Barış Özcan ile Adobe Creative Cloud Röportajı – I
6 Mayıs’ta gerçekleşen tanıtım ile artık Adobe ürünlerinin yeni versiyonlarının CC uzantısı ile Adobe Creative Cloud üzerinde yer alacağını öğrendik, Creative Cloud hakkındaki bilgilerimizi pekiştirip sizinle paylaşmak için konuyu en yetkili ağızdan ve Tasarımcı’nın El Çantası takipçisi olan Adobe Teknik Satış Müdürü Barış Özcan’dan dinlemek için kendisini Adobe Türkiye ofisinde ziyaret ettim.
Lafı fazla uzatmadan röportajımıza geçelim, değerli vaktini ayırdığı sevgili Barış Özcan’a tüm tasarımcı’nın El Çantası takipçileri adına teşekkür ederim.
Creative Cloud Nedir?
HY: Merhaba, kısaca bize Creative Cloud’dan söz eder misin?
B.Ö: CC aslında çok yeni bir şey değil, geçen yıl Mayıs ayında dünyada duyuruldu, Mart ayından itibaren de Türkiye’de stılmaya başlandı. CC Adobe’nin geleceğe ait vizyonu bence. Kısaca abonelik sistemi içeren bir platform.
Vaad ettiği şeyler o kadar fazla ki, tek bir tanım içine sığdırmak zor. Tek başına bir hizmet değil, bir bütün, Adobe’nin 30 yıllıkbir firma ve bu kadar zamandır dünyadaki tasarımcılar için yaratıcı araçları geliştiriyor.Eskiden paket programlar olarak satmak yerine bu 30 yıllık birikimini, teknolojinin de hızla gelişmesi ile bulut ortamına taşıması kısaca.
Artık CS yok CC var!
HY: Geçtiğimiz hafta yeni bir duyuru daha yapıldı, artık CS serisi de olmayacak ve tüm ürünlerin CC’a taşınacak değil mi?
B.Ö: Evet, Creative Suit’i geliştirmek konusunda bir planımız yok bundan sonra. Ancak CS6’yı hala satın alabilirsiniz, ancak geliştirme noktasında en son sürüm ve geliştirilmiş versiyonların tümü CC üzerinde yer alacak.
Bu sayede geliştirme yaparken, bir aracın geliştirilmesi tamamlandığında diğerini beklemek zorunda olmadan en güncel ve gelişmiş versiyonunu CC üzerinde bulmak mümkün olacak. Yani özetle farklı geliştirme ekiplerinin takvimlerini beklemeden tüm programların en son sürümlerinin anında CC’a eklenecek. Bu aynı zamanda her yeni sürüm için ücret ödenmesini de yok edeceği için oldukça karlı bir alışveriş olacak.
Bu anlamda yeni bir CS versiyonu, mesela CS7 piyasaya çıkmayacak, ancak Suit içerisinde yer alan tüm programlar ve daha fazlası CC üzerinde yer alacak.
Geçtiğimiz Mayıs’tan bu yana Photoshop’a 13 yeni ve farklı özelliği CC üyelerine sunmuştuk. 17 Haziran’da gelecek olan Photoshop CC’de ise bu 13 yeni özellik haricinde yepyeni geliştirmeler de yine CC üyelerine sunulacak, aslında Photoshop CC, CS6’dan sonra Photoshop’un yeni versiyonu denebilir.
H.Y: Peki şu anda durum ne? Abone sayısı nasıl, ve gelecekteki hedef ne?
B.Ö: Şu anda CC üzerinde 700.000 kadar kullanıcı ücretini ödeyerek aboneliğini sürdürmekte, 2.000.000’dan fazla kişi de şu anda CC’u deniyor. Bu rakamlar oldukça önemli, dünya üzerinde yaklaşık 12.000.000 tasarımcı olduğunu düşünürsek sadece 1 yıl gibi kısıtlı bir süre ve henüz pilot bölgelerde yayınlanan bir hizmet için gelinen nokta oldukça tatmin edici.
