Boyner’in Yeni Logosu
Ben buralarda yokken geçen hafta sonuna doğru Boyner yeni logosunu görücüye çıkarmış. Yeniye karşı alerjisi olan yurdum insanı da durur mu, vermiş veriştirmiş kurumun yeni kimliğine. Hal böyle olunca, ben de iki kelime edeyim dedim.
Boyner önceden beri bilinirliği yüksek olan markalardan biri. Eski logosu da gayet akıllarda yer etmiş bir çalışmaydı. Boyner denince akla gelen imajların başında yer alıyordu.
Firma belli ki kurumsal kimliğinde daha modern çizgilere yer vermek istemiş ve bu yeni çalışma ile tüketicilerinin karşısına çıkmış. Bence iyi de etmiş. Bu yıl içerisinde zaten bir çok firma logosunda yenilemeye gitti.
Yeni kimliği mimarı TBWA\ISTANBUL logonun altını “Boyner Büyük Mağazacılık’ın ‘modern, dinamik ve canlı, sıcak ve samimi, güvenilir’ yapısını simgeliyor. Boyner’in moda algısını güçlendirme yolundaki önemli hamlesi de yeni logoya yansıtıldı. Günümüzün evrensel tasarım öğelerini içinde barındıran yeni logo, aynı zamanda zamanla eskimeyecek, modası geçmeyecek bir nitelikte tasarlandı.” şeklinde doldurmuş.
Logolara ait şişirme hikayeleri sevmem, onun için bu dinamik, canlı, samimi kısımlarını geçiyorum. Boyner Büyük Mağazacılık Genel Müdürü Deran Taşkıran ise 2016 yılının Boyner için değişim ve yenilikler yılı olduğunu, kurumsal kimlikteki değişimin de bunun bir parçası olduğunu belirtmiş. Bu daha akla yatkın bir açıklama benim için. Kişisel fikrim yeni çalışmanın gerçekten güçlü ve modern bir çizgide olduğu yönünde.
Gelelim teknik taraftan baktığımızda yeni Boyner logosu bize nasıl görünüyor. Her zaman söylerim mecbur kalmadıkça logo tasarımı yapmamaya çalışıyorum, elimin güçlü olduğu bir dal değil logo tasarımı. Ancak varolan bir logonun ne kadar kullanılabilir olduğu hakkında yorum yapabilecek durumdayım sanırım.
Evet, Boyner’in eski logosu çok bilindik bir görseldi ancak bir yandan da ciddi sorunları vardı. Hem fiziksel, hem dijital alanda dengeli bir logo olmadığını düşünüyorum eski logonun. Birbiriyle eşit olmayan aralıklar, bir tasarımcıyı en çok zorlayan unsurlardan biri olan üstü uzun altı kısa bir görsel yapı. Yeni logo ile tüm bu sorunlar giderilmiş.
Öte yandan eski logonun ciddi şekilde optik denge problemine sahip olduğu da söylenebilir. Ayrıca kapsadığı alanı bir dörtgen üzerine yatırdığımızda gayet orantısız bir çalışma olduğunu da söylemek mümkün. Yeni logo ise bu tip sorunlara sahip değil.
Gayet yenilikçi modern bir font ve amacına uygun bir renk ile çok iyi duran bir logoya sahip olmuş firma.
Peki bizim bu alerjik durumumuz ne olacak asıl onu merak ediyorum. Daha önce Eski Yeni’nin Düşmanı mıdır? başlıklı bir makale yazmıştım. Her nedense bünye olarak özellikle görsel yeniliklere, modern işlere kapalı bir toplumuz. Her zaman altını çiziyorum, eskisi iyi olsa yenisine gerek olmazdı. Ancak tamamına yakını tasarımcı olan yurdum insanı öyle bir dövmüş ki yeni çalışmayı, insanın yeter artık vurmayın adam öldü diyesi geliyor. En sığ yorumların öncelikli adresi ise twitter oldu tabii. (Logoyu tasarlayan arkadaş umarım delirmemiştir.)
