Art Deco Akımı

Art Deco Akımı

Rss okuyucumu karıştırırken karşıma bir kaç güzel örneği ile çıkan, kişisel olarak son derece ilgi çekici ve estetik bulduğum Art Deco akımından sizlere de bir miktar söz etmek istedim. Hazırsanız başlayalım!

Öncelikle Art Deco’nun çıkış noktasının Fransa olduğunu, akımın bir Fransız akımı olduğunun altını çizmek gerek.  Aslında en başta bu akım mimari eserlerde ortaya çıksa da ilerleyen zamanlarda grafik tasarımın farklı dallarında da kendine yer bulduğunu söylemek mümkün.

Art Deco ismi ise 1925 yılında Paris’te düzenlenen Exposition Internationale des Arts Decoratifs et Industriels Modernes (Uluslararası Çağdaş Dekoratif ve Endüstriyel Sanatlar Sergisi)’nden gelmektedir.

deco4

Bu akımın en ayırt edici ve bunun yanında bizlere hoş gelen kısmı, çizgisel bir tarza sahip olmasının yanı sıra geometrik şekillerin temiz şekilde uygulanması ve sadeliği. Yukarıda gördüğünüz bina 1939 yılında Manchester / İngiltere’de yapılmıştır. Günümüzde bile bu modern çizgide binalarla karşılaşmak güç.

Art Deco akımı ne kadar modern olsa özgün görünse de özünde Art Nouveau, Bauhaus, Kübizm gibi çeşitli avangart kaynaklardan etkilenmiştir. Basitlik, düzlemsellik, tekrar eden objeler, mekanik tasarım anlayışının yanı sıra kadın figürleri, hayvan figürleri, yapraklar, açılı güneş ışınları da Art Deco’nun önde gelen özelliklerinden.

deco2

Art Deco akımı sadece mimari ve grafik unsurlarda değil, moda ve tekstil alanında da kendine yer bulmuştur. Akım 1930’larda iyice yaygınlanmış ancak sonrasında II. Dünya Savaşının başlangıcı ile unutulsa da savaş sonrası bir dönem yeniden popüler hale gelmiştir.

deco3

Mimari örneklere göz atarsak Chrysler Building, Rockefeller Center, Empire State Building bu akımın gözde örneklerindendir, ülkemizde ise Beyoğlu kimi binalar bu akımdan etkilenmişse de özellikle Kadıköy’deki Kahveci Mehmet Efendi binası ve özellikle Ankara Tren Garı bu akımın çok iyi örneklerindendir denebilir.

deco5

Görsel sanatlarda akımdan etkilenen önemli eserlerden biri de Dave Fleischer’ın 1941 yılında yönettiği Superman Animasyon serisidir.

Art Deco akımı özellikle illüstrasyonlara da ilham vermiş bir türdür. Yeni nesil video oyunlarında ise türden etkilenen ve çok iyi örnekler sunan eser ise Bioshock olmuştur.

deco6

 

Son Yazılar
Yorum ( 10 )
  1. Yusuf YILDIZ
    10 Nisan 2013 at 6:13 pm

    Onu bunu bırakında, Superman’i oturdum 10 dk hiç sıkılmadan izledim. Hala kendini izletiyor :)

  2. Hasan Yalcin
    10 Nisan 2013 at 6:43 pm

    :)) Hahah ben de! @Yusuf

  3. promosyon ürünleri
    11 Nisan 2013 at 9:27 am

    güzel bilgi sağol

  4. kemal bodur
    11 Nisan 2013 at 1:54 pm

    kadıkoydeki kahveci mehmet efendi dükkanı ilk gördüğümde dikkatimi cekmişti. Yaptıran adam zevk sahibiymiş diye düşünmüştüm. Diğer binalardan farklı ama kendini orada cok belli etmiyor. Böyle bir akıma dahil olduğu okuyunca aklıma geldi. Şimdi rasgelirse farklı bir gözle bakıyor olacağım.

  5. kemal bodur
    11 Nisan 2013 at 3:38 pm
  6. hayvan taşıma
    15 Nisan 2013 at 10:38 am

    Paylaşımlarınız için teşekkürler elinize saglık.

  7. Arzu Ilgaz
    18 Nisan 2013 at 12:04 pm

    Multimedya tasarımı okurken, aynı stiller hakkında bilgi edinmiştik.
    Bunun üzerine Barcelona’ya gezi düzenlenmişti.
    Orada ki bir çok mimari binalarda ve sanatlarında olsun, Art Nouveau ve Art Deco yer almakta.
    Örnek olarak Salvador Dali, Míro, Picasso gibi sanatçılar verilebilir…

    Bu yazı bana o geziyi hatırlattı :)

  8. Ahşap Karkas
    25 Nisan 2013 at 1:20 pm

    Hocam yine süpersiniz elinize sağlık

  9. bursa yol yardım
    25 Nisan 2013 at 4:43 pm

    art deco akımı henüz pek popüler degil…

  10. Hakan AYDEMİR
    8 Mayıs 2013 at 9:06 am

    Yazınız için teşekkür ederim hocam

Bir cevap bırakın
Captcha Captcha güncellemek için resime tıkla