2015 yılı sonunda Creative Suit’in neredeyse kullanımının sona ereceğini düşünürsek, hedefimiz sonunda söz ettiğim 12 milyon tasarımcıya ulaşabilmek.
H.Y: Peki gelen tepki ve geri bildirimler ne yönde?
B.Ö: Oldukça olumlu ve heyecan verici. Hemen örnek vermek gerekirse, modern web dünyasının ikon isimlerinden biri olan Jeffrey Zeldman, en son Adobe Max etkinliği hakkında blogunda şöyle yazmış. “Etkinliğe katılmadan önceki düşüncem Adobe’nin 20. Yüzyılın önemli şirketlerinden birisi ama, bu yüzyılda giderek önemini kaybeden, özellikle web tasarım gibi yenilikçi konularda biraz çağdışı kalmış bir şirkete gittiğimi düşünüyordum. Ama ayrılırken gördüm ki, 21. Yüzyıla tüm elemanları ile hazır ve yükselmekte olan bir şirket gördüm.” Hatta Zeldman Adobe ürünleri için “Sihirli bir çağda, gerçekçi araçlar üreten bir şirket.” olarak tanımlamış.
Tüm Adobe çalışanları son derece heyecanlı keyifli ve mutlu, aynı duygu müşteri ve kullanıcılara da sirayet ettiğini görüyoruz.
Versiyon ve sürüm tarih oldu!
H.Y: Adobe CC’da versiyon sorunu da yok artık değil mi?
B.Ö: Evet, artık extended versiyon ve benzeri gibi alt/üst sürümler yok. CC üzerinden erişilen tüm programlar en üst ve en son güncellemelere sahip araçlar. Eski şekilde düşünürsek, Master Collection orada mevcut.
Sadece onlar değil Suit ve Collection içine girmeyen Edge, Muse gibi araçlar da CC içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda işletim sistemi farklılıkları da ortadan kalktı.
Eskiden Windows lisansı alan müşterilerimiz bu lisansı Mac’te kullanamaz ya da lisans dönüşümü için bir çok bürokratik işlem gerekirdi. CC sayesinde ister Mac ister Windows ya da ikisini aynı anda kullanmak mümkün olacak.
Aynı zamanda program dili konusunda da sınırlar kalkıyor, ister Türkçe ister İngilizce kullanmak üyenin seçimine kalıyor.
Röportajımızın ikinci bölümü yakında bu sayfalarda olacak :)
Tabi bir yandan da korsancılığın önüne geçilmiş olabilir. Yani en azından tamamen web tabanlı olacak anladığım kadarıyla…
Öğrenciler için de uygun sürümü olsa tadından yenmez.
@İbrahime Katılıyorum +Fiyatlar biraz yüksek geliyor bana göre biraz düşürülse hiç fena olmaz hani.
Fiyat uygun aslında, öğrenci öğretmen seçeneği de var bildiğim kadarı ile..
Keyifli bir röportaj.. devamını sabırsızlıkla bekliyorum..
Her alanda olduğu gibi bu alanda da tek ve tekel olmak tüketici açısından pek iyi değil ve seçeneksiz bırakılmak anlamına geliyor. İleride mutlaka adobe’ye alternatif uygulamalar çıkacaktır bu politikaları yüzünden. Öncesinde binlerce dolara satılan ürünleri yüzünden kullanıcılar bir şekilde korsan şekilde kullanmak zorunda kalmış, hiçbir şekilde daha uygun seçenekler sunulmamıştı. Dünya’da creative cloud’a olan tepkiler mağlesef çok da olumlu ve iyi değil. Pek çok eleştiri var bu konuda. Wired’dan bir haber: http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/05/adobe-creative-cloud-petition/
“The pricing could breath new life into the alternatives”.