Teknik olarak çok iyi yenilenmiş, kurumun tamamen arzuladığı yerde duran bir logoya bu kadar aşırı tepki vermenin sebebini anlamak güç, saygı gösterilmemesine ise şaşırmıyorum. Herhangi bir şeye saygı duymuyoruz zaten toplum olarak. Daha önce Starbucks logosunda iyileştirmeye gittiğinde de benzer tepkiler olmuş ve hayretle karşılamıştım.
Bu yenileme sürecinde firmanın tek hatasının yeni logo ile birlikte sitelerini de yenilememeleri olduğunu düşünüyorum. Fiziksel mağazalarda gerçekleşecek olan kademeli geçiş sırasında web sitesi sonraya kalmış olsa gerek. Ancak her şeye rağmen 90’larda kalmış logosunu cesaretle 2010’lar ve ilerisini adımlayacak şekilde yenileyen Boyner ve TBWA ekibini tebrik etmek gerekiyor.
LogoNun bu denli tEpki toplamasının nedeni yeniliğe açık olmamak ya da Herşeyi eleştirmeye aLışkanlığımız değil, logolar değiştirilirken markAya olan bağlılıK değiştirilmemeli, bunu arçelik, starbucks, spoTify gayet güzel gerçekleştirdi. Burada ise tamamen bir ajansa güven sonucu ortaya çıkan enkaz Var. Bunu görmemiş olmanız Ve iyi yanlarına bakıyor olmanız şaşırtıcı.
hasan bey Size kesinlikle katılmıyorum. herşeyden önce eski yeni karşılaştırması yersiz, hele ki optik denge ile çözülebilen bir sorunu logoyu yermek için ifade etmeniz bence olmamaış. ancak şu da bir gerçek ki da font dan 6 dolara alınan fontu 50.000 dolara boynere cakmak çok da haklı bir twit. tabi 50.000dolar ödemişse boyner. kısacası logo güzel ama hiç eskimeyecek diye nitelendirmek de saçma! herşey ve herkez eskir. yalansa yalan de
Optik denge konusundaki yorumunuza katılıyorum. Ancak insanlarda bıraktığı izlenime gelince ilkinin taşıdığı karakteristik özellik ikincisine yansımamış. Bu türlü yenilikler çok akıl kârı görünmüyor. Aslında tepkiler bununla alakalı olsa da yorumlayanın teknik bilgisi yetersiz ise yanlış ifade etmiş olabilir. İşin ehli eleştirilerden -eleştiri sebebini- filtreleyip alabilmeli.
Not: yorum formunuzdaki tüm karakterleri “zorunlu” olarak büyük harfle yazdırmanız kullanıcı deneyimine aykırı olmuş. Sevgiler saygılar..
güzel olmuş
Güzel bir logo bende bu karakterleri su kaçağı bulma Pendik sitemde kullanıcam baya iyimiş.
Görüşlerinizin tamamına katılıyorum üstad. İnsanların mevcut logoya alışmış olmasından dolayı günümüzde birçok şirketin ortak sorunu bu tür radikal değişiklikleri yapamamasıydı. bÖYLESİNE BÜYÜK BİR MARKANIN YAPTIĞI BU RADİKAL DEĞİŞİKLİK HER ŞİRKETE ÖRNEK OLACAKTIR.Şuan dikkatimi çeken şey neden dijital tarafta da eş zamanlı bir çalışma yapılmadığı? Sitesi kullanışlı görünsede oldukça hantal bir yapıya sahip.
Dipnot: birde sitenizde yazıların büyük olması(yorum bölümüde dahil) kullanıcı açısından biraz can sıkıcı bir durum. Şahsi görüşüm olup, kişisel zevkiniz değilse bu konuda yardımcı olabilirim.
Gerek var mıydı tartışılır ancak daha farklı bır logo olabılırdı bence.
Hasan bey boynerin yeni logosu sizce de singer markasının fontuyla rengiyle boşluklarıyla aynı değil mi?