğun java kullanımı mevcut, yeni bir şeyler söylemek lazım :)

  6. bekir
    9 Kasım 2012 at 12:04 pm

    yeni şafak gazetesinin sitesi birkaç ay önce yenilendi, tam tarihini şimdi hatırlamıyorum. onu da inceleme fırsatınız oldu mu? açıkçası fikrinizi öğrenmek isterim bu konuda.

  7. Ümitsiz Haber Portalları | 2 kere 3
    9 Kasım 2012 at 10:03 pm

    […] devamı için : http://www.hasanyalcin.com/umitsiz-haber-portallari/ Tweet5b3902c2be741fca2a96b829d002722c Kategoriler : İnternet ⋅ Etiket : haber, haber […]

  8. Volkan A.
    12 Kasım 2012 at 11:55 pm

    bir http://www.usatoday.com/ gördükten sonra diğerlerinin tasarım olarak gözümde bir değeri kalmıyor malesef.
    Kalıplaşmış bir tasarım kültürü var ve onun yolunda ilerliyorlar tıpkı günümüzde çoğu kişisel blogcunun yaptığı gibi tekil sitelere slaytlar göz yoran uzunluklar bir yerden bakıldığında daha sade daha minimalistik bir tasarım çizgisine geçmemiz gerektiğine inanıyorum.

  9. mcc
    13 Kasım 2012 at 10:12 am

    Bence Yeni Şafak gazetesi sitesinin tasarımı çok güzel olmuş.www.yenisafak.com.tr
    Yazarların yerleşimi ve sayfadaki duruşu çok güzel.
    Manşette de biraz çalışılsa çok daha güzel olur..
    en çok okunan haberler gibi çok bildik ama şu ana kadar görmediğim bir özellik eklemişler mesela o da gayet şık durmuş.
    Burada Habertürk’ten de bahsetmeniz ayrıca güzel olmuş.Bir tek ben mi görüyorum ya Rabbim diye içimden geçirmiyor değildim:))
    Süi misal emsal olmaz diye bir laf vardır.
    Allah aşkına bu sui misal emsal olsun da artık habertürk gibi siteler görmeyelim:)))

  10. Ahmet
    16 Kasım 2012 at 10:57 am

    Zihniyeti bozuk haber siteleri demek daha mantıklıymış aslında :)

  11. Adem ŞAHİN
    13 Aralık 2012 at 5:36 pm

    Lojistik alanında da geçenlerde http://www.lojistikdefteri.com diye bir site farkettim.İlk hali çok karışıktı hatta bu nasıl site dedim kapattım birkaç gün sonra geçmiş kayıtlarını kontrol ederken tekrar bir bakayım dedim site yenilenmiş ve gayet rahat kullanımlı aradığınızı bulabildiğiniz bir sektörel haber sitesi olmuş eğer lojistik ile ilgili iseniz göz atmanızda fayda var

  12. Kaan Uğrasız
    7 Şubat 2013 at 1:36 pm

    Agos gazetesinin web sitesini pek beğenirim ben…

Bir cevap bırakın
Captcha Captcha güncellemek için resime tıkla